Какво да направя, когато дойде страхът?

Това е въпрос, който е отправен към Ошо. И ето как той отговаря:

„Защо трябва да питаш какво да направиш?

Когато има страх, просто се страхувай! Защо да създаваш дуалност?

Когато дойдат моменти на страх, бъди уплашен, трепери със страха, позволи на страхът да влезе във владение. Защо е това постоянно питане: Какво да направя? Не може ли да позволиш на живота да влезе във владение?

Когато любовта дойде, какво да направиш? Бъди любящ! Не прави нищо – позволи на любовта да влезе във владение. Когато страхът дойде, трепери като лист при силен вятър. И това ще бъде красиво. Когато си отиде ти ще се чувстваш толкова ведър и спокоен, сякаш силна буря е преминала и всичко след това е станала спокойно и тихо. Защо трябва постоянно да се бориш срещу нещо?

Страхът идва – това е естествено, абсолютно естествено. Да си представиш човек, който е без страх е невъзможно, защото той ще бъде умрял. Ако някой ще свири с клаксона на пътя, човекът без страх ще отиде нататък, защото няма да му пука. Ако змия застане на пътя му, на човекът без страх няма да му пука, а ще продължи натам. Човекът без страх е абсолютно глупав, лековерен.

Страхът е част от твоята интелигентност; няма нищо лошо в него…“

Ошо

За мен най-хубавата част текста по-горе е въпросът на Ошо – „Защо трябва да правиш нещо? Защо трябва да създаваш дуалност?“. За мен това е едно от най-важните послания на Ошо – да бъдем тотални в това, което преживяваме. Че самата тоталност на преживяването носи възможността за трансформация. А трансформацията е преминаване отвъд дуалността. С други думи, любов.

Камелия Хаджийска

Към целия текст на английски – „When fear comes, what to do?“