Формулата на Преобразяването

Ето и крайният смисъл на всичко, което досега споделих с вас от книгата „Силата на Кабала“ на Йехуда Бърг :

В живота имаме два възможни избора:

1. Да реагираме на ситуацията и в този случай душата ни ще се възпротиви на Светлината, което ще ни остави в мрака на еднопроцентовия свят.

2. Да се възпротивим активно на стремежа да реагираме, свързвайки се по този начин със света на деветдесет и деветте процента.

Втората възможност премахва Срамния хляб и отваря път на Светлината, която изпълва живота ни в определените обстоятелства. Иначе казано, когато се възпротивим на реакцията, преобразуваме някаква своя страна – а в това се състои смисълът на съществуването ни. Автоматично се свързваме със света на деветдесет и деветте процента и ни огрява съответното количество Светлина.

И така нашият пети духовен принцип гласи:

В МОМЕНТА НА ПРЕОБРАЗЯВАНЕТО НИЕ

СЕ СВЪРЗВАМЕ СЪС СВЕТА НА ДЕВЕТДЕСЕТ

И ДЕВЕТТЕ ПРОЦЕНТА!“

А това е съкратеният вариант за това как на практика изглежда „формулата на преобразяването“ в която превръщаме реактивността в активност (заедно с практически пример от мен).

1. Появява се препятствие.

Например, ваш приятел избухва и ви крещи.

Или, вашият приятел ви манипулира и ви казва, че ако не направите дадено нещо, той ще се самоубие.

2. Осъзнавате, че не препятствието, а вашата реакция е истинският ви враг.

Чувствате се разстроени, разгневени и огорчени, но разбирате, че истинският ви враг не е вашият приятел, а вашето чувство на обида, гняв и огорчение – накратко, че приемате неговото поведение лично.

Или, чувствате се изключително уплашени и въпреки здравия си разум сте завладени от огромно чувство за вина, ако не постъпите така, както той ви казва. въпреки това разбирате, че истинският ви враг не е той, а вашата реакция на страх и вина.

3. Изключвате реактивната си система, за да отворите път на Светлината.

Например, вместо да се разкрещите в отговор и месеци наред да не си говорите, се отказвате от всякаква  реакция. Дори да нямате никаква вина, уважавате правото на вашия приятел да избира как да реагира на нещата от живота. Решавате, че за вас по-важното от това кой е крив и кой е прав, е решението ви е да не приемате нещата лично и да разбирате какво е предизвикателството за вас в тази конкретна ситуация.

Или, вместо да направите това, което вашият приятел иска, а вие не искате, но бихте го направили от чувство за страх и вина, вие се въздържате от реакция. Разбирате, че за вас по-важното е да следвате решението си да не се поддадете на манипулацията и вменяването на отговорност, която не е ваша.

4. Изявявате активната си природа.

Свързвате се с царството на деветдесет и деветте процента и емоциите, които изпитвате в следващите ви действия произтичат от Светлината. Автоматично се появяват положителни чувства и поведение. Ще забележите изненадваща промяна и в ситуацията, пред която сте изправени.

Така изглежда формулата на преобразяването според тълкувателя на Кабала, Йехуда Бърг – този момент на изживяване на собствената ни богоподобност, в който ставаме активни творци на собствения си живот, благодарение на усилието да излезем от модела „стимул-реакция“.

Идеята за трансформацията е централна тема и на всяка духовна теория. Тя е целта на индивидуационния процес. За нея пише и Нийл Доналд Уолш (Какво искаш да направиш с това, което ти се случва сега?) , както и Морган Скот Пек (Съпротивата срещу ентропията).

Ако тази публикация идва сега при вас чрез „игрите на синхроничност„, тя е за да ви подкрепи в усилията да се свържете с творческото начало в живота си и да внесете повече съзнателност в начина, по който реагирате. Да изберете една друга реакция – в която не се чувствате жертва, не обвинявате и не се самообвинявате, а действате в синхрон с вашата най-висша представа за този, в който бихте искали да се превърнете в края на живота си.