Скришно, като зачеването на дете

Приятелка ми разказа притча за бамбука, която много ми хареса. Тя я беше превела от книга на Оливие Клерк и поместила в своя прекрасен блог с интригуващото заглавие „Да си намериш работа е като да си намериш гадже„, пожелавайки солидна бамбукова кариера на хората, които са се прицелили нависокото. На свой ред и аз, впечатлена от тази история, реших да я предам нататък като добавя и моя коментар към нея.

Притчата е кратка – ето я:

„Казват, че в Китай расте един много специален сорт бамбук. Ако посеем едно негово семенце в подходяща почва, трябва да се въоръжим с търпение… И наистина, през първата година не се случва нищо – никакво стръкче не благоволява да излезе от земята, ни най-малко кълнче. На втората година, също не. А на  третата? Не повече от предишните. Тогава, на четвъртата? Нищичко! И чак на петата година бамбукът показва връхче  над земята. И тогава той израства 12 метра за една година: какво впечатляващо „догонване“! И причината му е проста: по време на петте години, докато нищо не се появява на повърхността, бамбукът тайно развива  изумителните си корени в почвата, благодарение на които в даден момент той е способен триумфално да се появи на бял свят.“

Впечатляващо, нали? Да поливаш земята четири години подред без да виждаш никакъв видим резултат от вложените усилия! Не знаех, че съществува такъв вид бамбук и съм благодарна на моята приятелка, че ми разказа за него. Точно така протичат най-дълбоките психичните промени вътре в нас – чрез скритото и продължително вътрешно зреене.

От много време изследвам как се случват промените в живота ни, но точно тази промяна заема много специално място в съзнанието ми, защото е много лична. Знам как изглежда, защото много дълго съм поливала семенцата в живота си и нищо не се е показвало над почвата – години наред! Мъчително и обезкуражително. Тогава попаднах на описанието на един от основателите на психологическото направление в астрологията – Лиз Грийн, за действието на планетата Сатурн в 12-ти дом (какъвто е моят случай). Тя пишеше, че:

„В дванадесети дом процесът се извършва скришно, като зачеването на дете. Едва след изтичането на определено време дадена страна от личността може да излезе наяве като новородено дете и да намери външно изразяване – промяната се е извършила“.

Лиз Грийн, „Сатурн – нов поглед към един стар дявол“

Знам, че безотносително на това в кой дом са разположени планетите ни, всички ние имаме вътре в себе си представени всичките архетипни сили и принципи, разглеждани от астрологията. Съответно притчата за бамбука в Китай или разказът за зачеването на дете, не са чужди на никой от нас в една или друга степен.

Ако точно сега усещате безсилието от продължителните и безуспешни опити да променяте нещата в своя живот, може би тази история ще ви напомни да продължавате да поливате семената, уповавайки се на вярата си в скритите процеси на вътрешното зреене. Някой ден дългоочакваната промяна ще изскочи на повърхността на живота ви наведнъж с цели 12 метра 🙂 !

Камелия