„Ключовите разговори“

Препоръчвам тази книга – „Ключовите разговори“ с подзаглавие „За успешна комуникация, когато залозите са високи“. Авторите са четирима мъже с голям опит в тази област – Кери Патерсън, Джоузеф Грени, Рон Макмилън и Ал Суицлър.

Ако се поддам на импулса на моя изгряващ знак Овен, ще ви я препоръчам ето така: „На всяка цена си я вземете и я четете, и практикувайте, и пак я четете и пак практикувайте, защото тази книга може да промени живота ви! Фантастична е! Супер хубава е! Една от най-добрите книги за общуването между хората, които някога съм чела!!!“

Но тъй като възторженият ми и импулсивен асцендент е в опасна близост със строгата планета Сатурн, ще продължа представянето на тази книга малко по-аргументирано и сдържано:). Добавяйки, че по темата за  човешката комуникация имам относително добър опит, чела съм не малко в тази област, а в преподавателския си период от живота си – дори и преподавала, и затова вече съм доста критична и взискателна към нещата, които се публикуват в тази област. Но тази книга наистина си я бива!

Тя е резултат на дълъг – над 25 години, изследователски опит на екип от високо образовани професионалисти в тази област. В началото, както авторите на тази прекрасна книга споделят, техните изследвания са започнали като наблюдение върху това какво отличава най-успешните хора от по-малко успешните. И именно изследването на успешните хора ги е довело до откритието кое е ключовото условие за този успех – общуването! След като откриват, че

именно способността да общуват по-добре от останалите е основната характеристика на най-успешните хора,

те започват да изследват какво прави тяхното общуване толкова ефективно и оказващо влияние върху другите. И когато откриват кое е то, го споделят. В тази книга. В нея споделят всичко, което са открили в резултат на своите многогодишни наблюдения върху най-успешните комуникатори. И го споделят по начин, който е убедителен, ясен, аргументиран, пълен с примери – и с чувство за хумор. Накратко – вдъхновяващ. И съответно – мотивиращ.

Едва след като започнах да я чета, разбрах защо Стивън Кови – един изключително много ценен от мен автор, е написал предговора към нея. И, познайте – той използва съвсем същата тази дума, за да опише впечатлението си от нея – вдъхновяваща! Нещо повече – той я нарича революционна. Имайте пред вид, че той самият пише за човешкото общуване и провежда семинари върху него. Същите тези думи използва и Надежда, която ми каза за тази книга и дори ми изпрати статия върху нея, в която е представила основните идеи там. Надежда ми каза, че тази книга я е вдъхновила. Статията, която тя ми изпрати, вече е публикувана в сайта на Футурист и това е линк, водещ към нея. Но ако искате да усетите вдъхновението, идващо от силата на примерите и аргументите, най-добре е да прочетете сами тази книга.

Отново сърдечно благодаря на Надежда, че сподели тази книга с мен! Казват, че Господ си знае работата. А понякога се случва така че дори и аз да знам, че Господ си знае работата:). Точно това се случи с тази книга – тя дойде при мен в момент, когато имах нужда от нея, но не знаех това. Докато не я прочетох. Става дума за това, че бях започнала да подготвям серия от публикации по темата за Силата на автентичното общуване. Тъй като по време на презентацията на тази тема на Фестивала „Открий себе си“ не успях да представя всичко, което бях подготвила в рамките на предоставените ми 45 минути, реших, че ще довърша недовършеното като го представя чрез статии в този сайт. Започнах да ги подготвям във формата на чернови, представящи гледната точка на системната психотерапия, която според мен представя най-творчески и задълбочено темата за човешката комуникация. Но в един момент спрях. Нещо ми пречеше да продължа. Сред като прочетох тази книга разбрах какво е било то.

Тази книга ми даваше липсващото парченце от пъзела, което да допълва по-абстрактната теория за човешката комуникация, идваща от традицията на системната психотерапия, с конкретни идеи как тази теория да се приложи на практика. Аз знаех как това изглежда на практика в контекста на моята професия, но за мен то беше твърде сложно, за да го предам по начин, така че да се използва и от неспециалисти. Затова докато четях тази книга не спирах да се изумявам как нейните автори, макар и да не споменават нищо за системната психотерапия (вероятно защото стигат до темата за общуването, идвайки от света на бизнеса, а не терапията), всъщност говорят за съвсем същото! Макар и да използват различни думи и понятия, те говорят за съвсем същото, успявайки да направят това, което на мен ми беше трудно – да дадат ключа – т.е. практическите умения и навици за това как най-важното от теорията за човешката комуникация да бъде приложено в човешкото всекидневие от всеки човек.

Навремето, след като прочетох книгата на Маршал Розенберг „Общуване без агресия“ , усетих подобно вдъхновение. Затова я препоръчвах почти на всеки. Защото всеки общува. И защото общуването е точката, където се срещат хората. Книгата на Розенберг беше също толкова вдъхновяваща за мен и поради факта, че в нея авторът „превеждаше“ основния инструмент на хуманистичната психотерапия – емпатията – на разбираем език, достъпен и за неспециалисти. Е, това е втората такава книга в областта на човешката комуникация, на която откликвам по подобен начин. Този път тя говори за нещата, за които знам, но в областта на една друга традиция в психотерапията – системната психотерапия, правейки ги достъпни за всеки, който се интересува да подобри уменията си да общува пълноценно. А всички ние имаме нужда от това… смятам.

За мен да можем да общуваме пълноценно е много важно нещо. Затова продължавам да се уча. Също така смятам, че дори и да сме постигнали високи нива на вътрешно спокойствие и хармония, пак може да не умеем да общуваме пълноценно с другите хора. Познавам такива индивиди. Затова имам намерение да посветя на темата за общуването серия от публикации, както и един практически семинар в края на този месец (предстои да го обявя). Дори и да не успея да реализирам намерението си обаче (защото всичко се случва:) , вие винаги можете да прочетете тази книга. Не само защото аз няма как да бъда изчерпателна, но и защото всяка страница от тази книга си струва усилията, тъй като е написана с мъдрост, загриженост, ведрост и проникновение. Опасявам се, че може и да подведа някои хора с моя ентусиазъм и те да не видят това, което аз виждам там. Затова предварително се извинявам, ако така се случи. Знам обаче, че истинските ценители на знания в тази област ще разпознаят силата на знанието, споделено в нея.

Камелия