Реалността зависи от твоите очи

„Религията е индивидуална… Освен това религията няма име. Когато някой стане религиозен, още от този момент нататък той вече не е индус, мюсюлманин или християнин. Той е просто религиозен. Това е разбиране: това е различен вид знание, различен вид виждане. Когато виждаш различно, ти виждаш една различна реалност. Реалността зависи от твоите очи. Ако очите ти се променят, и реалността ще се промени.

Ошо, „Беседи за Исус“, т.1

Винаги се радвам да видя паралели между духовните текстове и научните текстове по психотерапия. Така и е с горния цитат от Ошо. Когато той пише, че реалността зависи от твоите очи, си мисля за когнитивната психотерапия, според която нашата реакция на събитията от външния свят зависи в по-голяма степен от това, какво значение им придаваме, отколкото от самите събития. Именно  мисленето, което стои в основата на нашето възприятие, е така нареченото средно събитие, опосредстващо нашите реакции. То е „очилата„, заради които виждаме света различно.

Нека тази мисъл на Ошо днес е едно напомняне за вас, че реалността зависи от вашите очи. И в най-голяма степен това се отнася до вярванията за това кои са правилата, които придават смисъл на краткото ни земно съществувание. Ще разберете, че са правилните, ако ви носят дълбоко вътрешно умиротворение и вътрешна хармония.