Една интересна книга – „Душите-индиго“

Ето едно предложение за четене – книгата „Душите-индиго“, от Кабир Джафи и Камара Дейвидсън.

Попаднах на нея чрез  моя близка, която ми я изпрати, впечатлена от еднаквостта на посланията, които се съдържат в нея, и написаното за Ангелите на Земята. Просто думата, с която се описват тези хора, е друга – индигови хора.

Основното за индиговите хора е, че те са носителите на новата духовност, характеризираща идването на епохата на Водолея.

Ние сме свикнали да свързваме това понятие с децата-индиго, които напоследък стават все по-масов феномен и като такъв започна да се говори много за тях. В тази книга обаче се говори и за възрастните хора индиго, тези, които самите са родители на децата-индиго. За да разберете какво имам предвид, ето малко от предговора на тази книга:

„В момента на Земята се прераждат хора от нов тип, почти „следващо ниво“ в развитието на човешкия род. Тези хора въплъщават огромна надежда за бъдещето – обещание за едно ново човечество и цивилизация. Те са носители на различни енергии, парадигми и начини на мислене и усещане. Тези нови хора са наречени „души индиго“, тъй като ясновидците са забелязали, че в тяхната аура преобладава цветът индиго…

По време на нашите работни семинари за самоусъвършенстване по целия свят се срещнахме с хиляди души индиго. Повечето са вече пораснали хора, но много малко от тях знаят, че са индиго, и разбират какво значи това. Много от тях се измъчват, защото са различни. Те често се чувстват самотни, изолирани и неразбрани. Дълбочината на мислите и чувствата им е различна от тази на околните. Имат мощни вътрешни запаси от енергия, интелект и чувства, които те самите често не разбират и трудно управляват. Обикновено са изключително чувствителни и затова се тревожат за неща, които не притесняват останалите. Те са носители на стремежи и идеи, каращи ги да търсят нещо повече и да се чувстват неудовлетворени от действителността. Често имат усещането, че са ограничени от обстоятелствата и разочаровани от това, което другите наричат „нормален свят“.“

Ако вече сте чели публикацията за Ангелите на Земята, няма как да не откриете поразителните съвпадения между описанието там и душите индиго. Разнообразието от думи, с които се описва една и съща категория хора, само затвърждава убеждението ми за реалността на по-дълбоките промени, които настъпват в самосъзнанието на човечеството. Фактът, че броят на носителите на новата духовност става все по-голям, означава, че достигайки критична точка, ще може да влияе цялото. Това е начинът да се премине от една парадигма на мислене и ценности към друга, т.е. да се осъществи преходът от епохата на Рибите към епохата на Водолея.

Фактът, че това е книга, написана от психолози, за мен придава още по-голяма ценност на написаното, защото съумява да представи на достъпен, всекидневен език психологически процеси, които обикновено адресираме към полето на езотеризма. Това са същите неща като свръхчувствителност, силно чувство на неудовлетвореност, силни духовни ценности и стремеж към по-красив и справедлив свят, които характеризират хората, носещи идеите на новата духовност.

Докато духовната вяра през епохата на Рибите е била институционализирана в църквите и другите места за свързване с божественото, сега, в епохата на Водолея, духовността няма нищо общо с официалната религия. Тя има общо с ценностите, при това ценности, много различни от ценностите на отиващата си епоха, при която саможертвата и потискането на личните цели в интерес на голямото цяло, греховността и изкуплението са водещи мисловни нагласи. Новите ценности, които новото поколение души носи, са

свобода, напредък, индивидуализъм, интелектуални познания, групово съзнание, чувствителност, холистична мисъл (под това понятие авторите имат пред вид способност да се вижда Голямата картина и взаимовръзките между нещата), сърдечност, нова духовност, нужда от развитие, способност да виждат в бъдещето и чувство за истина.

От книгата ще разберете не само за това какво е предизвикателството пред вас като индигови същности в прехода между двете епохи, но и как по-лесно да се справите с него.

Забелязала съм, че една характерна черта на нашето време е, че все повече хора не просто търсят професията, от която да си изкарват прехраната, а нещо повече – своето призвание, своята мисия и са готови да зарязват сигурна и престижна работа само и само, за да последват повика на сърцето си. Е, за това също пише в тази книга – това е още една от многобройните характеристики на тези смели души, които някои възприемат като богоизбрани, а авторът казва за тях точно обратното, споделяйки асоциации с кадри от филма „Спасяването на редник Райън“, където цели редици от войници, които първи атакуват окопите на противника, са повалени и убити. Тази битка между новото и старото се води, както в душите ни, така и с външния свят – със закостенелите форми на организации и институции, там, където статуквото, йерархията, страхът и зависимостта са основните характеристики.

Тази книга дава идеи как да се водят тези битки в промяната на старото и статуквото и заменянето му с новите форми на мислене и ценности – т.е. парадигмата, характеризираща ерата на Водолея. А когато стане въпрос за битки – винаги е добре да сме наясно къде е врагът, както и коя е подходящата екипировка за справяне с него, нали?

Камелия