Четирите споразумения – Дон Мигел Руис

Препоръчвам ви тази книга!

Нейният автор, Дон Мигел Руис, има дарбата да пише по начин, който вдъхновява да променяме живота си към по-добро. Вероятно защото думите му идват от сърцето и се основат на вътрешен интегритет. Корените му са от Мексико, роден е в семейството на лечители. Майка му е била курандера (лечителка), а дядо му – нагуал (шаман). В началото на живота си той нямал съзнателното намерение да продължи езотеричната традиция на предците си – толтеките, които из цяло южно Мексико са известни като „жените и мъжете на познанието“. Точно обратното – той започнал да следва медицина с желанието да стане хирург. Един инцидент обаче преобърнал живота му в съвсем обратна посока. Късно вечер, докато шофирал, той заспал на волана и се блъснал в бетонна стена. Преживяването, променило живота му, е свързано с това как той не е във физическото си тяло докато спасява двамата си приятели, пътуващи заедно с него. Шока от преживяното го тласка към самоизследване, което го връща обратно към традицията на предците му, чиято дълбока мъдрост за постигане на лична свобода той споделя по-късно в книгите си.

Именно усещането за свобода е основното усещане, което прочита на неговите книги у мен оставя. Това е свободата като освобождаване от убеждения и вярвания, които сме възприели безкритично като малки и които и ограничават живота ни, без да да подлагаме на съмнение техните омаловажаващи и санкциониращи личното ни достойнство гласове. Това е истинска когнитивна психотерапия в действие, защото помага да заменим изкривяващите реалността вярвания с други, по-близки до нея. Нейната цел е да ни помогне да се „събудим“ и да видим лъжите, в които живеем и за които Дон Мигел Руис пише:

„Родени сме в истина, но с времето започваме да вярваме в лъжи… Една от най-големите лъжи е лъжата за нашето несъвършенство…“

Дон мигел Руис не само предлага да подложим на изследване и преоценка истинността на вярванията, с които сме отраснали и които са станали част от нас самите. Той предлага и други вярвания, с които да заменим старите ни „споразумения със себе си“ и да ги практикуваме всекидневно, докато доведат до радикална промяна и повече свобода в живота ни.

Ето накратко тези споразумения.

Споразумение 1 : Бъди безупречен в словото си.
Говори с почтеност. Казвай само каквото искаш да кажеш. Избягвай използването на думите си, за да говориш срещу себе си или за разпространяването на слухове за другите хора. Използвай силата на думите си само в посока на истината и любовта.

Споразумение 2: Не приемай нищо лично.
Нищо, което другите хора правят, не е заради теб или на теб. Какво казват или какво правят другите – то е проекция на собствената им реалност, на техния собствен сън. Когато оставаш недосегаем за мненията и действията на другите, няма да ставаш жертва и да изпитваш ненужно страдание.

Споразумение 3: Не прави предположения.
Винаги намирай смелост да задаваш въпроси и да изразяваш това, което наистина искаш. Общувай с другите хора ясно, за да може да се избегнат недоразуменията, тъгата или драмите. Само това споразумение е достатъчно, за да можеш напълно да трансформираш живота си.

Споразумение 4: Винаги прави най-доброто, на което си способен в дадения момент.
Това най-добро ще се променя в различните моменти, например, то ще бъде различно във времето, когато си здрав, за разлика от времето, когато си болен. Каквито и да са обстоятелствата, просто направи възможно най-доброто и ще избегнеш самоосъждането, самобичуването, и съжалението.“

Приятно четене!