От вътрешната страна на асцендента

Не съм астролог, но често чета астрологически книги. Някои от най-важните отговори за „моя живот като Камелия“ съм намерила именно в тях. Тъй като не веднъж съм била поразена от точността на нещата, които се описват там, се отнасям с доверие тази своеобразна архетипна психология.

Затова сега искам да споделя какво разбрах за ролята на асцендента от книгата на Мартин Шулман „Кармична астрология“ т.3. По правило астрологичните понятия имат психологически съответствия и така е и с понятието асцендент. Според Шулман асцендентът отговаря на Егото, а Егото отговаря за връзката между нас и външния свят. Той казва съвсем същото, което пише и Памела Крибе за връзката между Душата и егото, а именно, че Егото има изключително важна функция и тя е да дава фокус на активностите ни във външния свят – фокус, без който бихме плували в живота си като корковата тапа по повръхността на вода.

„Така асцендентът символизира личността на индивида, защото личността е просто начина, по който вътрешната същност влиза в контакт с външната среда. Когато хората не използват правилно влиянието на своя асцендент, вътрешната същност интерпретира погрешно своята връзка с външния свят. В резултат някои хора преживяват проблеми, свързани с личността им.“ М.Шулман

Проблемите идват, защото без ясна идея за това кои сме, т.е. коя е основната багра на нашата идентичност, ние нямаме ясен фокус. Този фокус идва от разбирането, че асцендентът е своеобразна врата, която свързва вътрешния ни потенциал с възможностите от външния свят. Асцендентът като „врата“ се превръща във филтър между всичко, което съществува вътре в картата (вътрешната ни уникална същност) и всичко, което е във външния свят.

„Ако си представяме картата без кръга около нея, тогава всички чувства, идеи и възможности, които усещате в себе си, ще се разпилеят във външната среда създавайки един живот на безсмислено разпиляване. Може да сте омаяни от толкова много външни обстоятелства, че да се чувствате безпомощно малки в един свят, който изглежда твърде голям, за да ви приюти. Но ако затворим кръга и оставим само асцендента като място на вашия личен достъп до външния свят, тогава можете да фокусирате и концентрирате вашите енергии в рамките на една значима област или изява.

Асцендентът е филтърът, през който можем да спечелим контрол върху себе си.“ М.Шулман

Именно наличието на ясно обособена идентичност ни дава възможност да разберем кое от външния свят се отнася до нас и кое не. Ако продължа да използвам езика на Шулман, това означава да стоим от вътрешната страна на асцендента си, да стоим зад вратата и да пускаме през нея да преминават само тези неща, които усещаме, че се отнасят до нас. Да направим обратното, т.е. да стоим от външната страна на асцендента, означава да сме застанали на вратата между нас и външния свят, но от външната й страна. Резултатът е загубване в полето на колективната карма и връзката с вътрешния си център.

Постоянно се натъквам на един и същи факт – ние губим връзката си с вътрешния си глас, защото се разпиляваме в многобройните стимули от външната среда. Да знаем, че начинът, по който заставаме на вратата между нас и външния свят, е индивидуално специфичен, помага да сме по-осъзнати за вродената си предразположност към различни начини да филтрираме стимулите от външния свят. Човекът с асцендент Овен има различни изкушения и предизвикателства спрямо човекът с асцендент Лъв или асцендент Скорпион. Познанието за подобни индивидуални различия за откликване на стимулите, идващи от колективната психика, помага да заставаме на вратата от правилната страна. От вътрешната страна.

Камелия