Дай, за да получиш

Това е заглавие на една вдъхновяваща книга, с подзаглавие „Малка история за голямата бизнес тайна„, с автори Боб Бърг и Джон Дейвид Ман.

Историята наистина е малка, книгата се чете за не повече от три-четири часа. Нейният главен герой е Джо, който научава кои са „петте закона за космическия успех„. И макар че тези закони по някакъв начин не са нещо, което ние не знаем, начинът, по който са представени, може да те вдъхнови. А за мен това е важно, може би – най-важното. Гледам на него като знак, че човекът, който го е писал, го е писал със сърцето си, и поради то докосва и сърцето на този, който го чете. А именно там се намира желанието и енергията да променяме живота си.

На пръв поглед това е книга за успеха в бизнеса и как да го постигнем, но всъщност това е книга за успеха в живота и как да го постигнем. Защото истинският успех в бизнеса е неотделим от успеха в живота като цяло, който включва себеосъществяването, пълноценните контакти с другите хора и автентичния начин на живот. Както пише в книгата:

Тези уроци не са само до бизнеса, Джо. Един наистина добър бизнес принцип е приложим във всички сфери на живота – в приятелството, в брака, навсякъде. Това е истинската проверка. Не просто дали подобрява финансовите ти показатели, а дали подобрява житейските ти показатели“.

Това е една от поредните книги, които защитават ценността на вътрешния интегритет – едно понятие, с което навремето книгата на Стивън Кови за „Седемте принципа на високоефективните хора“ ме спечели и което се изразява в това, че успешният човек е цялостен – той говори това, което мисли, и прави това, което говори. Затова на такъв човек може да се има доверие и най-важното – това е човекът, който може да постигне успех в живота си.

Тази книга вдъхновява, защото дава надежда, че вечните човешки ценности не само че не са пречка за успеха, а точно обратното – те са истинската предпоставка за дълготраен успех. Най-вече тя дава увереност на читателя, че и ТОЙ може да го направи и точно заради това си заслужава да се прочете.

„Хора, запомнете едно: няма значение през какво обучение сте преминали, нито какви са уменията ви или в каква област се развивате – вие самите сте най-ценното си притежание. Най-големият подарък, който можете да си направите, сте вие самите… В основата на всичко е кои сте вие. Всичко започва с вас самите. Докато се опитвате да бъдете някой друг или да прилагате поведение или роля, на която някой друг ви е научил, няма да ви се удаде да достигнете истински до хората. Най-ценното, което можете да дадете на хората, сте вие самите. Независимо какво си мислите, че продавате, всъщност предлагате самите себе си.“

По-горното е откъс от главата, която представя четвъртия закон – автентичността, който е:„Най-ценното нещо, което можеш да предложиш на света, си самият ти“.

Не съм голям почитател на книги, които предлагат в няколко стъпки постигане на всичко, но съм ценител на ясните и вдъхновяващи послания, дори и когато са представени като закони за постигане на „космически успех„.

И така, първият закон е законът за даването, а последният – за приемането. Защото кръгът, в който циркулира както любовта, така и парите, се нарича обмен…

Камелия Хаджийска