Десет начина да подобрим взаимоотношенията си

По-долу споделям превода си (със съкращения)  на последния пост от сайта  на Гал Сасон по повод деня на влюбените, в който той предлага десет начина да подобрим взаимоотношенията си. Смятам, че дори и да ви звучат познато, добре е да бъдат припомнени, защото важното в любовта е практиката.

Това са неговите десет предложения:

1. Дайте на своя партньор това, което той или тя искат, преди да са го поискали. Бъдете рицари, бъдете дами, бъдете добри!

2. Балансирайте своите взаимоотношения! Давайте толкова, колкото получавате, говорете толкова, колкото слушате, давайте удоволствие толкова, колкото се забавлявате.

3. Дайте на своя партньор пространство.

4. Общувайте за всичко без да отлагате. Не чакайте! Колкото повече задържате нещо в себе си, толкова повече то ви наврежда.

5. Общувайте, но не когато сте емоционално възбудени… запазете разума за разговорите и страстта за спалнята. Не смесвайте тези двете!

6. НИКОГА не гледайте на партньора си като на даденост! Това е апокалипсисът на всички взаимоотношения. Винаги отделяйте малко време, за да благодарите на Вселената, Бог, вашата свекърва и добрата съдба, че ви е изпратила вашия любим.

7. Взаимоотношенията се развиват. Не се опитвайте да избегнете промяната, тя е неизбежна. Според Таоизма, ние започваме взаимоотношенията с Ян, мъжкия принцип, но ако искаме взаимоотношенията да продължат да се развиват, ние трябва да преминем към Ин, женския принцип. Ян е частта, когато се влюбим, правим секс по три пъти на ден и се държим сладко и детински. Това е страхотна забава, но може да ни изгори, ако не го охладим и преминем към Ин принципа. Ин символизира женската енергия на семейството, сигурността и обвързаността.

8. Опитвайте се да се сприятелявате с приятелите на вашия приятел и да свързвате вашия приятел с приятелите си. Суфите казват – покажи ми кои са твоите приятели и аз ще ти кажа кой си ти. И най-важното, уверете се, че имате общи приятели като двойка.

9. Не наказвайте! Прощавайте, дори ако вашият приятел ви вбесява и не измива чиниите, не си чифтосва чорапите или не проверява джобовете преди да изпере червилото ви. Когато наказвате най-близките си, вие наказвате себе си. Това е саморазрушително.

10. Винаги вкарвайте елемента на изненадата. Спонтанността, приключението, прекъсването на рутината и правенето на нещо заедно, което никога преди не сте правили (къмпинг, пътуване до екзотична държава, планинско катерене) ще създаде история, която принадлежи само на вас двамата. „

Предложенията са от Гал Сасон, предаването им нататък – от мен, а от вас – практикуването :).