Намаляването на егото

Ето няколко идеи как съзнателно да се практикува садхана на разочарованието. Животът винаги се грижи да не започнем да се вземаме много насериозно и да си мислим, че знаем всичко, и затова ни праща периодически по някое събитие, за да преживеем разочарование. Ако искаме осъзнато да му съдействаме, така че да катализираме процесите на духовна трансформация, през които преминаваме, и да се поучим от опита на магарето-алхимик, може да използваме всяко отхвърляне в живота ни като средство за намаляване на егото. Това е съветът, който Екхарт Толе ни дава в книгата си „Нова Земя“, и който аз намирам за много вдъхновяващ.

„Една могъща духовна практика е съзнателно да позволим намаляването на егото, когато се случи, е да не се стремим да го възстановяваме.

Препоръчвам ви да експериментирате от време на време. Например, когато някой ви критикува, обвинява или ви крещи обидни думи, вместо да си го върнете или да започнете да защитавате себе си, не правете нищо. Позволете на образа, който сте изградили за самите себе си, да остане намален, и осъзнайте как усещате това дълбоко вътре във вас. Възможно е няколко секунди да се чувствате зле, сякаш целите сте се смалили. Но след това вероятно ще усетите в себе си една вътрешна пространственост и тя ще ви накара да се чувствате интензивно живи. Всъщност вие изобщо не сте намалели. А сте се разширили. В този миг може да стигнете до учудващо осъзнаване: когато привидно сте намалели по един или друг начин и въпреки това останете в състояние на пълно нереагиране, не само външно, но и вътрешно ще осъзнаете, че нищо действително съществуващо не е било намалено, че, ставайки „по-малко“, сте станали „повече“. Щом вече не се защитавате или не се опитвате да укрепите вашата форма, значи сте надмогнали отъждествяването с формата, с умствения образ на „себе си“. Ставайки по-малко (според начина, по който егото гледа на нещата), вие всъщност сте се разширили и сте създали място, където Битието да се изяви. Истинската мощ, която сте вие отвъд формите, може при такива случаи да просветне през привидно отслабената форма. Именно това има предвид Иисус, когато казва: „Отречете се от себе си“ или „Подайте другата си буза“.

Но това, разбира се, не означава, че ще допускате хората да злоупотребяват с вас и доброволно ще приемате да бъдете жертва на несъзнателни хора. Понякога ситуацията изисква да кажете на някого да „се разкара“, и то недвусмислено. Без его-отбраната в думите ви ще има мощ, но не и реагираща сила. Ако се налага, можете също така да кажете „не“ твърдо и ясно, и това ще бъде „висококачествено не“, както го наричам, освободено от всякаква негативност.“ Екхарт Толе, „Нова Земя“

Ей на това се нарича действена алхимия! За хората, които вече познават парадоксалния език на духовните книги, е лесно да разпознаят в горното поредната рецепта за „превръщане на оловото в злато“ като практикуват смаляване на егото, за да освободят повече пространство за душата си. Започвам да разбирам, че алхимията е изкуството на парадоксите, и че тези, които са готови да преминат отвъд логическия линеен ум и да навлязат в света на противоречията, ще могат с лекота да практикуват „намаляване на егото“ като още една от практиките в „садхана на разочарованието“. Това също така и е известната практика за „въздържане от реакция“, проповядвана от Кабала, и която е в сърцевината на пораждане на повече Светлина в живота ни.

Камелия Хаджийска