„Героят в теб“, Каръл Пирсън

Препоръчвам ви тази книга!

Нейният автор е Каръл Пирсън, а нейната тема са шестте архетипа, които се проявяват в живота на съвременния човек – Невинният, Сиракът, Скитникът, Воинът, Мъченикът и Магьосникът. Следващата книга на Пирсън  – „Да пробудиш героите в теб – дванайсет архетипа, които ни помагат да намерим себе си и да преобразим нашия свят“ – включва тези архетипи и добавя нови. В този смисъл тя представя още по-богато картата на вътрешните ни пътешествия и психологическия смисъл на житейските предизвикателства, чрез които изявяваме вътрешния си героизъм.

Толкова много харесвам тази книга и толкова много ми е дала за моето собствено съзряване и себепознание, че в момента изпитвам затруднения да кажа защо точно искам да я препоръчам:)! Знам, че навремето тя успя да ми даде „правилните думи„, с които да назова своя житейски опит и преживявания в ситуация, в която се чувствах объркана, загубена, зациклила. И тези думи се оказаха „алхимични„, защото успяха да превърнат съмнението в себе си в разбирането, че това, през което преминавам, е неизбежна част от предизвикателствата за разкриване на вътрешния ми героизъм.

Тази книга е от книгите, които връщат достойнството ни страдащия човек като разкриват, че страданието е неизбежна част от съзряването. Че то не е израз на провал, а задължителен елемент от „преживяванията в тъмната гора„, през която преминава пътешествието на вътрешния ни Герой. То е знак, че е дошло време за промяна, за излизане от зоната на комфорт, за научаване на нов житейски урок и развиване на личната ни сила.

Например, ако в момента преминаваме в живота си през период на отчуждение, неудовлетворение и празнота, в това преживяване може да разпознаем зова на Търсача и да разберем, че е дошло време да развием качествата на този архетип. А мъдрите разграничения в описанието на неговото проявление ще ни помогнат да го проявим в неговите позитивни, а не в неговите негативни форми. Така разбираме, че не сме аутсайдерът, който не може да се впише в обществото, а Героят, който трябва да преживее самотата и изолацията от другите хора, за да разбере по-добре кой е той и кое е това, което го вдъхновява. С това ще дойде и силата да последва вътрешния си глас, без да се налага да прави компромиси с другите.

За хората с чувствителност към образния език на приказките и съдържанията на мита тази книга може да се окаже истински преобразяващо преживяване. В самото начало на книгата К. Пирсън пише за отзвука, който нейната книга е имал, след като е била публикувана за първи път. Тя споделя,

Най-силно ме вълнуват разказите на хората, които са успели да се преобразят. Млад мъж от Северозападните щати ми каза, че станал наркоман и постепенно загубил всичко. Каза, че прочел книгата, повярвал й и променил живота си. Когато дойде на моя лекция с молба за автограф върху парцаливия му екземпляр от книгата, вече работеше като бизнесмен в малка компания и, общо взето, печелеше добре. Такава е силата на мита.“

Това, което аз бих добавила, е – такава е силата на мита, предадена от Каръл Пирсън в нейната книга. Това е книгата, която ме вдъхнови да направя преди години поредица от семинари – психодраматични групи, посветени на различните етапи от Пътешествието на Героят в нас. Това е книга, която отново и отново с удоволствие препрочитам, защото всеки път откривам нови неща. Знам, че не всеки човек се привлича от „приказни сценарии“ и митични пътешествия, но ако успете да резонирате с написаното там, това със сигурност ще стане една от най-любимите ви книги. Защото – „такава е силата на мита„, който описва душата на човечеството!

Камелия Хаджийска