Ричард Кох: Ти си средното на петимата човека, с които прекарваш по-голямата част от времето си

Прочетох статията за това „Кой предизвиква твойто мислене?“ благодарение на NovaVizia.com  и, тъй като я намерих за доста ценна и пораждаща размисъл, реших да преведа част от нея за вас. Тя е написана от  Пол Слоун, но започва с цитат на Ричард Кох, според който:

„Ти си средното на петимата човека, с които прекарваш по-голямата част от времето си.“

След което продължава:

„Докато това твърдение не трябва да се тълкува буквално или математически, то ясно съдържа смущаващо зърно истина. За повечето от нас, хората, с които избираме да се свържем, отразяват нас самите, нашите ценности, нашето минало, нашите нагласи и поведение. Отделете време, за да напишете имената на петимата човека, с които прекарвате по-голямата част от времето си. Кои са те и какво представляват?

Дали това са хора, с които се чувстваш добре, които споделят твоите ценности и интереси и те карат да се чувстваш сигурно в своята зона на комфорт? Дали те вдъхновяват, окуражават или обучават? Дали те подтикват да постигаш повече? Или са хора, които ограничават твоята амбиция, потискат те и ограничават твоите възгледи? Дали предизвикват възгледите ти и твоето мислене или просто се съгласяват и подкрепят? Помагат ли ти да видиш по друг начин света, или просто го виждат по същия начин като теб самия?

Ако прекараш времето си със стари хора ще свършиш живота си, мислейки и действайки като стар човек. Ако прекарваш цялото си време с мрачни хора, скоро и ти ще станеш мрачен. Това, което следва, е да определиш какви са целите ти и да намериш хора, които ще ти помогнат да ги постигнеш. Ако искаш да си страхотен музикант,  прекарвай времето си със страхотни музиканти. Ако искаш да станеш майстор в шаха, свържи се с хора, които са майстори в шаха.“ Пол Слоун

Аз съм интроверт и общуването ми е повече с книгите, отколкото с хората, но знам, че за тях може да се каже същото. Защото зад всяка книга стои човекът, който я е написал. Ако това е човек, който те вдъхновява, четенето на тази книга би имало подобен ефект на този да общуваш с този човек…

Знам, че за мен това работи, но само ако позволя на текста да повлияе върху начина, по който мисля и действам в живота. Иначе всичко си остава в сферата на добрите пожелания.