Диссолюция – вторият етап от алхимичното преобразуване

 

Диссолюцията е вторият от алхимичните етапи в процеса на духовната трансформация. За разлика от етапа на калцинацията, който работи с елемента огън, т.е. човешките страсти, по време на диссолюцията (разтварянето) ние работим с това, което символизира елементът вода – емоциите, първичните чувства за единение с първоизточника на живота и подсъзнанието. Този етап заслужава да бъде по-подробно представен в бъдеще, но поради сродството му с темата за красотата и нептуновото страдание, сега споделям краткото му описание в сайта alchemylab.com в превод на Петя Стоянова. Благодарности, Петя!

Според този източник, основната характеристика на диссолюцията е, че:

„По-дълбоките същности и енергии на нашата душа излизат на повърхността.“

Ето и по-подробното му представяне:

diss3„В този момент на вашата трансформация вие преживявате прилив от образи и чувства, които идват от вашето собствено подсъзнание. Когато остаряваме (или не сме истински), много от нас  чувстват, че са загубили ценна част от себе си и водят неавтентичен и повърхностен живот. Нашите души отчаяно се опитват да  оцеляват в един свят на духовна пустота и запасите ни от психична енергия намаляват. Целта на психичната диссолюция е да разтвори твърдите убеждения и някои останки от препятствията на фалшивото его в мощните “води” на подсъзнанието. Когато водните шлюзове са освободени, може да се генерира огромна енергия, тъй  като егото се успокоява от директната среща с първичната енергия на несъзнаваното. Тази огромна енергия може да се използва за лечение на тялото и ума и да снабди с гориво нашата непрекъсната трансформация.

“Майката е Луната”, както описва Емералд Таблет тази втора стъпка в алхимичната промяна. Също както Огънят е елемент на Слънцето, така и Водата е елемент на Луната. По време на диссолюцията  течните лунни енергии се проявяват в сънищата, въображението, психичните впечатления, а телесните усещания са по-силни от линейния подход на трезвия ум. Успешната диссолюция изисква освобождаване от контрола, позволяване на усещанията да потекат и потиснатите мисли и чувства да изплуват на повърхността. Може да се чувствате превзети от образи, безсловесни впечатления и странни чувства. Може дори да се почувствате объркани, сякаш плавате безцелно в огромно море, но това е само временен процес от дългия път към обновление и съвършенство.

Хора, които не са минали през разтварящите процеси на диссолюцията, са склонни да бъдат осъждащи, алчни и  крайни, а отношенията им с другите могат да бъдат описани като егоистични. При тях последиците от диссолюциата са оттегляне на проекциите и осъждането,  срив на предположенията и навиците, които намират израз в чудесното и по детски преливащо присъствие. Такъв човек  повече не се страхува да изразява това, което е вътре в него. Резултатът е освобождаване на потиснатата енергия, която е била прахосвана за поддържане на фалшивата личност. В този момент вие трябва да насочите усилията си към разпознаване на дълбоките духовни влияния в живота ви. Надигат се мощни сили и вие трябва да се приготвите да ги контролирате.

На езика на химията, втората стъпка в прочистващия процес, е разтваряне на пепелта от калцинирането във вода или киселина. Пепелта изчезва като се връща в своето първоначално състояние и алхимиците казват, че това е като завръщане в невинността, завръщане към утробата за прераждане. В действителност знакът за  диссолюция е реторта, която наподобява утроба. Мощно средство, използвано столетия за влизане отново в това първично състояние, подобно на утробата, е медитацията, и тя трябва да се практикува редовно. Тъй като сънищата също притежават силата на диссолюцията, е необходимо е да се научим да работим със тях, за да се отворим към нова креативност, да създадем нови връзки и да преструктурираме старите навици. Сънищата носят важно знание от подсъзнанието за лечение, за житейските събития и взаимоотношенията, които егото отказва да разпознае. Всъщност Карл Юнг започва да се интересува от алхимията за първи път, когато забелязва  богатството от алхимични образи в сънищата на своите пациенти.

За да започнете да обръщате внимание на сънищата, трябва да ги третирате като важна информация. Повечето хора имат всяка нощ по дузина сънища, изпълнени с пророчество и  смисъл, но при събуждането си ги забравят. Когато излизате много бързо от съня, егото поема контрола с неговите безкрайни планове и схеми. Освен ако не се отнася до повтарящи се сънища или кошмари, които излизат извън обичайния модел, повечето хора не помнят сънищата си.  Така че първата крачка в работата със съня е да натрупате съновен материал. Сложете си бележник или записващо устройство отстрани на леглото така че да можете да записвате сънищата си, когато се събудите посред нощ. Създайте си навик сутрин да полежите  в леглото за няколко минути докато се опитвате да си спомните какво сте сънували. Направете си съновник с ваши собствени интерпретации, после сравнете вашите символи с тези от сънищата на ваши приятели или използвайте  различни интерпретации  за сънища от многобройните книги, които са на разположение. Бъдете наясно, че сънищата са строго лична информация за нещата, които се случват във  вашия живот, и не всички образи имат еднакво значение за всеки човек. Вие трябва да интерпретирате сънищата в контекста на вашата настояща ситуация, чувства или етап на трансформация.

Един от методите за диссолюция едновременно на ума и на тялото, е постенето. То не само пречиства тялото от токсини и ефекта на презадоволяванено, но активира също и естествените лечебни реакции. Постенето се е използвало за лекуване на различни болести, а благоприятните въздействия от него върху психиката и духа са потвърдени от всички световни религии. То прояснява ума, опреснява паметта и дори може да доведе до мистични преживявания. Постенето е начин, по който ставаме по-силни в отказване от светските изкушения.“

Източник: alchemylab.com 

Превод, Петя Стоянова

Имам намерение някой ден в бъдеще да представя по-подробно този втори от духовните етапи в алхимичното преобразуване на оловото в злато. Тъй като някои хора по природа са Нептунови личности – т.е. по-предразположени към разтварящите границите Нептунови влияния, за тях именно това е лицето на Разрушителя, което те най-добре познават. На точно тях обаче имам нужда да кажа, че ако преди това не са развили здраво чувство за идентичност, ясни граници и вътрешен център, вместо да ги пречистят, водите на Нептун може да ги залеят. Подобно на Ел Колли и нейните препоръки за справяне с кундалини-процесите, и аз съм установила, че често пъти по-подходящото нещо за справяне с този етап не е медитацията и постенето, а точно обратното – различни практики за заземяване, включително и добрата храна. Това е така, защото чувството за дезориентация и липсата на фокус в този период може да бъдат доста големи и да попречат на нормалното функциониране на човека в живота и връзките му с хората. Ако обаче човек е здраво стъпил на краката си и не гледа на срещата с Нептун като начин да избяга от тегобите на живота, този етап може да бъде много благословен и да му даде безценна възможност да опознае по-дълбоките пластове в собствената си психика,

Камелия Хаджийска

Още по темата: