Поискай и ще ти се даде

Идеята за магията изглежда езотерична на много хора в съвременния свят. Все пак е важно да се помни, че Исус, Мойсей и Буда – основатели на велики религии – редовно са правели чудеса. Ако вървим по техните пътища, ние също можем да ги вършим. Основно положение в подобни традиции е предписанието: „Поискай и ще получиш, търси и ще намериш, почукай и вратата ще се отвори.“ Ние трябва да изискаме това, което желаем и ни е потребно.“

Каръл Пирсън, „Да пробудиш героите в теб“

Коледа е магическо време, защото е времето, в което най-много се свързваме със своите желания и копнежа  да ги видим осъществени през следващата година. Колкото и да е странно, ние може сами да си попречим, за да придобият желанията ни магическата сила, която им помага да се материализират впоследствие. Аз знам как изглежда подобно самосаботиране, когато съм в енергията на архетипния Мъдрец, който стои отстрани в потока на живота, наблюдава го дистанцирано и безпристрастно, стреми се към свободата от земните желания, защото вижда тяхната преходност.

Посрещала съм не малко Нови години като Мъдрец. Както сами можете да се досетите, те не са били особено весели и магични. Посрещала съм Нова година и в архетипната енергия на Разрушителя. Това беше време, в което бях в царството на Ерешкигал и душевния ми живот висеше като Инана, овесен на кука в подземното царство. Излишно е да казвам, че тази нова година дори не беше дочакана, за да бъде посрещната, а аз изпитвах дълбоко неразбиране към тези странни хора, които искат да пийнат и да се повеселят, сякаш не виждат, че и тази Нова година ще бъде посрещната шумно и детински еуфорично, а ще бъде преживяна с много трудности, изпитания и гриж Че опиянението на Новогодишната вечер ще бъде последвано от целогодишен душевен махмурлук.

Изглежда, че психичният ни живот има своите ритми и се подчинява на вътрешни процеси, които не се съобразяват с това дали е Коледа, дали идва Нова година и трябва да се украсява елхата, да се купуват подаръци и на човек да му е весело. Изпитвам истинско разбиране и състрадание към хората, които изпадат в предпразнични депресии. Знам, че когато съм гледала на света през очите на обесената на куката Инана, той хич не ми е изглеждал розов въпреки всичките бляскави гирлянди и празнични светлини наоколо.

Въпреки това, ако сега споделям цитата по-горе, той е все пак да ви напомня, че където и да ви е отвело в момента пътешествието на вътрешния ви Герой, във всички нас има една част, която се нарича Магьосник. Това е частта, която се активира със силата на желанията. Щом и светите писания ни казват „Поискайте и ще ви се даде„, дори и да сме в царството на Ерешкигал, винаги можем да поискаме Енки да прати своите помощници, за да ни измъкнат оттам. А Ерешикал да се смили над нас и да ни пусне да се завърнем в Горното царство.

Където и да се намирате по пътя на своето пътешествие в живота,  поискайте и ще ви се даде!

С пожелание за магична Коледа, в която най-съкровените ви желания се сбъдват!

Камелия Хаджийска