Реалността зависи от твоите очи

„Религията е индивидуална… Освен това религията няма име. Когато някой стане религиозен, още от този момент нататък той вече не е индус, мюсюлманин или християнин. Той е просто религиозен. Това е разбиране: това е различен вид знание, различен вид виждане. Когато виждаш различно, ти виждаш една различна реалност. Реалността зависи от твоите очи. Ако очите ти се променят, и реалността ще се промени.“

Ошо, „Беседи за Исус“, т.1

Винаги се радвам да видя паралели между духовните текстове и научните текстове по психотерапия. Така и е с горния цитат от Ошо. Когато той пише, че реалността зависи от твоите очи, си мисля за когнитивната психотерапия, според която нашата реакция на събитията от външния свят зависи в по-голяма степен от това, какво значение им придаваме, отколкото от самите събития. Именно  мисленето, което стои в основата на нашето възприятие, е така нареченото средно събитие, опосредстващо нашите реакции. То е „очилата“, през които виждаме света различно – всеки един от нас.

Нека тази мисъл на Ошо днес е едно напомняне за вас, че реалността зависи от вашите очи. И в най-голяма степен това се отнася до вярванията за това какво е Животът и Смъртта и кои са правилата, които придават смисъл на краткото ни земно съществувание. Ще разберете, че са правилните, ако ви носят дълбоко вътрешно умиротворение и вътрешна хармония.