Може ли любовта да лети?

„Любовта е добра, просто добра, но не е достатъчна, за да ти даде крила.

За това е необходимо приятелство, а любовта не го позволява… Тя много се страхува от приятелството, защото всяко по-висше нещо е опасно, а приятелството е по-висше.

Когато можеш да се наслаждаваш на приятелството, било на мъж или на жена, тогава разбираш, че любовта е лъжа, измама. Уви, тогава узнаваш колко много време е изгубено. Но приятелството е само мост. Този мост води до състоянието на приятелство.

Любовта те поема; тя е стъпка – но тя е любов, само ако те води до приятелството. Ако не те води до приятелството, тя е похотливост, а не любов. Ако те води до приятелството, бъди й благодарен, но не й позволявай да посегне на твоята свобода. Не носи лодката на раменете, само защото те е пренесла на другия бряг.

Любовта е 99% биологическа. Приятелството е 99% психологическо. състоянието на приятелство е 99% духовно.

Любовта е много земна. Тя от време на време подскача и се чувства сякаш се е освободила от земята, но земята знае по-добре – скоро й идва умът в главата с тупване… Любовта не може да лети.“

Ошо, откъс от книгата „Отблясъци от едно златно детство“

Ако се чудите защо точно това е отговорът от „Уроците на любовта“, който идва при вас сега, или ако сте от тези, които в момента са в полета на любовта и съвсем не могат да си представят, че може да последва тупване на земята някой ден, проверете дали се отнасяте към другия с нагласата, че той ви принадлежи и само при представата, че ще го видите в ръцете на друга/друг, ви се свива сърцето. Е, не искам да съм лош пророк, но ако се съди по наблюденията ми в живота, ще дойде деня на тупването на земята, ако не развиете това, което Ошо нарича приятелство. Това означава способността да обичаме другия с такова огромно чувство на непритежателност, че той да се чувства свободен да следва своя път дори и това да не отговаря на нашите очаквания. Също толкова важно е и обратното – да следваме своя път, дори той да не отговаря на неговите/нейните очаквания.

Истинската любов, т.е. „състоянието на приятелство“, носи свобода.