Поглед към бъдещето

Едно от нещата, които Магьосниците умеят, е да виждат в бъдещето.

Не всички Магове се специализират в „курсовете за ясновидство в училищата за Магьосници“, но всички те се докосват повече или по-малко до кристалната топка – същата тази топка, в която се виждат картини от бъдещето (и не само) и която е един от основните инструменти в магическия арсенал. Способността за виждане в бъдещето е налична у всеки един човек – и може да се проявява по най-различни и на пръв много обикновени начини в нашето всекидневие.

Не е необходимо да сме екстрасенси, за да предусетим накъде се развиват нещата и как от определено семенце ще израсте точно определено цвете в бъдещето. Достатъчно е да имаме интерес накъде се развиват процесите, да наблюдаваме настоящето от гледна точка на зародишите на новите неща, които вече зреят в него и така можем да бъдем първите, които да посрещнат настъпващите промени – още на средата на пътя. Едни от най-успелите хора в света са такъв вид магьосници – без значение в коя област от живота работят – предприемачи или служители, артисти или учени, те успяват да видят в бъдещето и да го направят реалност.

Можете да разберете доколко архетипът на Магьосника е активен във вас по много начини и един от тях е нагласата ви да се интересувате от бъдещето, от бъдещите тенденции на развитие и дори да участвате в тяхното създаване.  Един прост причер как изглежда това е статията в Дневник със заглавие: Смартфон приложенията влизат и в бизнеса с коли под наем – тази суха на пръв поглед бизнес новина е Магьосникът в действие в областта на предприемачеството.

За да не преразказвам информацията, вероятно най-добре е да я прочетете сами, а пък аз само ще обърна внимание на основните факти от нея:

1. Двама известни английски предприемачи създават нов бизнес през 2012 година – даване на коли под наем от хора, които не ги ползват постоянно, като за целта ще използват приложение на смартфоните.

2. Основната им цел е ясна – предприемачите търсят печалба. А големите предприемачи търсят големи печалби. Тези двамата са големи предприемачи.

3. Това, обаче дава възможност за печалби на всеки, който има кола, не я използва и иска да печели допълнително от това да я дава под наем.

4. От това печелят и хората, които ще я наемат, защото този бизнес ще предлага наемането на коли на значително по-ниски цени от досегашните.

5. И най-вече – от това ще спечели и планетата Земя, защото прогнозите са, че трафикът на коли ще намалее с до 10 коли за всяка кола, влязла в техния клуб – т.е. в техния бизнес.

Както изглежда, това отвсякъде е ситуация „печеля-печелиш“. А аз, доколкото знам от бизнес-книгите, които чета напоследък, нагласата „печеля-печелиш“ ще става все повече носеща печалба в бъдещето. Също така, това се отнася и до грижата за планетата ни Земя – тя също ще става все по-актуална. Също така, все повече ще се набляга на процеси на съвместно споделяне на ресурси. В дадения случай това са хората, които искат да дават колите си под наем. За мен няма съмнение, че тези двама английски предприемачи, сър Стелиос Хаджи-Йоану и Брент Хобърмън, са истински Магьосници в тяхната си област – бизнеса. Те не просто виждат в бъдещето, те го създават. Както пише Керъл Пирсън в книгата си „Да събудиш героите в теб“, целта на Магьосника е да преобразува света от едно не толкова добро място в едно по-добро място. Бъдещето се променя – със сигурност. И въпреки трудностите, тези промени все пак вървят към добро.

Споделям тази статия, защото бих искала да подкрепя тези от вас, които също се интересуват от бъдещето и биха искали да участват активно в неговото сътворяване. И да им напомня, че архетипът на Магьосника не е запазена марка на шепа богоизбрани. Той е за всеки, който има визия, усеща посоката, в която се развиват процесите и може да рискува да я претвори на практика. Всички ние имаме идеи как нещата да станат по-добре. Въпросът е да ги реализираме на практика. Една от трудностите в този процес е да си повярваме.

Преди време бях написала статия на тема за Заучената безпомощност. В нея подлагах на съмнение една стара българска поговорка, че „Преклонена главичка сабя не я сече“. Сега искам да добавя към това още една друга поговорка, която не по-малко пречи да направим това, за което сърцето ни копнее – „Сама птичка пролет не прави“. Това може и да е било вярно за изминаващата епоха на Рибите, но не и за епохата на Водолея, която идва и чиято основна характеристика е, че именно отделните индивиди ще бъдат агент на промяната.

Осъвременената версия на поговорката за птичката, ятото и пролетта вероятно сега ще звучи така: „Птичката може и сама да направи пролет, ако може да събере около себе си достатъчно голямо ято.“ Защото пролетта е пораждането на нещо ново и хубаво, а видението на птичката и на ятото, което я следва, е много силно – тя го е видяла в своята кристална топка и картините на бъдещето са завладели ума и сърцето й.

Камелия Хаджийска