Дай, за да получиш

Това е заглавие на една вдъхновяваща книга, с подзаглавие „Малка история за голямата бизнес тайна“ и написана от Боб Бърг и Джон Дейвид Ман. Историята наистина е малка, защото можете да я прочетете за не повече от три-четири часа. Това е историята за Джо, който научава „петте закона за космическия успех“, и по макар че по някакъв начин не казва нищо ново, тя го казва по начин, който вдъхновява. А за мен това е важно, може би – най-важното. За мен това е знак, че човекът, който го е писал, го е писал със сърцето си, и поради това написаното слово може да докосне и сърцето на този, който го чете – там, където е желанието и енергията за промените в живота ни.

На пръв поглед това е книга за успеха в бизнеса и как да го постигнем. На втори поглед това е книга за успеха в живота и как да го постигнем. Защото истинският успех в бизнеса е неотделим от успеха в живота като цяло – от себеосъществяването, от пълноценните контакти с другите хора и автентичния начин на живот. Както пише в книгата:

„Тези уроци не са само до бизнеса, Джо. Един наистина добър бизнес принцип е приложим във всички сфери на живота – в приятелството, в брака, навсякъде. Това е истинската проверка. Не просто дали подобрява финансовите ти показатели, а дали подобрява житейските ти показатели“.

Това е една от поредните книги, които защитават ценността на вътрешния интегритет – това понятие, с което навремето книгата на Стивън Кови за „Седемте принципа на високо-ефективните хора“ ме спечели и което се изразява в това, че

успешният човек е цялостен – той говори това, което мисли и прави това, което говори.

Затова на такъв човек може да се има доверие. Но най-важното – това е човекът, който може да успее в бизнеса. Имам пред вид да успее в дългосрочен план, не в краткосрочен, защото това е голямата разлика, когато става дума за интегритет.

Тази книга вдъхновява не само защото дава надежда, че вечните човешки ценности не просто не са пречка за успеха, а точно обратното – те са предпоставка за дълготраен успех. Тя успява да внуши на читателя, че ТОЙ може да го направи това, че той наистина може да успее. Просто една малка промяна във възприятието – и в живота се случва това, което Мериън Уилямсън нарича „чудо“. Това е книга, която може да провокира тази промяна във възприятието. И точно заради това си заслужава да се прочете. Ето един откъс от нея, за да разберете какъв вид послания отправя тя:

„Хора, запомнете едно: няма значение през какво обучение сте преминали, нито какви са уменията ви или в каква област се развивате – вие самите сте най-ценното си притежание. Най-големият подарък, който можете да си направите, сте вие самите… В основата на всичко е кои сте вие. Всичко започва с вас самите. Докато се опитвате да бъдете някой друг или да прилагате поведение или роля, на която някой друг ви е научил, няма да ви се удаде да достигнете истински до хората. Най-ценното, което можете да дадете на хората сте вие самите. Независимо какво си мислите, че продавате, всъщност предлагате самите себе си.“

Това е откъс от главата, която представя четвъртия закон – автентичността. Той се нарича

„Най-ценното нещо, което можеш да предложиш на света, си самият ти“.

Не съм голям почитател на книги, които предлагат в няколко стъпки постигане на всичко, но съм ценител на ясните и вдъхновяващи послания – дори и те да изглеждат като серия от закони за постигане на космически успех. В края на краищата, ние разбираме ценността на казаното именно чрез реакцията на сърцето, а то не се интересува от подробности. То се интересува дали някой му казва, че то може да постигне успех и щастие просто като е щедро, като обича, като дава, като служи и като е отворено да получава в замяна. Първия закон е законът за даването, а последният – за приемането. Кръгът, в който циркулира както любовта, така и парите, се нарича обмен…Е, това е – и от мен:).

Камелия