ПОВДИГАНЕТО НА ЗАВЕСАТА

ГЛАВА СЕДМА – Ел Колли, “Белязана от Духа”

„Ние и Вселената разполагаме с непознати, променящи се измерения и няма пътуване във вселената, което да е толкова интересно или толкова важно като пътуването в нашите собствени многобройни обиталища “

Дороти Маклийн

„Няма неестествени или свръхестествени явления, а само много големи пропуски в познанията ни за това, което е естествено… Ние трябва да се стремим да запълним тези празноти на невежеството. “

Едгар Мичъл, космонавт от Аполо 14

Светът, който ние колективно сме обусловени да приемаме като реален, започва да се променя, когато Кундалини отваря врати към скрити досега измерения. Изведнъж ние започваме да възприемаме и реагираме на живота от една много различна гледна точка. В началото нашите пробуждащи се способности и изострени възприятия са объркващи, дори когато  ни изпълват с удивление. Паранормалните, мистичните и психичните аспекти на духовното пробуждане са най-трудни за онези, чийто мироглед по-рано е изключвал възможността за такива явления. Вече споменах психическата борба на рационално обвързаните мислители при сблъсъка им с “нелогични” преживявания. Техният страх от лудост съответства на ужаса, който Кундалини катализира у тези, чието религиозно обучение заклеймява като зло всички психически и паранормални проявления. Когато се сблъскаме с доказателства, които противоречат на всичко,   което сме приемали за  истина, ние имаме две възможности: (1) можем да отречем реалността на нашите преживявания като отхвърлим това, което нашият ум и сетива ни показват; или (2) можем да направим преоценка на нашите предишни убеждения и да научим каквото можем чрез пряко преживяване и честно изследване на  собствените си душа и сърце. Вторият избор ни дава възможност, може би за първи път в живота ни, да се доверим на себе си.

Свръхчувствителност

След като Кундалини се е надигнала, сетивните (и екстрасензорни) способности стават по-силни. Често се съобщава за повишена чувствителност вследствие на преживявания, близки до смъртта  и други срещи с необичайното. Свръхчувствителността се поражда от преживявания, които ни оставят широко отворени психически. В своята автобиография „За водата и духа” африканският шаман Малидома Соме казва, че тези, които са новопосветени, са “уязвими като болен човек, който е преминал най- критичния етап от заболяването си  и сега се възстановява.” Американският лечител/шаман Вики Нобъл го обяснява по този начин: „Обикновено изглежда, че кожата е границата на човек в “нормалната” реалност, но когато същият този човек се отвори психически, границата се размива. На човек му се струва, че сякаш се разширява отвъд тялото,  заема повече място и чувства нещата по екстрасензорен начин. Това, което сме имали за даденост във физическия свят, внезапно се поставя под въпрос на всички нива”.

Имаше един период в моето пробуждане, когато в продължение на пет или шест месеца, моето съзнание се рееше все по-високо, като стопяваше моите обичайни граници. На периоди през няколко дни откривах, че съзнанието ми се е разширило по неочаквани и често неудобни начини. От време на време дори и тялото ми сякаш се разтваряше в зашеметяващото сияние на вездесъща енергия. Развих свръхчувствителност, както към физическите, така и към менталните вибрации. Всичко рязко се усили: цветовете станаха изключително ярки, миризмите – наситени, вкусовете – остри и звуците – проникващи. Слухът ми се изостри така, че ако някой изтървеше молив в другата стая, аз скачах сякаш се е затръшнала врата. Звуците престанаха да имат външно битие и вместо това  всеки шум сякаш избухваше някъде дълбоко в мозъка ми. Аз станах болезнено чувствителна към грубата и „остра” енергия на ментално и фино ниво, която по принцип се разглежда като нормална човешка енергия. Открих, че не мога да понасям никакви програми по телевизията, освен документални филми за природата. В един момент дори и те станаха за мен твърде дразнещи. Със задълбочаване на състоянието ми, дори ако аз самата  не гледах телевизия (даже и да се намирах в друга част на къщата), а някой друг включеше телевизора, аз се чувствах така, сякаш от телевизора се изстрелваше психически шрапнел. Това ме хвърляше в болезнени телесни пристъпи. (Няколко души със събудена Кундалини ми казаха, че са развили същата нетърпимост към телевизионни “вибрации”.)

Винаги съм обичала да чета, но и тук установих,че реагирам негативно към всичко, написано от обикновеното съзнание на третата чакра (което обхваща по-голямата част от печатните материали). Чувствах физическа болка (особено в слънчевия сплит), когато се опитвах да чета тези неща. В същото време жадувах за свещените писания: Библията, Упанишадите, Йога-сутрите, будистки текстове, индиански и други древни духовни учения, мистична поезия и т.н. Тези писания бяха храна за мен. В кулминационната точка на  моето променено състояние ми беше невъзможно да се фокусирам, за да прочета нещо. Станах чувствителна към електрически полета и открих, че не мога да стоя в близост до работещи електроуреди (дори до леко жужащ компютър) без да чувствам токови удари и сътресения в аурата ми. Когато медитирах или спях, тази чувствителност беше още по-изострена. Моите психически и физически енергии бяха толкова крехки и слабо балансирани в този момент, че и най-малкият дразнител ме хвърляше в смут. В продължение на няколко месеца, ако Чарлз само ме докоснеше с ръка докато спим, аз изпадах в болезнени конвулсии. Веднъж, когато Чарлз си вземаше душ, имах чувството, че гравитационното притегляне на Земята внезапно се увеличава десетократно. Всичката енергията в тялото ми се стичаше надолу към краката ми. Не мога да кажа дали тя следваше звука на течащата вода в банята, или е била привлечена от магнитно поле на самата вода. Така или иначе, това беше много странно преживяване.

Mоите психически антени станаха толкова чувствителни, че реагирах прекалено силно и на най-малкото напрежение в атмосферата. Ако някой близо до мен беше дори леко раздразнен или се притесняваше за нещо, на мен веднага ми призляваше. Мислите и чувствата на другите хора към мен имаха силно психическо въздействие, въпреки че живеех в почти пълна изолация. Преди да звънне телефонът, аз знаех кой се обажда и какво е емоционалното му състояние. Няколко приятели и членове на семейството бяха загрижени за мен през това време, като не можеха да приемат, че аз действително имам психо-духовно преживяване. Тяхното притеснение изпращаше вълни от страх, които ме връхлитаха като тъпи физически болки в стомаха. Не изпитвах някакъв личен страх, но коремът ми се свиваше от притесненията им. Можех също да почувствам хората, които се молеха за мен. Когато това се случи за пръв път, аз ясно усетих как мощна, удивителна енергия премина през горната част на главата ми. Изведнъж, въпреки че и аз не мога да обясня как, знаех, че тази енергия се генерира чрез молитвите на другите. Това беше изключително вълнуващо за мен.

През този извънредно интензивен период  установих, че мога да откривам физически проблеми у други хора чрез сканиране на аурата им с ръце. Когато преминавах над пострадала зона от тялото, аз чувствах остри, пронизващи усещания в ръката си. У. Бру Джой развил същата способност след духовното си пробуждане. Тъй като е бил лекар, той бил в състояние да установи и потвърди медицински диагнози по този начин. По това време имах още една забележителна среща  с друг екстрасенс. Моят единствен контакт с този човек беше по телефона. Както си говорехме, аз ясно можех да почувствам, че ме проучва психически. Чувствах нещо, което имаше способността буквално да сканира много активно и внимателно тялото ми. Усещах, че сякаш имаше едно много малко създание, което припкаше вътре в аурата ми (или финото ми тяло). Този човек ми каза, че моята енергия била толкова силна, че карала тялото му да се тресе, така че едва можел да държи телефонната слушалка. За да запази равновесие, той решил да създаде психична “стена.” Не усетих директно стената му, но веднага почувствах резултата: бях почти изхвърлена от стола си от приливните вълни на собствената ми отразена енергия! Това беше изумително, но още по-удивителното беше, че енергията, която се върна при мен, имаше еуфоричен ефект. Това беше най-ярката демонстрация, която някога съм получавала от моите собствени “добри вибрации.” Бях развълнувана, че съм в състояние да почувствам реалността на психичните сили по такъв несъмнен начин. Мъжът, с когото споделих това преживяване, беше също толкова удовлетворен, че е срещнал някого с достатъчна чувствителност на това ниво на съзнание.

Още един завладяващ (и очевидно траен) напредък от този период на свръхчувствителност ми беше потвърден от много други хора. Аз го наричам “тръпки на истината.” Всеки път, когато се казва нещо, което съдържа мъдрост или духовна истинност, аз чувствам едно незабавно, приятно потръпващо усещане. “Душата е приемник и откривател на истината”, пише трансцеденталният философ Ралф Уолдо Емерсън. “Ние познаваме истината, когато я видим, нека скептикът и безбожникът казват каквото си искат.” Ние също така познаваме истината, като я почувстваме, когато душата говори чрез тялото! По време на най-чувствителните ми периоди трябва да внимавам какво ям. Открих, че по време на тези периоди, моята храносмилателна система не може да понася храни, приготвени в ресторант. Рам Дас казва, че един от неговите учители го предупредил да не яде каквато и да е готвена храна, която не е приготвена с любов, макар че Рам Дас почувствал, че енергията “без любов”, проникваща храната имала незабавни и вредни ефекти, само когато човек навлезе във високи вибрационни състояния. (За някои хора, състоянието на свръхчувствителност може да се прояви като алергии към храни, химикали, или просто каквото и да е друго нещо от околната среда.)

Отиването на обществени места – особено там, където има тълпи – може да бъде изпитание за онзи, който е свръхчувствителен. Временна агорафобия (погрешно название, което буквално се превежда като страх от открити пространства, но в този случай всъщност е избягване на психичното бомбардиране, излъчвано от обикновените хора) е често срещана сред тези, чиято Кундалини е много активна. Смущението няма нищо общо с небалансирано психическо  състояние; то е резултат от незащитеността на индивида и значително повишената му възприемчивост към околната среда, към хаотичните енергии, излъчвани от останалите хора. За някой, който никога не е изпитал болезнената уязвимост на психическата откритост, това може да изглежда като параноично и банално извинение за срамежливост или асоциално поведение. Факт е, че много хора, които имат тези преживявания на психическа гъба-попивателна, са били социално общителни и екстравертни личности, в някои случаи   по-малко боязливи от средното ниво,  преди събуждането на Кундалини в тях. Сценичната треска (или страхът от говорене пред публика) е най-често срещаната фобия, споделяна от иначе “нормални” хора. В моя собствен случай, докато бях в двадесетте си и тридесетте си години, си мислех, че седмичните сценични четения на моята поезия пред голяма аудитория са нищо работа. И все пак, по време на най-чувствителните ми периоди, дори  едно обикновено пътуване с  кола в градско движение ме караше да се чувствам сякаш ме бият с пръчки.

Най-лошото на това, че бях свръхчувствителна, беше, че аз не знаех, че това е временна фаза. Мислех си, че от този момент нататък ще трябва да живея на това ниво на интензивна чувствителност. Това беше плашеща идея, защото не можех да си представя как в такова състояние ще успявам да се справям  със света (или как някой друг би могъл да се справя с мен). Представях си, че се превръщам в пълен отшелник за оставащата част от живота си. (Всъщност някаква степен на остатъчна свръхчувствителност може да бъде трайна. Очите на Свами Муктананда били толкова чувствителни към светлина, че той трябвало да носи слънчеви очила през целия си живот. Ан Армстронг, която е станала  надарен екстрасенс и духовен учител, след като Кундалини се е пробуждала в нея в продължение на петнайсет години, казва, че повече от тридесет години по-късно, тя продължава да е свръхчувствителна към звуци). Въпреки че вече не се чувствам като оголен нерв, аз продължавам да бъда изключително чувствителна и все още трябва да се защищавам, доколкото е възможно, от дразнещи ситуации. Но също така съм установила, че повишената чувствителност е една чудесна дарба. Имам много по-силно чувство за това кои влияния са подхранващи или вредни за собствената ми психика. Това, което е още по-прекрасно, е, че тъй като съм изключително чувствителна, съм способна на по-дълбоки нива на интимност и хармония с другите хора и живи същества, отколкото някога съм си мислела, че е възможно.

Светлини

Говорейки за Кундалини, Гурумайи Чидвиласанада казва: “Когато тази сила се пробужда, безброй слънца и луни се събуждат.” Някой я попитал дали трябва да бъде визуализира светлина по време на медитации. Тя отговоря: “Не е въпрос на визуализиране на бялата светлина –  когато Кундалини се събуди, има светлина, вътрешна експлозия.” Гопи Кришна казва, че първият симптом на неговото пробуждане била Вътрешната Светлина: „Не че сякаш виждах светлината или че имах вътрешна визия за нея. По-скоро, сякаш поток течна светлина навлизаше в мозъка ми. Тя не е изчезнала през всички тези години… “ Буквално и символично, светлината е същността на духовното пробуждане. “Сред трилионите мистерии на космоса”, пише Йогананда, “най-феноменалното е светлината.” Той отбелязва, че теорията на Айнщайн за относителността се съсредоточава около скоростта на светлината. Йогананда се чудел как в една вселена, потопена в поток, Айнщайн математически доказал, че „скоростта на светлината е, доколкото ограничения човешки ум може да си представи, единственото постоянно нещо… С няколко завъртулки с писалката си  Айнщайн изгонил от Вселената всяка установена реалност, освен тази на светлината”. По същия начин, когато Кундалини избухва, светлината е една от малкото фиксирани реалности, останали неразрушени. По време на най-интензивната фаза на моето пробуждане, бях заслепявана от невиждано светлинно шоу всеки път, когато затворех очи. Дори и с отворени очи, блестящи проблясъци на бяла или цветна светлина си играеха в периферното ми зрение. Тези “външни” светлини бяха особено ярки, когато бях в тъмна стая. Преминах през друга фаза, в която всеки път когато затварях очи, виждах една красива, блестящ дъга. В „Енергиите на трансформацията”, Бони Грийнуел отбелязва теорията на Ауробиндо, че “появата на пожар  и  светлини (наистина или в символични форми)  обикновено се случва при  повечето хора, които следват духовни практики, и той смята, че това е знак за   движението или действието на вътрешните сили.” Повечето хора, които познавам и които са преживели събуждане на Кундалини, са споменавали, че са виждали ослепителни светлини, вътрешни и външни. От време на време виждам кратки, искрящи светлини да танцуват и пред мен. Понякога трептяща синя точица светлина се стрелваше покрай мен – може би това е същото, което Свами Муктананда наричаше “синята перла.”

Будисткият учител Джак Корнфийлд говори за виденията на светлина, изпитвани от ученици, напреднали в медитацията (в които вероятно се е надигнала Кундалини). Много от тях, казва той, “виждат много мощни бели светлини като че ли гледат фаровете на приближаващ влак или сякаш цялото небе се осветява от едно блестящо слънце”.

Докато различни традиции и учители приписват различни значения за появата на различен цвят светлини, Корнфийлд отбелязва, че повечето от тях “са съгласни, че виждането на цветове обикновено е ефектът от дълбоко и чисто отваряне на съзнанието.”

От време на време  аз съм виждала аура от златна светлина, излъчваща се от пръстите ми. Други виждат пълните аури около хора и други живи същества. Виждането на аури или следи от светлини около живите същества и така наречените неодушевени предмети са често срещани Кундалини преживявания. Някои хора, като Гопи Кришна, виждат всичко мистериозно пронизано от светлина. Светът може да изглежда като призрачен филм, чрез който пламти ярка светлина сякаш от огромно греещо слънце. Различни форми и цветове на светлината могат да се видят как сияят от специфичните зони на чакрите или от всички чакри едновременно. Някои от тези светлини са видими и за другите хора. Леки ореолни светлини могат да се появят около пробудените хора, а някои хора с повишена Кундалини са описани като “светещи” от техните приятели.

Често се виждат светлини в присъствието на духовни водачи или по време на божествени посещения. Една жена, която се събудила посред нощ от присъствието на Христос, разказва как цялата й стая се озарила и тя се изпълнила с екстаз. Тя е виждала и духове (някои видени и от други хора), които се появяват като светещи форми. Тези, които преминават през психо-духовни процеси, включително преживявания, близки до смъртта, често съобщават, че са виждали същества от светлина. Екстремни трансформационни преживявания от всякакъв вид могат да бъдат придружени от удивителни светлини. Тези, които са били свидетели на смъртта на близките си хора, понякога разказват за внезапно повишаване на осветеността в стаята в момента на смъртта. А когато умре духовен учител, в района често са забелязвани драматични атмосферни светлини. Понякога в този процес всепоглъщаща или непоносима светлина може да   залее всичко останало, докато личността се разпада. Кришнамурти се чувствал така, сякаш стоял право срещу слънцето в огнената пустиня, а клепачите му били отрязани. У. Бру Джой, лекар и духовен учител, разказва за “свръх ярка светлина”, в която е бил държан в плен в продължение на шест часа без прекъсване. Възможно е същите тези явления да са се проявили в историята за внезапния духовен прелом у Св. Павел, когато “блесна около него светлина от небето”, която го просва на земята и му разкрива истината за Христос (Деяния 9:3-6). Такива преживявания ни разкриват, както е казал Корнфийлд, че “на определено ниво умът и тялото, както и цялото съзнание, са изградени от светлина.” Холгър Колуейт, който е направил глобално проучване на шаманизма, отбелязва универсалността на мистичните преживявания със светлината. В книгата си „Вътрешният мир по време на сън”, той посвещава цяла глава на тази тема, заключавайки, че “Фигурите от светлина и мистичните явления със светлината не може просто да се отписват като халюцинации или в резултат на превъзбуждане на нервната система. Духовните преживявания на светлината настъпват след разпадането на структурата на егото, след строги духовни практики, силна концентрация и медитация. Те са върховни прояви на отърсване от обусловеността.”

За тези от нас, които са имали такива преживявания, думи и фрази като “просветление”, “осветяване” и “аз видях светлината” вече не са просто поетични или символични изрази. Буквално, както и в преносен смисъл, светлината ни озарява. Тези видения не са кулминационният финал на нашата духовна еволюция. Те са част от нашето невероятно посвещаване в по-висше съзнание. Дори пред нас все още да има тъмни пасажи, споменът за яркостта не може да бъде заличен. Ние сме докоснати от сияйните крила на божественото. Благословението да знаем, че ние сме в, от и със светлината остава да живее у нас завинаги.

Странни вибрации

Тези, които преживяват събуждане на Кундалини, понякога забелязват, че те като че ли придобиват едно фино излъчване, което действа като магнит. Необичайното е, че те започват да привличат непознати хора към себе си. Изглежда, че хората искат да се потапят в тази духовна енергия, дори и да не могат съзнателно да я регистрират. Този феномен е най-очевиден в харизмата на различните гуру и духовни учители, които са носители на огромна енергия. В тяхната компания другите хора се чувстват в приповдигнато и еуфорично настроение.

Парадоксално е, че същите тези “добри” вибрации се усещат от някои хора като отрицателни. Техните лични енергийни полета се ускоряват в близост до този, който е в процес на пробуждане, но това ускоряване води до страх вместо до спокойствие. Това са хората, които изглежда „кипват”, когато са в контакт с нас. Те може да дойдат при нас с ирационален гняв, критика, преценка и искания. Тази сложна поляризация, когато човек внезапно става едновременно обект на обожание от едни  и на враждебност  от други, може да бъде изключително трудна. Осъзнаването, че реакцията на другите има много по-малко общо с нас, отколкото с това, което се движи през нас (духовната енергия) може да ни помогне да се чувстваме по-малко лично наранени или засегнати от такова поведение.

Увеличената енергия в нашите системи   може да повлияе и на нашите необичайни за човек контакти. Животните могат да реагират по различен начин в наше присъствие –  да бъдат привлечени от нас като от магнит или да бягат далеч от нас. Една жена, преминала през такъв наелектризиращ етап, ми разказа, че приятелят й получавал шок всеки път, когато я докосвал, а козината на някога спокойната й котка настръхвала  и  тя побягвала далеч от нея, щом като влезела в стаята. Тя разказа, че ръцете й отделяли толкова статично електричество, че хартийки и други малки предмети върху масите се плъзгали надалече от нея, когато посегнела към тях!

Открих, че растенията също реагират на активната Кундалини. Аз често седя и пиша или чета в стая с прозорец с южно изложение. На перваза на прозореца, в непосредствена близост до стола ми, има филодендрон. През всичките години докато съм имала това растение, листата му винаги са растели по посока на светлината, идваща от прозореца. Но през зимата на четвъртата година от моето Кундалини събуждане, забелязах една много странна промяна. Някои от листата започнаха да се отдръпват от прозореца и вместо това да растат по посока към мен. Отначало не можех да повярвам, че това се случва, но трябваше да го призная, когато те пораснаха толкова, че почти се притискаха в косата ми, докато аз седях в моя стол за четене. Знам, че когато листата на домашно растение не получават нужната им естествена светлина, те прорастват към електрически източник, заместител на светлина, но обикновено тези “бегълци” бързо пожълтяват и умират. Обаче листата, които бяха наклонени в моя посока, останаха много наситено зелени и здрави, въпреки че през зимата имаше много малко слънчева светлина в тази стая. Този феномен, на който Чарлз също е свидетел, спря след няколко седмици. Може би, защото изводите, свързани с него, ми идваха прекалено много.

Шакти (събудената Кундалини) често пречи на електроенергията за битови нужди. Знам за няколко човека, които са викали електротехници, за да   проверяват цялото им домашно окабеляване (без да открият дефекти), защото смущенията в електрическата мрежа  пораждали безпокойство. Светлините или притъмняват, или може да светват и угасват, в присъствието на пробуждащ се индивид. Минах през период, когато не можех да се докосна до електрически ключ, без крушката незабавно да изгори. Радио  и телевизионните канали могат да работят със смущения в присъствието на такъв човек.

Възможно е електрическите и механичните уреди да се повреждат много по-често. Една жена ми каза, че е “изгорила” четири телефонни секретаря за пет седмици. Имаше моменти, когато енергията ми беше толкова силна, че ако просто влезех в стаята, където Чарлз работеше с компютър или принтер, тези машини незабавно излизаха от строя. Веднага след като излезех от стаята, те започваха отново да работят перфектно! В разгара на пробуждането си, една жена ни каза, че нейното Кундалини напрежение било достатъчно силно, за  да въздейства на компас, друга била в състояние да светне крушка с нажежаема жичка, като просто я държи в ръцете си. Често се съобщава за паранормални инциденти. В моя случай  телевизорът многократно се включваше с пълна сила на  звука посред нощ. Електрическите уреди и играчките с батерии се включваха и изключваха  или проявяваха неизправност, сякаш се намесваха свръхестествени невидими духчета или беше епизод от филм, в който се обявяваше кацане на НЛО. (Колкото и странни да са тези неща, когато се появят, те обикновено не попадат в сферата на изправящото косата сценично изкуство на Холивуд.)

Предметите може да се напукат, да се движат или падат в присъствието на Шакти. Минах през фаза, в която в каквато и стая да бях  тя започваше да скърца, да пука и да издава различни шумове без видима причина. Един следобед   изведнъж почувствах силно и подчертано пулсиране в гръбнака си. “Сега какво?”, помислих си аз, като се надявах, че това не са симптоми на някакво ново физическо бедствие. След около 30 секунди цялата тази суматоха в гръбнака ми спря. Аз включих телевизора и малко по-късно попаднах на новинарска емисия, от която разбрах, че в същия този момент, когато съм почувствала пулсирането в гръбнака си, е имало умерено земетресение в района на изток от нас.

Вики Ноубъл имала подобна синхронична телесна проява като моята, когато в гърба й започнал да расте голям цирей и тя го преживяла като “вулкан, готов да изригне.” В деня, след като тя направила този коментар пред нейния партньор, „връх Сейнт Хелънс избухна, а моят цирей се спука!” Когато Кундалини ни е направила достатъчно чувствителни, ние откриваме, както Ноубъл е сторила, че ние сме едно със Земята. И повече, отколкото осъзнаваме, ние  всички сме едно. На сутринта на 19 Април 1995 аз се събудих с чувството, че сякаш тялото ми е пълно с шрапнели: болеше ме навсякъде! По-късно чух за други хора със събудена Кундалини, които са имали подобни истории. Те са се чувствали ужасно през този ден –  някои са били  “ирационално ” ядосани или тъжни, а други са се чувствали така, сякаш се задушават, или са погребани живи, или се взривяват психически. Нашите внезапни болезнени симптоми и реакции не ни говореха нищо, докато не узнахме за бомбения атентат в Оклахома, който е станал на този ден.

Карл Юнг, който е преживял няколко години на разтърсващо духовно събуждане, също е бил свидетел на необикновени явления. Веднъж в дома му настъпили серия от странни явления, доказателство за които са членовете на семейството му. Той разказвал, че “сякаш къщата ми се насели с духове. Най-голямата ми дъщеря видя бяла фигура да минава през стаята. Втората ми дъщеря, независимо от по-голямата си сестра, разказа, че два пъти през нощта одеялото й било издърпано.” По-късно през деня “звънецът на предната врата започнал да звъни трескаво”, въпреки че там нямало никого. Всички тези подобни на полтъргайст действия спрели, когато Юнг написал известното си мистично произведение “Седемте проповеди на мъртвите.” Чрез нашите тела и умове, ние ставаме приемници на невъобразимо мощни сили и огромна информация за себе си и нашия свят. Макар че в някои от тези явления може да участват духове, много по-вероятно е тези паранормални събития да се случат в присъствието на лице с много силна Шакти (събудената Кундалини). Вместо да гледам на всяко от тези явления като на нещо свръхестествено и страшно, аз ги тълкувах като признаци на Лила, величествената игра на Бог. Когато Шакти в нас е силна, ние сме посветени за повече загадъчни форми на тази космическа игривост и взаимосвързаност. Понякога явленията искат от нас да бъдем по-възприемчиви  или да позволим на духовните послания да преминат чрез нас, както и в случая с Юнг. В други случаи, тези неща изглеждат просто едно пробуждащо обаждане – едно изумително “Здравей! Аз съм точно тук, с вас! “ от неочакван глас на Вселената.

Chapter 7: LIFTING THE VEIL

 Превод, Стефан Атанасов

Редактор, Петя Стоянова