Как да намеря моята сродна душа?

„Хората питат: „Защо не мога да намеря дълбока любовна връзка?“ Въпросът е разбираем, защото хората са самотни…

Когато сме сами, егото представя нещата така, сякаш цялата болка би изчезнала, ако имахме приятел или приятелка. Но ако една връзка се задържи, тя ще извади на повърхността колкото може повече от нашата екзистенциална болка. Това е част от смисъла й.

Тя ще изисква цялата наша способност за съчувствие, одобрение, освобождаване, опрощаване и себеотрицание. Когато сме сами, сме склонни да забравяме предизвикателствата на всяка връзка, но си ги припомняме съвсем ясно, когато сме обвързани.

Взаимоотношенията не могат да отстранят болката. Единственото нещо, което „отстранява болката“, е лекуването на причинителите й. Не липсата на други хора причинява болка в живота ни, а онова, което правим с тях, когато ги има…

А това, което правим, е когато се влюбим виждаме другия съвършен – какъвто той реално е на едно духовно ниво. Но изведнъж съвършенството, което зърнахме на духовно ниво, се проектира на физическо ниво. Вместо да осъзнаем, че духовното съвършенство и физическото, материалното несъвършенство съществуват едновременно, ние започваме да търсим материално, физическо съвършенство… И другият престава да бъде човешко същество. Идеализираме се един друг, а когато някой не се припокрива с идеала, сме разочаровани. Отхвърлянето на другия само защото е човешко същество, се е превърнало в колективна невроза. Хората питат: „Кога ще се появи моята сродна душа?“. Но молитвата за подходящия човек е безполезна, ако не сме готови да го приемем. Сродните ни души са човешки същества, съвсем като нас, и минават през естествения процес на израстване… Любовта е навсякъде около нас. Егото ни пречи да осъзнаем присъствието на любовта. Идеята, че съществува идеален човек, който още не се е появил, е най-голямата преграда“.

Мериън Уилямсън, „Завръщането на любовта“

Ако тази мисъл идва сега при вас, тя е за да ви напомни, че ключът за щастието е вътре във вас. Ако сте във връзка, тази нагласа ви напомня да обичате партньора си такъв, какъвто е. А, ако не сте, да практикувате обичта към себе си, такива, каквито сте. А тези двете не могат да се разделят, защото в партньорството дори повече, отколкото когато сме сами, се налага да се обичаме с всичките си несъвършенства. Реакциите на нашите партньори бъркат в слабите ни места и се налага да мобилизираме всички възможни запаси на безусловна любов към себе си, за да се справим.

Затова, ако това е посланието, което днес идва при вас от категорията „уроците на любовта“, проверете дали това не е знак, че имате твърде високи изисквания към себе си и към вашия партньор, които ви пречат да се насладите на връзката си такава, каквато е – съвършена в несъвършените си материални форми.