РАЗЦЪФВАНЕТО НА ЛОТОСИТЕ

ГЛАВА ПЕТА– Ел Колли, “Белязана от Духа”

„Приемам и съм приет! Чувам как цветята пият светлина…” Теодор Рьотке

Повишаването на психическата чувствителност е често срещана черта при случаите на духовно пробуждане. Подобно разширяване на осъзнатостта може да настъпи постепенно или да изникне драматично изневиделица. За тези, които имат малък опит в свръхсетивното, екстрасензорното възприятие може да изглежда като страхотна и привлекателна магическа сила. Но това може да доведе до огромно информационно пренатоварване, когато внезапно и неочаквано придобием физическа чувствителност.  Загубата на лични граници, която идва с психическото отваряне, може да бъде нещо прекрасно. Обаче, когато претоварването доведе до объркване и започне да пречи на способността ни да извършваме обикновени дейности в ежедневния живот, това може да се превърне в сериозен проблем.

Всички екстрасензорни способности, включително прочутите „сидхи” или духовните сили на йогите, са резултат от пробудените чакри. Чакрите и Кундалини наистина са неразделни; когато Кундалини се издига, чакрите започват да се отварят. Ако Кундалини не е била активирана, не е възможно всички чакри да се пробудят.

Духовни практики като медитация и определени метафизични техники могат да започнат да събуждат чакрите, но чакрите могат също така да бъдат пронизани и от силни физически удари в тези области. Обикновено ясновидците и екстрасенсите често са преживели в детството си подобни наранявания, особено на главата и гръбначния стълб. Силните електрически шокове върху тялото също мощно стимулират чакрите. Изглежда някои от нас са били подложени на умишлена духовна травма, когато силите от околната среда са действали подобно на Зен учителя с прословутата му пръчка и буквално са ни докарали в състояние на пробуждане.

Чакрите

„Кундалини и чакрите са средствата, чрез които душевните сили функционират във физическия, астралния, етерния, менталния и духовен свят.“
– Ан Ри Колтън

Събудих се посред нощ, за да видя красиви, сиящо оцветени мандали, въртящи се над чакрите ми. Месеци по-късно, говорих с моя приятелка, която пет години е била в агонията на Кундалини пробуждане, тя отбеляза, че е виждала „цветни въртящи се колелца“ над тялото си. Друга жена, чиято сърдечна чакра се отваряла, сподели, че е чувствала нещо, което се върти в гърдите й. Ирина Туиди казва, че е чувала сърдечната си чакра да се върти  „кръг след кръг със страхотна скорост“, по време на личната и духовна трансформация. Според Чарлз Бро, ясновидците виждат чакрите „като водовъртежи от енергия, които се завихрят в етерното тяло като фуния.“

Чакра (което буквално означава „колело“) е санскритската дума за енергиен център във финото тяло. Тези енергийни вихрушки във физическото тяло са свързани с ендокринните жлези и ганглийната нервна система. От преките ми преживявания, комбинирани с проучванията ми, аз разбирам чакрите като междуизмерни и сложни порти към възприятието. Когато сме енергийно узрели, тези порти позволяват достъп на ума до обширно познание и космическа/мистична информация.

Според учението на йога в човешката система има седем основни и 43 второстепенни чакри. Твърди се, че всички се въртят, но скоростта, с която го правят, е пропорционална на количеството енергия в самата система.

Учители като Габриел Казънс и Йогананда  вярват, че това, което най-ранните християни наричали „седемте църкви „, в действителност са чакрите, като и „седемте печата на задната корица на книгата на живота“, посочени в Библията. (Много мистици от различни традиции, вярват, че цялото библейско описание на Откровение на Йоан описва Кундалини пробуждането на св. Йоан.)

Древните култури са били наясно с тези етерни енергийни центрове в тялото, въпреки че се различавали по броя на чакрите, които вярвали, че са най-важните. Според традициите на индианците от племето хопи в тялото действат пет енергийни центъра; индианците от племето уичол в Мексико говорят за енергийни полета, които се излъчват от различни области в тялото; а индианците от племето куна вярват, че осем духа населяват тялото, разположени в местата на чакрите.

В Зен, както и при повечето бойни изкуства,  единствената чакра, на която се обръща внимание, е втора чакра, наричана от японците „хара”. Във Ваджраяна будизма и суфийските учения, трета, четвърта и шеста чакри са считани за най-значимите. От там, казва Уолт Андерсън, идва „Ислямският ритуал за докосване с ръка на главата, сърцето и стомаха, като след това ръката се отвежда навън.“

Рядко се случва чакрите просто да се отворят и да останат отворени. Както при Кундалини, пробуждането или „пронизването“ на чакрите е дълъг процес на развитие, съпроводен от безброй телесни усещания и промени в съзнанието. „Всяка чакра представлява пречка, която трябва да бъде преодоляна“, казва Даръл Ървинг. „Докато всяка чакра  се прониква от енергията Кундалини настъпва преобразяването им, защото всяка от чакрите се ръководи от собствена динамика, където си дават среща различни емоции – и приятни, и неприятни, където илюзиите биват лишени от техните фасади, където емоционалните възли започват да се разплитат и разбирането започва да се увеличава.“

На различни етапи от нашата трансформация, можем да почувстваме как конкретни чакри са започнали „да се раздвижват“ или спонтанно да се отварят. Когато започнат да се събуждат, в някоя от чакрите може да се усети силно затопляне; може да се появи болезненост, подуване или необичайни усещания в тези области. Понякога по едно и също време се изчистват повече от една чакра (често, шеста и трета, също и седма и четвърта се отварят по двойки).

Движението на Кундалини не е като в бейзбола. Не трябва да докоснеш последователно всички бази, за да стигнеш до вкъщи с експлозия от фойерверки. Чакрите могат да се събудят в произволен ред. Веднъж един човек ме попита, „Не мога да разбера как по-висока чакра може да се отвори преди по-долните чакри да бъдат проникнати. Кундалини ги пропуска и преминава покрай тях по някакъв начин ли?“

В йогийските текстове и западните упражнения за пробуждане и/или прочистване на чакрите, те обикновено се разглеждат във възходящ ред, от основата към короната. Когато Кундалини отваря чакрите по естествен начин, тя рядко е толкова методична. Нямам обяснение как се случва това, точно както и физиците не могат да ни кажат как светлината се проявява и като частица, и като вълна. Духът работи мистериозно.

Моите чакри започнаха да преминават през драматични промени през началната силно наситена фаза на моя процес, когато бях в променено състояние на съзнанието за няколко месеца. Понякога ръката ми автоматично докосваше четвъртата ми чакра (в центъра на гърдите ми) след това прехвърляше енергията в моите трета и шеста чакри. И когато това се случеше, чувствах мощен наплив на енергия в челото си (шеста чакра) и слънчевия сплит (трета чакра). При частични пробуждания могат да бъдат засегнати само долните чакри, след което Кундалини намалява. При пълно пробуждане, горните четири чакри също биват включени.

Индуиската литература определя седемте основни чакри, като следва:
(1) Муладхара (първа или коренна чакра), която се намира в основата на гръбначния стълб (елементът е земя);
(2) Свадхиштхана (втора чакра), намираща се в долната част на корема (елементът е вода);
(3) Манипура (трета чакра), разположена е в слънчевия сплит (елементът е огън);
(4) Анахата (четвърта или сърдечна чакра),  намира се в центъра на гръдния кош (елементът е въздух);
(5) Вишудха (пета или гърлена чакра), разположена в основата на гърлото (елемента е етер, т.е. по-фина енергия);
(6) Аджна (шеста или чакра на третото око), която се намира в центъра на челото в епифизната жлеза (това е нивото на ума);
(7) Сахасрара (седма или коронната чакра), разположена е на върха на черепа (това е мястото, където се срещат божествени сили на проявлението/ин, и неопределеността/ян).

Всяка чакра регулира определено ниво на съзнание. Даръл Ървинг предлага следната аналогия „чакрата в основата на гръбначния стълб е като електрически генератор, а останалите чакри са като електрически крушки с различна мощност – от 40 вата в долната част до 1000 вата в горната част.“ Когато „прекъсвачът се включи“ чрез събуждането на Кундалини, „електроенергията протича от генератора до една или повече от крушките или чакрите и те грейват“.

Първите три чакри регулират съзнанието, което е от съществено значение за нормалното функциониране в земния свят. Чакрите над третата ни отварят към все по-възвишени състояния на съществуване и екстрасензорни възприятия. Понякога погрешно се приема, че по-долните чакри са по-малко ценни от горните. Това е все едно да обявим, че краката ни са по-малко важни от очите ни. Различните нива на съзнанието изпълняват различни функции, и както казва Кристиане Нортръп, нито една от тях не е чужда на нашето благосъстояние, „Не можем да се надяваме, че ще подобрим здравето си или обстоятелствата в живота ни, ако смятаме по-долните центрове в тялото ни за по-малко ценни или че са ни „под достойнството”.

Разграничението на горни и долни чакри не е толкова свързано с йерархия или ценност, колкото с плътност и вибрационни нива, както и с по-широки или по-тесни диапазони на възприятие. Много учения, свързани с чакрите, правят разлика между активни и пробудени (отворени) чакри. Активните чакри са тези, в които енергията редовно или обичайно се стича. Всеки има активност в чакрите си и всеки индивидуално „носи” повече енергия в определени чакри, отколкото в останалите. Много чувствено ориентираните, хедонистичния тип хора, имат силно активна втора чакра, докато силно амбициозните и конкурентни личности ще бъдат много активни в трета чакра. Интелектуалците имат силно активирана шеста чакра.

Като цяло, нивата на съзнание за седемте чакри са, както следва:

Първата чакра: НУЖДИ, физическо оцеляване, свързана е с намирането на храна, подслон, безопасност и т.н.

Това е нивото на телесното съзнание. Тя включва всички наши потребности от физическа и материална сигурност. Когато първата или коренната чакра е в процес на пробуждане, може да се появят странни усещания в основата на гръбначния стълб. Сърбеж, изтръпване или много по-силни вибрации, включително силно туптене, което може да бъде почувствано в опашната кост. Когато първа чакра се отвори, Шакти (възприемана като огън, светлина или значима енергия) може да се изстреля нагоре по гръбначния стълб по зрелищен начин. Това може да причини силна болка в гръбначния стълб или интензивни, оргазмени усещания в цялото тяло.

Втората чакра: ЖЕЛАНИЯ, търсене на удоволствие и избягване на болката.

Сексуалността в инстинктивното й проявление се намира на това ниво. Това също е нивото на емоциите. Всяка енергийна обмяна под формата на взаимоотношения, социални взаимодействия и финансови интереси засягат областта на тази чакра.
Пробуждането на втора чакра може да породи мощни сексуални чувства. На това ниво могат да бъдат предизвикани силни изблици на негативни емоции като омраза, стремеж за доминиране над останалите или завист. Когато тази чакра бъде проникната може да се появи мистична идентификация с диви животни (вълци, мечки, лъвове и т.н.). Когато моята втора чакра беше проникната, имах спонтанни оргазми, което беше приятна изненада. Също така имах кратък епизод, в който усещах, че приемам инстинктите и физическия образ на огромен тигър. Това беше поразително и много страшно преживяване.

Трета чакра: МОЩ, лична мощ-его-сила, себеутвърждаване, азът срещу другият.

Това е нивото на волята. Това е центъра на личния избор и на „инстинктивното чувство“ – вид интуиция, която ни помага да преценяваме ежедневните житейски ситуации.

Когато третата чакра в слънчевия сплит се отвори, може да се случи страшен емоционален катаклизъм. Много болезнен подсъзнателен материал може да изригне. Повръщане, диария, стомашни спазми, гадене и други храносмилателни проблеми могат да съпътстват това отваряне. Телепатия, ясновидство, ясночувстване (clairsentience) и познание за астрални единици могат да се появят с пробуждането на трета чакра. Слънчевият сплит е нещо като радарна система, която регистрира какво се случва на умствено, емоционално и физическо ниво, както вътрешно, така и външно. Току-що събудената трета чакра обикновено ни прави емоционално и психически свръхчувствителни. Както казва Джордж Арундал, човек може да се превърне в „един вид чувствителна плоча, върху която, например, хора от външния свят отпечатват себе си“, така че такъв човек може само за един миг да разбере „тяхната природа“. Имаше периоди от моето пробуждане, когато можех да прочета в душите на другите хора, можех да усетя най-тъмните им тайни и най-дълбоката им болка, без и дума да ми кажат.

Четвърта чакра: СЪЮЗ, връзки, споделен опит, грижа за това, което е извън нас.

Това е нивото на състраданието. Когато четвърта или сърдечната чакра се пробуди, там може да се усети смачкващ натиск в гърдите. По време на този период се чувствах сякаш слон седеше върху гърдите ми и имах типичните трудности с дишането. Всички видове дискомфорт могат да бомбандират тази област. По-леките смущения могат да приемат формата на мимолетни, пронизващи болки, мускулни напрежения или усещане, че ви изтръгват мускул отпред или отзад на гръдния кош, тъпа болка, задръстване в гърдите, пронизващи болки, усещане за пърхане или вибриране, пулсиране, нередовно или учестено сърцебиене и др. Може да бъде усетена и по-силна болка – чувството, че си прободен с кол в самия център на гръдния кош, усещането, че сърдечната област е раздрана и отворена, или симптоми, които убедително имитират инфаркт.

Може да се усеща топлина, съсредоточена в тази област. Когато чакрата се пробужда, често в тази област има концентрация на топлина. Това може да се усети като топло, ярко усещане или пламтящо нажежаване. След пробуждането на сърдечната ми чакра всеки път, когато бях с някой, който беше тъжен, чувствах тъмна тежест върху гърдите си. А когато бях с някой, който насочваше любов към мен, гърдите ми ставаха много топли. Това беше затрогващо инстинктивно потвърждение. Актьорът Алън Аркин, чиито гуру инициирал неговото Кундалини събуждане, забелязал същата тази топлина в гърдите си, когато четял вдъхновяваща литература. Той казва, че това усещане се оказало точен барометър, чрез който разбирал, че „се случва някакъв вид духовна дейност“, когато за пръв път влизал в непозната книжарница или ресторант.

Когато сърцето се събужда, често настъпват дълбоки емоционални промени. Сърцето изглежда, в буквален и в преносен смисъл, разбито и освобождава бурни потоци от тъга и мъка. В продължение на около шест месеца преди моето „остро заболяване”, имах периодични пристъпи на затруднено дишане (гърдите много ме стягаха). През същия този период, бях обзета от силно състрадание към всички хора, които познавах. Лесно се разплаквах, ако чуех за някакво нещастие в живота на приятелите ми. Това не беше сантиментално съжаление, а дълбока тъга заради духовната непроницаемост на света.
Всеки пробуждаше в мен сладко-тъжни, силно нежни и благоговейни чувства, възприемах ги всички като възпламенени огньове от нежност и красота.

В много духовни традиции, когато сърдечната чакра се пробуди, се счита за най-голямата благословия. Мнозина смятат, че това е най-важният енергиен център на човешката психика. Когато сърдечната чакра се отвори широко, може остро да се почувстват страданията на всички живи същества. На този етап хората могат да открият, че не могат да ядат месо или дори да откъснат едно цвете, толкова фино е тяхното осъзнаване на страданията на другата жива материя. Онези, чиято сърдечна чакра се е пробудила, принципно не могат да толерират прояви на насилие, умишлена или пасивна жестокост. Тази антипатия може да възникне внезапно и драматично, хората се разболяват, избухват в ридания, припадат, прилошава им или започват да се тресат неконтролируемо в отговор на сцени на насилие. Това се случва дори когато насилието е непряко или фиктивно, например телевизионни програми и филми.

Сърдечната чакра, също така, е извор и на радост. Когато се пробуди, могат да възникнат дълбоки чувства на благоговение, благодарност и блаженство. Може бързо да преминем през моментния прилив на любов или може да се разхождаме в състояние на непрекъснат любящ екстаз, продължаващ седмици или месеци наред. Усещането за невероятната красота на всички същества може да бъде замайващо и еднакво лесно и неконтролируемо могат да потекат както сълзи на възторг, така и на скръб. Постигането на единство с божественото и/или с всички живи същества е драматично преживяване. Възниква страхотно чувство на признателност и състрадание.

Не е толкова лесно да цъфтиш с такова сияние и чувствителност в нашето закостеняло общество, където безчувствените реакции и роботизираното поведение се считат за нормални, докато състрадателната чувствителност се презира  като проява на емоционалност и слабост. Мъжете срещат особено големи трудности, когато тази чакра се отвори и те започнат да проливат сълзи на публични места. Все пак представете си какъв рай може да стане този свят, ако всички бъдем залети с любов и станем неспособни повече да понасяме бруталност спрямо което и да е живо създание. На нивото на съзнание на четвърта чакра, Златното правило става житейска истина; маменето, експлоатацията, отхвърлянето или нанасянето на вреди на някой друг е просто непоносимо.

Има много психически подаръци, които идват с пробуждането на сърцето. Психокинезата – способността да се преместват предмети или да им се влияе по друг начин от разстояние, е свързана с много активна или пробудена сърдечната чакра. Силата да се извършва психическо или физическо лечение също е знак, че сърдечната чакра е отворена. Един ден, известно време след като сърдечната ми чакра се беше пробудила, седях на задната ни веранда, когато чух ужасна кавга, която избухна между група хора от съседна къща надолу по улицата. Чуваха се силни крясъци и ругатни, шум от хвърляни със сила предмети. Много силно си пожелах да мога да направя нещо и да изпратя спокойствие и мир на това семейство. В мига, в който тази мисъл мина през ума ми, видях триъгълен лъч от лилава светлина, излъчващ се от моята сърдечна чакра и простиращ се в посока към моите каращите се съседи. Почти толкова внезапно крясъците замлъкнаха. Бях удивена, дълбоко развълнувана, но и същевременно изпълнена с обвинения. Какво право имам психически да се намесвам в живота на другите хора? Не много дълго след като тази мисъл се появи в съзнанието ми крясъците бяха възобновени с пълна сила. Тогава глас в ума ми каза: „Всичко направено от любов е благословено”. Взех това като разрешение за изпращане на успокояващи енергии към моите съседи, което отново направих. Този път имаше едно финално тръшване на вратата и след това – тишина.

Повторих този експеримент за изпращане на спокойствие и мир още няколко пъти в различни ситуации, но на една част от мен все още й беше трудно да повярва, че мога да помагам на хората по такъв прост и лесен начин. Всеки път се раждаше същия удивителен резултат – мигновено спокойствие.

От собственият ми опит и от този на други, споделяли своите преживявания, сърцето не остава в това издигнато състояние за целия период на процеса на трансформация. По-скоро изглежда се преминава през разпознаваеми цикли на пикове и спадове. За тези, които са преживели супер чувствителността на широко отвореното сърце, спадовете могат да изглеждат регресивни.

Шри Чинмой, духовен водач и писател сравнява чакрите с прозорци, които могат да бъдат отворени за известно време, а след това затворени. „Понякога”, казва той, „сърцето се отваря за секунди, минути или няколко дни, след това може отново да се затвори”. Въпреки че чакрите могат внезапно да се отворят, по принцип е нужно много време, за да бъдат напълно активирани. Този постепенен процес ни позволява да се аклиматизираме към тези необикновени енергии. Това, което изглежда като периоди на повтарящи се кризи или регресия, е по-скоро периоди на пречистване и хармонизиране. Колкото и мощно и свято да е току-що събуденото съзнание на сърцето, за повечето от нас е твърде съкрушително да поддържаме това възвишено състояние за неопределено време. Имаме нужда да интегрираме тези преживявания и да сме в състояние отново да се върнем обратно в нашите обикновени човешки занимания. Процесът на трансформация не е просто асансьор, който ни качва на по-високо ниво на съзнание. Еволюцията е непрекъснат процес и ние рядко напредваме в линейна прогресия. Дори и да изглежда, че все едно сме в застой или се движим назад, в действителност протича дълъг и сложен процес на разширяване и балансиране.

Пета чакра: ИЗРАЗЯВАНЕ, вдъхновение, себеизразяване чрез комуникация.

Това е нивото на творчеството. При здравословно функциониране на петата чакра, ние сме в състояние да изразяваме нашите истински мисли и чувства. Често отнема много дълго време, за да се отвори гърлената чакра. Подозирам, че е така, защото гласовете на повечето от нас са сподавени в значителна част от живота ни като ни е забранено да говорим за (или дори да знаем) нашите собствени истини.

Могат да се появят чувство на задушаване, стягане или напрежение около врата и гърлото, също така и необяснимо давене или натрапчиво преглъщане. По време на отварянето на гърлената й чакра Ирина Туиди споделя, „Постоянно продължавах да докосвам гърлото си, чувствайки някакъв вид стягане, както ако имах висока яка.” Джак Корнфийлд споменава следното, „В гърлото може да има напрежение и кашлица; виждал съм хора, които седяха и преглъщаха дни наред“. Може да има вътрешно налягане, което да се усеща като тумор, който расте и се развива в гърлото. Когато петата ми чакра се пробуди, в продължение на месеци не можех да погълна нищо друго освен течности и отслабнах 16 кг.

Пробудената пета чакра може да произведе спонтанни звуци. Това може да са необичайни звуци, пеене или думи (понякога на непознати езици), които не изглежда да идват от нас самите (може би това е една от причините индуиската Ригведа понякога да наименува Кундалини „Вак” – богинята на речта, въпреки че знам, че има и по-дълбоко езотерично обяснение за това). Също така, някои може да започнат да чуват вътрешни гласове или да бъдат в състояние да чуват мислите на другите хора.

Гласовете на останалите може да са твърде стимулиращи, когато собствената ни гърлена чакра е силно активна. През тези периоди, някои намират за трудно да понасят концентираната гласова енергия на телефонните разговори. Открих, че не мога да слушам музика, която включва пеене дори красивите вокализации на грегорианските песнопения. Възможно е да се породи усещане за дупка в гърлото (или в челото или на темето на главата), когато горните чакри се отворят, въздухът или вятърът може да се почувстват като преминаващи през дупка.

Шеста чакра: ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ, абстрактно мислене, интелектуален фокус.

Това е нивото на познанието. Когато третото око или шестата чакра се пробужда, се усеща огромно налягане в главата, особено около очите и в областта на челото. Това може да доведе до леки и краткотрайни или до устойчиви и болезнени главоболия. Там може да се усеща потрепване и вибриращо напластяване между веждите. Очите могат да се въртят нагоре надолу или да се получи кривогледство (често събуждайки се през нощта установявах, че очите ми са в тази позиция, дори и със затворени клепачи). Може да има ослепителни вътрешни видения, понякога се вижда едно голямо втренчено навън око.

Когато е проникната шестата чакра, някои имат контакти с духовни водачи, божества, а други ангели-пазители или гуру. Човек също така може да получи достъп до акашовите записи и да бъде в състояние да „види“ собствените или на другите хора минали и бъдещи животи.

„Когато шеста чакра се засилва, понякога човек чувства, че главата му се върти и може да се появи тъпа болка в костта над носа и при натиск мястото е много нежно и нещо преминава през носа ти и те кара да подсмъркваш”, казва Ирина Туиди. Когато тази чакра се отваря, допълва тя, „светът изглежда се променя. Има огромно щастие и пълен мир“.

Психоаналитикът-юнгианец Сали Николс отбелязва: „Статуите на Буда винаги носят някакъв знак на челото. Това е знакът на пробуденото съзнание, символът на дважди родения“. Бинду (точката на челото в индуистката традиция) се използва, за да се почете важността на тази чакра. Понякога отчетливо видима кръгообразна вдлъбнатина се образува в центъра на челото на светците и гурутата (такава може да се види на определени снимки на Нийм Кароли Баба). Някои хора с пробудена Кундалини са ми казвали, че са получили обезцветяване на кожата или лека вдлъбнатина в областта на третото око.

Седмата чакра: ИЗВИСЯВАНЕ – благоговение, духовен фокус.

Това е божественото съзнание. Когато коронната чакра се отваря, усещането е на изтръпване или полазване,  за вибрации, болезнено напрежение или стичащи се енергии от върха на главата. Някои могат да изпитват болки в черепа. В моя случай, както и на някои други, с които съм говорила, черепните кости всъщност започнаха да се разделят и да „плуват“ под кожата. Според Джордж Арундал „Кундалини се стреми да осъществи постоянен проход, разкъсвайки натрупаното задръстване на върха на глава, пробивайки дупка в него… „ Племето хопи вярват, че в миналите времена фонтанелата на главите, както при кърмачета, остава мека при всички хора през целия им живот. Чрез това отваряне, Слънчевата мечка, духовен учител на племето чипеуа, казва, „ние бяхме способни да получаваме директни съобщения от духовете”. Но човешката раса стана „арогантна и твърдоглава и Великият дух я запечата.”

Пробуждането на тази чакра е трансцендентен опит. Омагьосваща светлина на висше съзнание изпълва съединените ум и тяло при експлозията на хиляди вътрешни слънца. Самадхи (дълбоко мистично транс-състояние, познато на християнските богослови като състояние на възторг или захлас) се появява, когато седмата чакра е проникната и може да се получи на спонтанни интервали след това.

Въпреки че много традиции празнуват седмата чакра като врата към освобождението на душата, в някои случаи, с които съм запозната, непълното пречистване в останалата част на системата може да създаде проблеми, когато тази чакра се пробуди. Габриел Казънс е направил същото наблюдение: „… това е мой интуитивен опит от работата ми с хора, страдащи от маниакална психоза, при тях коронната чакра е широко отворена… В действителност тя е толкова активна, че животът на тези пациенти става неуравновесен“. Енергийно балансиране или друго терапевтично лечение може да се наложи, ако състоянието на самадхи води до маниакално или психотично поведение.

ОБЗОР

„Объркана съм по отношение на връзката на чакрите със съзнанието“, сподели една жена с мен. „Дали това е свързано с различните изменени състояния на съзнанието?“

Да, но това се отнася и за обикновеното състояние на съзнанието. Например, третата чакра е мястото на личната сила и е „пределна височина“ на възприятието за голяма част от населението и за западната култура. Това ниво на чакрите е „крепостта” на егото и в най-лошото си проявление тя определя състезателно или експлоатиращо отношение към живота. От друга страна, тези, които имат пробудена или много активна четвъртата чакра (сърдечния център), са в състояние да живеят изключително със състрадание и внимание към другите същества. Не е задължително това да означава, че те са в екстатично състояние на осъзнатост (въпреки че когато сърдечната чакра е напълно пробудена, се срещат такива блажени състояния).

Кристина и Станислав Гроф предлагат следното кратко обяснение за чакрите. „Степента, до която отделните чакри са отворени или запушени определя начина, по който всеки преживява света и се свързва с него. Трите долни чакри управляват силите, които управляват човешкото поведение преди духовното пробуждане – инстинктът за оцеляване, сексуалността, агресията, конкурентоспособността и алчността. По-горните чакри представляват потенциала за опитности и състояния все повече пропити с космическо съзнание и духовно осъзнаване.“

Преди духовно пробуждане ние оставаме на нивата на съзнание, ангажирани предимно с личното оцеляване и удовлетворение. На нивото на четвъртата (сърдечната) чакра, е възможно искрено внимание към другите. Художниците, музикантите, ораторите и изобретателите обикновено са много активни на нивото на пета чакра. Гениалността се свързва с мощно активирана шеста чакра. Религиозни поклонници и духовни търсачи обикновено имат активна седма чакра.

Пробудените чакри са нещо по-сложно. Пробудената трета чакра предоставя ясночувстване (clairsentience) – способността да се чувстваш в себе си физическото и емоционалното състояние на другите. Това е „безгранично” състояние, при което човек става като психическа попивателна, поемайки всяко усещане и емоция в близост около него. Ако сърдечната или по-горните чакри също не са пробудени, това може да породи големи трудности. Ако не осъзнаем, че тези всички тези физически и емоционални чувства не са наши собствени, може да се пренатоварим, объркаме и паникьосаме.

Пробудената трета чакра също така прави човек изключително чувствителен към всяка манипулативно, нечестно или отмъстително намерение от страна на другите. Пробуденият ще чувства гадене, стомашни болки, прилошаване и дори може да има пристъпи на повръщане в присъствието на такива хора. Тези стомашни смущения, които могат да включват стягане или натиск в областта на слънчевия сплит, са мигновен барометър, който позволява на човека с пробудена трета чакра да знае, кога го мамят или заблуждават.

Понякога смущенията в третата чакра са реакция към енергията на колективната атмосфера, а не на конкретен индивид. Чувствала съм гадене и напрежение в слънчевия си сплит по време на силната обществена полемика в седмицата, предхождаща екзекуцията на Робърт Алтън Харис и в седмиците преди избирането на президент на САЩ. Човек с пробудена трета чакра просто не може да си позволи да толерира злоупотребата с властта. Мигновена и обикновено тежка интуитивна реакция налага разрешаване на конфликта. Също така, когато третата чакра е напълно отворена, безмилостната конкуренция вече не е приемлив път за установяване на собствена ни уникалност. Става твърде болезнено да лъжем, мамим или да доминираме над другите. Човек с активна трета чакра може да бъде най-лошия вариант на човек, който злоупотребява с властта, но човек с пробудена трета чакра е принуден да се научи да използва волята си само по най-здравословните и най-жизнеутвърждаващи начини. (Неразбирането на този урок носи много страдание на индивида, проявяващо се в хронични, тежки физически и емоционални смущения).

Докато първите три чакри са свързани предимно с въпроси, отнасящи се до личността, останалите четири чакри са трансперсонални. Чакрите не винаги се пробуждат последователно: третата може да се пробуди преди втората, а шестата преди четвъртата и т.н.

Докато пробудената трета чакра ни учи да не нараняваме в името на личното ни оцеляване, на нивото на пробудената сърдечна чакра, ставаме напълно алтруистични. Това не е желание да правим добро или да спасяваме света или други месиански идеи, които всъщност са концепции на третата чакра. Напротив, ние сме отворени към реалността на другите като-личности. Ние пряко чувстваме, че това, което наранява другия, наранява всички и това, което помага на другия, помага на всички. На нивото на сърцето изпитваме огромно смирение съчетано с дълбоко осъзнаване на ценността на всички живи същества. Именно тук, както и на нивото на пробуждане от пета до седма чакра, се отваряме към още по-прекрасни, възвишени сфери на съществуване.

В индуската философия съществува сложен набор от символи, свързвани с всяка чакра, изобразяващи нейната същност. Символично, всяка чакра е представена с кръгла форма, заобиколена от „венчелистчета“. Както чакрите се движат нагоре от базисното ниво, Муладхара, към нивото на гърлото, Вишудха, броят на венчелистчетата прогресивно нараства. Това показва, че животът се разгръща все повече и повече с всяко следващо ниво. След петата чакра, чието пробуждане ни позволява да разцъфнем в спонтанна и автентична творческа изява, идва Аджна или третото око. На това ниво са само две венчелистчета, които наподобяват крила. Това е напълно трансцендентно състояние на съзнанието. Пробудената шеста чакра ни отваря за мъдростта, тя ни свързва с музите и божествено вдъхновение. Пробудената седма чакра ни позволява пълно единение с божественото (просветление). (Има чакри и нива на съзнание отвъд седмата, но тези отваряния се случват независимо от издигнатата Кундалини.) Тези пробудени чакри са порти към безкрая, който ни насочва към сфери и осъзнавания отвъд физическата същност и извън рамките на самия ум.

Когато моите чакри бяха пробудени от Кундалини, незабавно и чрез опитност получих осъзнаване, че определени мисли и емоции издърпват целия активен обем от жизнена сила към определени нива на чакрите. Страховете, конфликтите (дори в по-замаскиран вариант), както и светски мисли от рода на „Аз трябва да отида до пазарувам“ или „Къде съм си сложил очилата?“ източват жизнената сила към чакрата на слънчевия сплит. Всяка мисъл/чувство на признателност или привързаност привлича енергия към сърдечния център. Напяване, пеенето (или дори слушането как някой друг пее) изтегля енергията към гърлената чакра. Молитвите и тихото повтаряне на мантри притегля цялата енергия в коронната чакра.

Тези промени бяха моментални и почти неудържими в тяхната интензивност, а енергията ми – блъскана със светкавична скорост от чакра в чакра в перфектен синхрон с моите променящи се мисли. Може би шокиращото въздействие на промените се случваше, за да ми привлече вниманието върху съответствието между мисълта и мястото на чакрата. След като открих това вече бях в състояние волево да движа енергията между чакрите. Моето повишено съзнание, и по този начин голямата чувствителност към тези енергии, ми помогна да си изясня, че се чувствах най-добре физически и емоционално, когато задържах енергията или в сърдечната или в коронната чакра. Но също така, ако енергията се задържаше твърде дълго, се чувствах изключително неудобно. Задържането твърде дълго в сърдечния център произвеждаше непоносима топлина, а прекалено дългото задържане в коронната чакра създаваше огромно налягане в черепа ми. Фактът, че мога да облекчавам тези проблеми мигновено, като просто избирам естеството на мислите си, беше изумително и добре дошло откритие.

Качеството на живот или степента на осъзнатост не са свързани само с „височината“ на най-високата пробудена чакра. С други думи, напълно открита седма чакра не означава задължително духовна цялостност. Различните учения, които дават съвети за „правилната” циркулация на Кундалини през чакрите, са в противоречие помежду си относно това коя чакра е най-подходяща, за да приюти активизираните енергии. Някои традиции настояват, че само шеста и седма чакри са духовно жизнеспособни и останалите трябва да останат спящи. На противоположната позиция са тантра школите, които определят Тан Тиен (втората чакра), като най-добрия център за енергията, предупреждавайки, че енергии, обитавали твърде дълго най-горните чакри, могат да причинят мозъчни тумори и лудост.

Според много учители, и аз съм убедена, че те са прави, най-важната чакра не е седмата, а четвъртата. Ако четвъртата чакра остане затворена, всичко друго в системата ще се изкриви. Сърдечната чакра стратегически е разположена в центъра на колоната от чакри. Това е точката на равновесие. Нашата линейна представа, че по-високото е по-добро, не е приложима тук. Четвъртата чакра е оста – на еднакво разстояние от всички други точки,  това е най-мощното и оказващо влияние в космоса място. Верен на своята природа, този център не се домогва до най-високата позиция. Буквално и символично, той крие своето величие чрез своето непретенциозно място. Четвъртата чакра е свързващата точка за етерните енергии отгоре и заземяващите енергии по-долу. Това е мястото, където небето и земята се срещат.

Chapter 5: THE LOTUSES IN BLOOM

Превод, Вера Гилина

Редактор, Петя Стоянова