Истината, а не усилието, ви носи свобода

„Само когато умът е спокоен, отпуснат, не търси отговори или решения, не бяга, но и не се съпротивлява, може да има възраждане, защото тога­ва умът може да види истината, а истината, а не усилието, ви носи свобода.“

Джиду Кришнамурти

„Истината, а не усилието, ви носи свобода“ е „урокът на любовта“, преподаден от Кришнамурти, в отговор на вашето запитване.

Има моменти, в които е уместно да търсим решения като използваме ума и търсим повече информация по въпроса. Има и моменти, в които трябва да направим точно обратното – да престанем да търсим отговорите на нивото на ума и просто да се отпуснем в настоящето такова, каквото е. Може би, този урок идва при вас в момент, в който твърде много сте залагали на мисленето си да намери правилния отговор или твърде много сте се опитвали да промените ситуацията. Какво ще кажете, ако тази мисъл на Кришнамурти е последното нещо, с което подхранвате ума си по отношение на вашия въпрос? И след това просто да се отпуснете? Наистина да си позволите да преживеете това „да не знаеш“ и да не питаш, докато не видите ситуацията, която е породила въпроса ви по един директен, без посредничеството на ума начин.