Един пример за осъзнаване

В предишната публикация стана дума за това, че осъзнаването е знание, което идва от личния непосредствен опит на човека. Човек не просто знае – той осъзнава, че това е точно така. И, както вече много пъти е споделяно тук в този сайт, обикновено най-голям принос за осъзнаването има страданието. Комфортът, лекотата, с която живеем живота си, по-скоро приспиват нашата будност, докато сътресенията, трудностите, объркването, дори и да не искаме, ни събуждат от транса, в който живеем.

По-долу споделям още едно видео от ТЕД, изпратено ми от същата приятелка, която ми прати и клипчето с Брен Браун за уязвимостта (благодаря й!). За мен то е един много ясен пример за това как изглежда процеса на осъзнаване на практика. В тази история присъстват всичките елементи от този процес – като например това, че има страдание, което поражда нов опит и преживявания, които на свой ред водят до осъзнаване на реалността на нещо, за което ние знаем от книгите, но малцина са тези, които са го преживели на практика…

Начинът, по който Джил Болт Тейлър описва това, което й се е случило, е също друг пример за осъзнаване – ще го разпознаете в много честното и детайлно отбелязване и забелязване на малките нюанси на опита, през който тя преминава във всичките му аспекти – мисли, чувства, физически усещания и телесни реакции.

Приятно гледане!