„Отговорът си ти“, Майкъл Тамура

Напоследък доста пъти цитирах книгата „Отговорът си ти“ на Майкъл Тамура, което само по себе си е знак, че това е книга, която според мен си струва да бъде прочетена. Сега имам нуждата да напиша няколко думи за нея и в категорията „препоръчани книги“, така че изкушените от въпросите на духовността хора да имат по-голяма възможност да попаднат на нея в бъдеще. Разбира се, аз съм наясно, че книгите са като приятелите – връзката ни с тях е много лична и няма обективни гаранции за това дали дадена книга ще ни хареса или не. За мен лично тази книга се оказа приятел. Сякаш всичко, което пишеше в нея, по един или друг начин вече го знаех, но написаното там успяваше да ме докосне в по-голяма дълбочина. Като вещ майстор в подреждането на пъзели Майкъл Тамура ми даваше ключ към въпроси, чиито отговори бях търсила дълго време през годините и с лекотата на едно щракване с пръсти ми помагаше да ги видя по начин, който носи решения.

Тъй като авторът на тази книга е ясновидец и чудотворец, това е книга, в която ще намерите разкази за чудеса. По-важното за мен обаче е друго – че това е книга, написана с много мъдрост, любов и смирение. Както и самото заглавие на книгата гласи – „отговорът си ти“. С други думи, дори и да имаме усещането, че отговорът ни се дава отвън, от някой, когото например възприемаме като свой духовен учител, това е нашият собствен отговор, който в думите на въпросния външен човек само се материализира, просто защото ние вече имаме вътрешната готовност да го чуем и да разпознаем неговата верност.

Мога да пиша много за тази книга, но за целта ще използвам публикациите, в които споделям наученото от нея – така както вече направих това в постовете „Потвърждаване на духа„, „Кога започва лечението“ и „Неутралност“, но ще има и още. Това, което сега мога да кажа е, че подзаглавието на книгата е „Разкриване и осъществяване на целта на вашата душа“ и написаното в нея напълно отговаря на обещаното в подзаглавието. Това, което става ясно от прочетеното е, че зад целта, която сме склонни да виждаме като конкретни форми за осъществяване на дарбите и способностите, с които сме дошли в този свят, стои една друга цел – нашето осъществяване като духовни същности, вървящи по пътя от Бога, който не е проявен към Бога, който е проявен.

„В по-широката житейска картина целта е питането и вие сте отговорът. Вие отговаряте на призива на своята цел не чрез това, което правите, а чрез този, в който се превръщате. Вие отговаряте, защото вие сте отговорът.“ с. 110

Приятно четене!

Камелия