Книгата „Ключовите разговори – за успешна комуникация, когато залозите са високи“

Препоръчвам тази книга – „Ключовите разговори“, с подзаглавие „За успешна комуникация, когато залозите са високи“. Авторите са четирима мъже с голям опит в тази област – Кери Патерсън, Джоузеф Грени, Рон Макмилън и Ал Суицлър.

Ако се поддам на импулса на моя изгряващ знак Овен, ще ви я препоръчам ето така: „На всяка цена си я вземете и я четете, и практикувайте, и пак я четете и пак практикувайте, защото тази книга може да промени живота ви! Фантастична е! Супер хубава е! Една от най-добрите книги за общуването между хората, които някога съм чела!!!“

Но тъй като възторженият ми импулсивен асцендент е в близост със строгата планета Сатурн, ще продължа представянето й по-аргументирано и сдържано, добавяйки, че по темата за  човешката комуникация имам относително добър опит. Чела съм не малко в тази област, а в преподавателския си период от живота си дори и преподавала. Затова сега съм доста взискателна и критична към нещата, които се публикуват в нея. Тази книга обаче наистина си я бива!

Тя е резултат от работата на екип от високо образовани професионалисти, изследващи основните фактори за успех в живота. Те започват да наблюдават кое е това, което отличава най-успешните хора от по-малко успешните. Така откриват, че  основната характеристика на най-успешните хора е способността им да общуват по-добре от останалите. След това откритие фокусът на техните изследвания се променя и те започват да изследват как тези най-успешни хора общуват. Кое е това, което те могат, а другите не могат? И защо общуването е толкова изключително важно за успеха в живота?

В тази книга ще намерите отговорите на тези въпроси, както и всичко най-важно, което нейните автори са открили в резултат на своите дългогодишни (цели 25 години!) изследвания върху успешната комуникация. В добавка начинът, по който книгата е написана, е изключително вдъхновяващ – много ясен и аргументиран, богат на примери и с голямо чувство за хумор. Докато я четеш, усещаш как силата ти да променяш живота си към по-добро нараства. Едва след като започнах да я чета, разбрах защо Стивън Кови (автор, който много ценя) е написал предговора към нея. И, познайте – той използва съвсем същата тази дума, за да опише впечатлението си от нея – вдъхновяваща! Нещо повече, той я нарича революционна.

Казват, че Господ си знае работата. А понякога се случва дори и аз да знам, че Господ си знае работата. Точно това се случи с тази книга. Бях започнала да подготвям серия от публикации по темата за „силата на автентичното общуване“, която беше тема на моя лекция във Фестивала „Открий себе си“. Тъй като тогава не успях да представя всичко, което бях подготвила в рамките на предоставените ми 45 минути, реших, че ще довърша недовършеното като напиша серия от статии тук, в сайта ми. Започнах да ги пиша, представяйки гледната точка на системната психотерапия, благодарение на която успях в най-голяма дълбочина да разбера огромната значимост на човешката комуникация за психичното здраве.

В един момент обаче спрях. Нещо ми пречеше да продължа. Сред като прочетох тази книга разбрах какво е било то – липсваше ми прехода от абстрактното към конкретното, което да покаже как на практика идеите на тази психотерапия да бъдат приложени във всекидневието и от неспециалисти. Докато я четях не спирах да се изумявам как нейните автори (които идват от света на бизнеса), споделят сродни възгледи със системната психотерапия. Въпреки че понятията, които използват, са различни, разбирането им за огромното влияние на общуването върху психичното благополучие на човека (т.е. върху успеха), е еднакво.

Навремето след като прочетох книгата на Маршал Розенберг „Общуване без агресия“, също усетих подобно вдъхновение. На разбираем език тя представяше идеите на една друга психотерапия  (хуманистичната) и нейния основен терапевтичен инструмент (емпатията). Книгата „Ключовите разговори“ е втората такава книга в областта на човешката комуникация, на която откликвам по същия начин. Смятам, че всяка нейна страница заслужава усилията да бъде прочетена, тъй като е написана с мъдрост, загриженост, ведрост и проникновение. Възможно е с моя ентусиазъм да подведа някои хора и затова предварително се извинявам, ако това се случи. Знам обаче, че истинските ценители на знания в тази област ще разпознаят силата на знанието, споделено в нея.

Камелия Хаджийска