Четирите споразумения – Дон Мигел Руис

Препоръчвам ви тази книга!

Нейният автор Дон Мигел Руис има дарбата да пише по начин, който вдъхновява да променяме живота си към по-добро.  Роден е в Мексико в семейството на лечители. Майка му е била курандера (лечителка), а дядо му – нагуал (шаман). В началото на живота си той нямал съзнателното намерение да продължи езотеричната традиция на предците си – толтеките, които из цяло южно Мексико са известни като „жените и мъжете на познанието„. Вместо това започнал да следва медицина с желанието да стане хирург.

Инцидент обаче преобръща живота му в съвсем различна посока. Докато шофирал една късна вечер, той заспал на волана и се блъснал в бетонна стена. Тогава преживял нещо, което променило радикално живота му. Той видял как излиза извън физическот оси тяло и помага за спасяването на двамата си приятели, пътуващи заедно с него. Шокът от преживяното го накарал да преосмисли живота си и да се завърне обратно към традицията на предците си. Именно тяхната мъдрост за постигане на лична свобода е това, което по-късно той споделя в своите книги.

Основното чувство, което прочитът на неговите книги оставя у мен, е чувството за свобода. Става дума за освобождаването от тези убеждения и вярвания, които като малки сме възприели безкритично, но които омаловажават личното ни достойнство. За мен те са истинска когнитивна психотерапия в действие, която помага да заменим изкривяващите реалността вярвания с други, по-близки до реалността. Тяхната цел е да ни помогне да се „събудим“ и да видим лъжите, в които живеем:

„Родени сме в истина, но с времето започваме да вярваме в лъжи… Една от най-големите лъжи е лъжата за нашето несъвършенство…“

Дон Мигел Руис не само предлага да подложим на изследване и преоценка истинността на вярванията, с които сме отраснали и които са станали част от нас самите. Той предлага и нови вярвания, с които да заменим старите ни „споразумения със себе си„. Ако започнем да ги практикуваме всекидневно, те могат да доведат до радикална промяна в живота ни.

Ето тези споразумения накратко:

Споразумение 1 : Бъди безупречен в словото си.
Говори с почтеност. Казвай само каквото искаш да кажеш. Избягвай използването на думите си, за да говориш срещу себе си или за разпространяването на слухове за другите хора. Използвай силата на думите си само в посока на истината и любовта.

Споразумение 2: Не приемай нищо лично.
Нищо, което другите хора правят, не е заради теб или на теб. Какво казват или какво правят другите – то е проекция на собствената им реалност, на техния собствен сън. Когато оставаш недосегаем за мненията и действията на другите, няма да ставаш жертва и да изпитваш ненужно страдание.

Споразумение 3: Не прави предположения.
Винаги намирай смелост да задаваш въпроси и да изразяваш това, което наистина искаш. Общувай с другите хора ясно, за да може да се избегнат недоразуменията, тъгата или драмите. Само това споразумение е достатъчно, за да можеш напълно да трансформираш живота си.

Споразумение 4: Винаги прави най-доброто, на което си способен в дадения момент.
Това най-добро ще се променя в различните моменти, например, то ще бъде различно във времето, когато си здрав, за разлика от времето, когато си болен. Каквито и да са обстоятелствата, просто направи възможно най-доброто и ще избегнеш самоосъждането, самобичуването, и съжалението.“

Приятно четене!