Нетърпението като трик на анимата

Едно от предизвикателствата в етапа на калцинацията е да се справим с фрустрацията от това, че нещата не се случват толкова бързо, колкото на нас ни се иска. Животът в материално тяло е ограничение – както в пространството, така и във времето. Но това ограничение има своя духовен смисъл. Да разберем кой е той ни помага Мари Луиз фон Франц в своя анализ на вълшебната приказка „Черната принцеса“.

Главният герой в тази приказка е една черна принцеса, заровена зад олтара на църквата, която нощем се събужда, излиза от железния си ковчег и изяжда войника, който я охранява. Това продължава така докато не се намира войник, който да се справи с нея и да се спаси от унищожителните й пламъци (а огънят, както вече знаем, е символът на калцинацията и неовладените страсти). Един от помощниците на войника в битката с принцесата е времето – когато принцесата идва в опасна близост до него, часовникът удря дванайсет и от това нейната сила изчезва.

Тази клетка на време и пространство също може да бъде полезна. В случая с биенето на часовника войникът е спасен от времето. Затова човек трябва да се бори с нетърпението, което е трик на анимата. Той трябва да приеме граници във времето и пространството. Ако приеме, че това нещо е полезно, този затвор на време и пространство, тогава само изчакването, отлагането, използването на времето като елемент може да помогне за повишаване на осъзнатостта.

Когато един мъж е обсебен от анимата, той усеща, че трябва веднага да направи нещо за ситуацията – крайно спешно трябва да изпрати писмо, например, или да се телефонира и да се говори. Върхът на това състояние на обсебване често е това чувство за спешност, че нещо трябва да се направи в тази минута.

Сред северните примитивни племена на Европа има приказки, които се въртят около някакво състезание, като например кой ще предизвика опонента, за да избухне той пръв. Този, който издържа дразнене и тормоз по-дълго време, без да губи контрол, печели състезанието, а изгубилият трябва да му стане слуга и да върши най-унизителни неща. Но този слуга също разполага с номера и един ден другият може да избухне и слугата може да му отреже главата!

Ако човек не допусне да го завладее такава паника или нетърпение, тогава фигурата в несъзнаваното ще започне да се променя. Това става в нашата приказка, когато войникът влиза в ковчега и се прави на умрял; той не чува и не отговоря на заплахите на черната принцеса…

Ако човек потиска възбудата, забавя действието, накрая се уморява, което е един добър начин за справяне с подобно деструктивно емоционално избухване. Затова времето е ужасно важен фактор за справяне с анимата.“

Мари Луиз фон Франц, „Анима и анимус във вълшебните приказки“, с.81-82

Времето е много важен фактор за справяне с негативната анима и нейните трикове, защото провокира да излезе на бял свят нашата детска и незряла част, която когато иска нещо, го иска сега. Това е и частта на егото, което обича нещата да са в негов контрол, и ако не се получава така, както то е решило, ни прави избухливи и раздразнителни. Раздразнителността обаче, както разказват в своите приказки северноевропейските народи, означава, че не сме господари на себе си. Че сме слуги – слуги на черната принцеса, която е гладна и избухва в пламъци, ако срещне препятствия по пътя си.

Безценен помощник да овладеем огнените избухвания на черната принцеса вътре в нас е именно времето. В това е духовният смисъл, който то носи на хората, които имат проблем с него. Правилно използвано, то подкрепя вътрешните ни процеси на осъзнаване и зрялост. Забелязала съм, че един фантастичен начин да синхронизираме двете части на личността си е да започнем да течем с ритъма на живота така, както той ни се случва. Прилича на това да се отпуснеш по течението на реката, знаейки че всичко тече, всичко се променя, и че рано или късно ще стигнем до заветния бряг. Основното, което се изисква от нас, е да не губим от поглед посоката.

Ако тази публикация идва при вас чрез „игрите на синхроничност“, е ясно какво иска да ви каже – имате много мощен съюзник на ваша страна – времето. Вие, разбира се, ако нямате властта върху това кога да се случват нещата, може да си мислите, че то ви е враг. То е такъв обаче само за тясно скроената част от нас, която иска да набута живота в рамки, вместо да се опитва да го разбира и живее в синхрон с естествената му творческа същност.

В момента се учите да подчините на своята воля раздразнителната черна принцеса. От изхода на тази битка зависи кой на кого ще бъде господар. И това също е свързано с повишаване на осъзнатостта.

Камелия