Ел Колли – белязаната от Духа, и нейната книга за кундалини

 

„Душата въобще не се интересува каква цена трябва да платим, за да следваме своето призвание. Състоянието на щастие и сигурност просто не са от значение за нея, но нашата смелост, вяра и осъзнатост, са.“

Грег Ливой

С този цитат започва първата глава от книгата на Ел Колли „Белязана от Духа“, която с радост мога да обявя, че вече е достъпна за прочит. Тя се казва „Тук има дракони“.

Искам да благодаря и на всички, които се отзоваха на молбата ми за превода на тази книга!! Дванадесетте глави, които стояха в очакване на доброволци-преводачи, не трябваше да чакат дълго – за няколко дена те бяха „разграбени като топъл хляб“:), оставяйки ме дълбоко трогната от това да съм толкова отблизо свидетел на една от най-важните характеристики на промените във времето, в което живеем – да се чувстваме взаимосвързани в „мрежата“, да искаме да сме полезни – споделяйки и давайки подкрепата си за другите. Искрено се надявам, че немалка част от хората, които ще имат възможността да прочетат тази книга, ще открият, подобно на мен, нейната ценност.

Тъй като смятам, че различните читатели ще откликнат по различен начин на книгата, възнамерявам да публикувам следващите глави от нея според техния ред и темпове на превеждане, но без да ги изпращам по мейлите на хората, които са се регистрирали за последните публикации. Същевременно когато нещо ново се преведе и е достъпно за прочит, ще информирам своевременно – по подобен начин на този в момента.

Предполагам, че за някои от читателите тази книга може да е истинско откровение – чрез нея те ще срещнат този вид подкрепа, която само срещата и споделеното от сродна душа може да даде. Както самата Ел Колли пише в първата глава:

„Осъзнах, че съм била шаман през цялото време, без да го знам. Прекарах десетилетия в борба да намеря място за призванието си в една култура, която доскоро не можеше да признае или толерира хора като мен. Еднорог в стадо коне се счита за дефектен кон до момента, в който популацията от еднорози рязко се разрасне, което, благодарение на Кундалини, в момента се случва по целия свят. Но докато нямате приятел еднорог, или самите вие не сте такива, е възможно и да не ги забележите.“

За други книгата ще бъде просто още едно интересно написано четиво, което е добре дошло и обогатява с нови гледни точки. Вероятно ще има и такива, които ще останат безразлични, а други дори няма да я разберат и ще им бъде чужда. Това, разбира се, е нормално. За всеки човек пътищата за духовно развитие са различни – различни са и нашите предпочитания и симпатии. Във времето на плурализъм, в което живеем, достъпът до различни гледни точки създава условия за по-лесно откриване на своята идентичност – като се припознаваме, като избираме, като разбираме …  продължавайки с реденето на различните парчетата от собствения ни уникален пъзел. В този смисъл според мен най-важното за тази книга, чийто превод в близко бъдеще ще бъде реален факт, е че ще има още едно четиво, достъпно за свободен прочит от всеки, който има нужда от точно такъв вид храна за душата си.

Да инициирам такъв проект за превод беше и продължава да е съвсем нов опит за мен. Случи се просто – прочетох една книга и тя много ми хареса. Почувствах се свързана с нейната авторка,  усетих пламъка, който е горял в сърцето й. Реших да го предам нататък, след като прочетох уводните думи на нейния съпруг, сродна душа и най-близък съратник – Чарлз Крез:

”Ел Колли дълги години работи върху своята книга „Белязана от Духа“. Когато през април 2002 година Ел почина книгата все още не беше довършена… Надявам се, че добавките (в сайта elcollie.com, където той публикува след смъртта й различните глави от книгата й) ще помогнат на хората,които преминават през процесите на спонтанно събудената кундалини или на тези, които са в близък контакт с хора в подобен трансформиращ процес. Опитът на Ел беше уникален за нея, така както уникално е всяко духовно пробуждане. Моля ви, уважавайте факта, че това е написано от Ел, но също така се чувствайте свободни да го споделяте с всеки индивид, който може да спечели от написаното от нея. ”

Искам още веднъж най-сърдечно да благодаря на всички, които се отзоваха на молбата ми за превод на тази книга! Благодарение на вашите усилия на български език ще има още едно четиво, което да подкрепя духовно изкушения човек в нелесния и трънлив път към търсенето на това, което не умира. Вярвам, че това е начин да не умре и делото на тази уникална жена – Ел Колли – „Белязаната от Духа“.

Камелия