Виктор Франкъл: Успехът ще ви следва тъкмо, защото сте забравили да мислите за него

Не се стремете към успеха – колкото повече се стремите към него и го правите своя цел, толкова повече ще ви убягва. Защото успехът, както щастието, не може да се преследва, той трябва да последва, и то само като непреднамерен страничен резултат от посвещаването на човека на кауза, по-висока от самия него, или като вторичен продукт от отдаването на друг човек. 

Щастието трябва да дойде, както и успехът: трябва да ги оставите да се случи, без да мислите за него. Искам да слушате онова, което вашата съвест ви диктува да сторите, и да го изпълните по най-добрия начин, на който сте способни. Тогава ще доживеете да видите, че в края на краищата – в края на краищата, казвам – успехът ще ви следва тъкмо, защото сте забравили да мислите за него.“.

Виктор Франкъл, „Смисълът в живота“, с.12

Така съветва студентите си Виктор Франкъл, създателят на логотерапията и екзистенциалната анализа и автор на книгата „Смисълът в живота„, в която споделя преживяното от него в концентрационния лагер по време на Втората световна война. Първоначално той смятал да публикува тази книга анонимно, воден от чувството си на отговорност, че може да бъде полезна на хора, склонни към отчаяние. Но приятелите му го убедили все пак да си сложи името. По-късно тази книга се превръща в бестселър с почти 100 издания на английски и на още 21 други езика. Самият той е силно изненадан, че точно тази книга е придобила популярност, а не другите му книги. Коментарът му по-горе е по повод както на този факт, така и на другите му наблюдения в живота.

Аз също вярвам, че щастието не може да бъде цел, а е страничен резултат на това, което правим, когато живеем в синхрон със смисъла на живота си. Дори и това да не ни донесе външен успех или щастие, в живота ни ще има дълбоко чувство за удовлетворение, което е истинският критерий за пълноценно изживян живот.

И така , какъв е смисълът на живота ви? Кое е това, което е по-голямо от вас и на което можете да се посветите?

Камелия Хаджийска