Психично здраве и духовно развитие

 


Как да започна

boxes6ЦВЕТОВЕТЕ НА Д-Р БАХ В ПРАКТИКАТА

дозировка и прием

След като сте определили кои са подходящите за вас Цветя на д-р Бах в момента и вече имате списъка от техните имена в своята комбинация вече можете да ги закупите.

Това, което си купувате, са шишенца с есенциите от цветовете в концентриран вид. За да направите своята комбинация от цветя трябва да си вземете празно шишенце (с капкомер), в което да смесите  3/4 вода и 1/4 алкохол.  Най-добре е водата да бъде чиста природна изворна вода – така както е правил д-р Бах. Но днес може да се използва и негазирана минерална вода (дестилираната вода е мъртва вода и поради тази причина не е подходяща като разредител). Алкохолът служи единствено за консервиране на есенцията – д-р Бах е използвал бренди, но по настоящем се използват и други концентрати – с колкото е възможно по-чист алкохол със съдържание над 40 градуса и под 50 градуса.  Тази смес ще бъде вашия носител на лечебната енергия на цветята от вашата комбинация. Остава да добавите към нея самите цветя – това означава по няколко капки от шишенцата с концентрирани есенции, които сте си купили, а още по-точно – 1 капка на 10 милилитра водно-алкохолен носител. Например, ако шишенцето ви е от 30 милилитра, ще трябва да добавите по 3 капки от всяко от избраните от вас есенции на цветя (изключение прави концентратът от капки за спешна помощ, от който се капват 4 капки в шишето за приемане). С това вашето шишенце с индивидуална комбинация за вас вече е готово – преди първото взимане го разклатете добре!

Дозировка: Обичайното дозиране е най-малко четири пъти дневно по четири капки; сутрин рано, на обед около 20 минути преди хранене, следобед около 17,00 часа пак на гладен стомах и късно вечер, преди лягане, при необходимост и по-често. Най-добре е капките да се накапват с пипетата пряко върху или под езика. Преди поглъщането на капките трябва да ги подържим известно време в устата, защото действието им започва оттам.При остри заболявания честотата на дозирането може да се увеличи значително. В такива случаи се дава по една доза от 4 капки на всеки 10 до 30 минути дотогава, докато настъпи подобрение. Твърде чувствителните пациенти се справят и с по-ниски дози, например два пъти дневно по две капки.

Това е! Има още доста неща, които може да искате да знаете във връзка със специфичните реакции, които може да възникнат по време на цветолечението, за възможните лечебни кризи и прочие, но това е тема за цяла книга – енциклопедията на М. Шефер за цветята на д-р Бах отговаря много изчерпателно на тях.

Най-добре, разбира се, е със специалист – който да направи диагностиката по-обективно и да ви направи комбинацията от капки, без да се налага да си ги купувате сами. По-долу споделям визитната картичка на една моя приятелка, която истински обича Баховата терапия и се отнася към нея с истинска страст, като още една възможност да започнете да прилагате тази „нежна терапия“ за себе си.