Къде са доказателствата за любовта

от книгата на Морган Скот Пек, „Изкуството да бъдеш Бог“

„Любовта не е чувство. Това е така, защото тя е действие. Тя е проява по-скоро на волята, отколкото на емоционалността.

За този, който обича, не само е възможно, но е и необходимо да не се поддава на любовно чувство. Лесно и приятно е да откриеш доказателства за любов в чувствата си. Много трудно и мъчително е да търсиш такива доказателства в действията си. Примери за това има много в психиатричната практика – пациенти, които казват, че толкова много обичат семейството си, но вместо да правят това, което семейството им има нужда, не правят нищо… не се променят… обвиняват… не отделят внимание…“

Морган Скот Пек

Това е доста трудно за смилане, знам. Толкова сме свикнали да гледаме на любовта като на чувство, че не можем да си представим, че всъщност може да е точно обратното. Но, както казва Морган Скот Пек, има много примери за това, че любовта-чувство може да бъде много различна от любовта-действие. Не е необходимо като него да ги търсим в психиатрията – достатъчно е да погледнем в собствения си живот или този на нашите близки и приятели. И, ако сме достатъчно честни, ще видим изобилие от примери, в които някой ни е казвал, че ни обича (например, нашите родители), но ние не сме се чувствали обичани от него по никакъв начин, даже напротив.

Ако това е отговорът, който „Уроците на любовта“ ви донесоха сега, потърсете доказателства за любовта си не в чувството, а в действията. Наистина ли правите така, че с действията си да подхранвате чуждото израстване, дори и това да е различно от вашите лични очаквания? Същото важи и по отношение на вас самите и любовта ви към вас – можете ли да видите неща, които правите, за да се развивате, включително и по отношение на душата си? Макар че може да не откриете чувства на обич към вас, ако намерите такива действия, е сигурно, че сте попаднали на доказателства за любовта към себе си!