Романтичната любов

„Податливостта ни към мита за „Господин Подходящ“ идва от нашата възхвала на романтичната любов.

Егото използва романтичната любов за своите „специални цели“, като ни кара да излагаме на опасност връзките чрез надценяването на тяхното романтично съдържание. Разликата между приятелство и любовно увлечение може да се илюстрира с образа на дългостеблена роза. Стъблото е приятелството, цветът е любовното увлечение. И понеже егото е ориентирано към чувствата, ние автоматично насочваме вниманието си към цвета. Но всички сокове, от които се нуждае цветето, за да оцелее, стигат до него благодарение на стъблото. Стъблото може да изглежда скучно в сравнение с цвета, но ако откъснете цвета от стъблото, той няма да издържи дълго…(също така) през някои сезони цветовете окапват. Но ако полагате грижи за растението, отново ще дойде подходящият сезон и розите ще разцъфнат.

Изчезването на романтичния трепет не оповестява задължително края на една чудесна връзка, освен за егото. Духът може да съзре семената на новото раждане във всеки упадък.“

Мериън Улямсън, „Завръщането на любовта“

Имам сериозни основания да изпитвам голямо подозрение към трайността на романтичните увлечения, въпреки че интензивността, с която се случват, може да създаде илюзията, че ще траят вечно. Знам, че идва момент и птицата тупва на земята, колкото и красив да е бил полетът. Това не означава, че те нямат своето място в любовта, напротив. Но е добре да се знае, че то е само едно от многото места – красиво като розата, но без стойност, ако не е здраво прикрепено към стъблото на отношения, които обхващат това, което обикновено наричаме приятелство.

Ако това е днешното ви послание от „Уроците на любовта“, посланието му е ясно. Време е да видите доколко романтичните ви представи за любовта ви пречат, за да срещнете своя партньор в живота си. Или, ако вече сте във връзка, да се погрижите за „стъблото“ и потърсите любовта и в по-прозаичните, но дълбоко интимни форми на приятелството.

Камелия