За корените на еротичното чувство

„Колкото по-отблизо анализираме това, което възприемаме като „секси“, толкова по-ясно разбираме, че еротизмът е чувството на вълнение, което изпитваме при намирането на друго човешко същество, което споделя нашите ценности и нашето чувство за смисъл на съществуванието“.

Ален де Ботон

Обикновено последното, с което свързваме еротиката, е споделяне на общи ценности или смисъл на живота. Първо усещаме опаковката на желанието за споделената близост – вълнението на тялото. Под опаковката, обаче, както ни казва Ален де Ботон, стои нещо различно и дори неочаквано – чувство за привличане, което няма нищо общо с нуждите на тялото, но се преживява в него под формата на възбуда.

Понякога се случва ние, хората, да изпитаме чувство на телесна възбуда и привличане към хора или в ситуации, когато подобно преживяване е силно неуместно, поне според собствения ни ум. Затова, ако подобно нещо ви се случи, добре е да си спомните думите на Ален де Ботон – в своите корени  еротичната възбуда наистина е привличане, но това привличане е към нещо, което е отвъд тялото… Така че – спокойно. Няма нищо нередно. То е просто знак, че този магически и изключително сложен инструмент, наречен човешко тяло, току-що е регистрирал, че желанието за свързаност е влязло в действие и в това няма нищо срамно. Просто насочете вниманието си и изследвайте кои са нещата „отвъд тялото“, които ви привличат.

Камелия Хаджийска