Само, когато…

Само когато можете да поемате отговорността за всичко, ще придобите силата да промените част от него. Докато продължавате да си мислите, че някъде там има нещо или някой друг, който го „прави“ за вас, се лишавате от силата да променяте каквото и да било. Само, когато кажете: „Аз го направих“, ще можете да намерите силата да го промените. Много лесно е да промениш това, което сам правиш, отколкото онова, което прави друг.“

Нийл Доналд Уолш, „Разговори с Бога“

Знам, че урокът на отговорността има много нива на осъзнаване. Потъваш все по-надълбоко и по-надълбоко, за да усетиш как сам твориш своя живот във всеки негов детайл. И, както обикновено, знаенето не е достатъчно – само осъзнаването ще свърши работа.

Спомням си как веднъж организирах семинар с мой колега и се записа един човек, чието поведение ме притесняваше, защото се страхувах, че ще повлияе зле на другите участници в групата. Когато споделих опасенията си с моя колега, той просто каза: „Ками, след като този човек се е записал на нашия семинар, значи ние сме го привлекли по някакъв начин. И щом е така, значи ще успеем да се справим„. Думите му тогава ме оставиха безмълвна… и всичките ми тревога изчезнаха. Впоследствие се оказа, че е нямало нужда от какво да се притеснявам, но урокът по осъзнаване на отговорността остана.

Въпреки че в онзи момент аз бях убедена, че съм човек, който изцяло живее с нагласата за поемане на отговорност в живота си, тогава преживях още едно вътрешно разширяване на това какво наистина означава да си отговорен. А това носи огромна вътрешна сила. Именно в това виждам разликата между човека с духовно самосъзнание и човека, който не вярва в невидимите нишки на Духа. Първият може да поеме отговорност за всичко, което идва в живота му, докато вторият – само за това, което може да разбере с ума си.

Камелия Хаджийска