Какво е търпението?

„Търпението не означава да стискаш зъби и да не правиш нищо. То означава да си достатъчно прозорлив, за да се довериш на крайния резултат от процеса. Какво означава търпението? То означава да гледаш бодлите и да виждаш розата, да гледаш нощта и да виждаш зората. Нетърпението означава да си толкова късоглед, че да не виждаш резултата. Който обича Бога, остава търпелив, понеже знае, че се иска време непълната луна да стане пълна.“     Елиф Шафак

Това е осмото от четиридесетте правила на Любовта от книгата на Елиф Шафак „Любов“. Ако то е Урокът на любовта, който сега дойде при вас, вероятно е време за търпение. Понеже, както казва Айнщайн, „Бог не играе на зарове“ и няма нищо случайно, това правило вероятно идва, за да ви напомни, че търпението е израз на вътрешна сила и без него не можем да развием силата на любовта.

Именно в това виждам красотата на цитата по-горе – показва ни, че търпението, което е свързано с любовта, е способно да вижда в бъдещето – когато розата вече е разцъфнала, а луната е станала пълна. Когато дълбоко вътре в сърцето си знам, че накрая всичко ще бъде наред, ми е много по-лесно да чакам и да се отпусна с доверие, че Животът ще ми донесе точно това, от което се нуждая. Просто трябва да чакам да узрее времето за това. А докато дойде това време, мога да правя това, което се прави, когато растат розите и луните – да се наслаждавам на процеса.

Кой е казал, че търпението трябва да бъде нещо неприятно?!

Камелия