Секачите на алени макове

  • От книгата на Ноел Батън „Пътят на необикновения успех и вярата в себе си“.

„Единственото нещо, което може със сигурност да се каже за живота, е, че всеки път, когато се устремим към някаква цел и мечта, ще се появят хора да ни кажат, че е невъзможно да я постигнем. За да можем да успеем в която и да е насока, първо трябва да се приготвим за “секачите на алени макове” – разбивачите на надежди, които идват да откъснат най-разцъфтелите макове на нашите мечти и вдъхновение. Всеки човек, който е успял, някога е бил увещаван и подложен на предсказанието, че никога няма да успее!

Карл Люис, един от най-големите лекоатлети в света, в началото на кариерата си е получил мнението, че никога няма да стане голям спортист. След като бил написал сценария на “Роки”, казали на Силвестър Сталоун, че не притежава качества, за да бъде успешен и известен актьор. Същото мнение получил и Шон Конъри, на когото казали, че никога няма да бъде приет като добър актьор заради акцента му. На Мадона пък били казали, че няма никога да успее като певица. Известният създател на Майкрософт Бил Гейтс е получавал мнения от бизнесмени и университетски преподаватели, че неговите идеи са ужасно нереалистични. Списъкът може да  бъде продължен до безкрайност.

Някои от хората, използващи предимно левия си мозък, са напълно неспособни да преценяват правилно какво ще се случи в бъдещето. Опитен финансов директор на известна американска банка някога посъветвал група инвеститори да не инвестират пари в начинанието на Хенри Форд. Той им казал, че моторните превозни средства са само временно явление, а конят и колите с впрягове са нещо, което ще остане постоянно. В далечната 1800 година било съобщено, че директорът на Американското Патентно ведомство затворил службата, като обявил, че всичко възможно вече е открито и изобретено. Той достигнал до този извод поради факта, че броят на заявленията за регистрация на патент намалели почти до нула през последните две години. Ние можем да се посмеем, ала това са просто хора, които са били възпитани да обръщат внимание и да вярват само на фактите, цифрите и статистическите данни. Те не са били научени да развиват въображението си през детството.

Нашите лични цели и мечти нямат почти нищо общо с късогледите и ограничени хора, които се намират извън обсега на нашата идея и представа за успех. Нашите цели трябва да се влияят единствено от постоянството на нашето положително отношение и настройка и вярата в себе си. Това, което носи успех на постоянството и отдадеността, е способността да се издигнем над ограничеността, за да можем постоянно да подкрепяме и подсилваме нашата увереност и потенциал да постигнем целите, които желае нашето сърце.“

Ноел Бътън, „Пътят на необикновения успех и вярата в себе си“