публикувано 12.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Успех

„Наблюдавай вълните в морето. Колкото по-високо се издигат, толкова по-дълбока е браздата между тях. В един момент ти си вълната, в следващия си вдлъбнатината, която я следва. Наслаждавай се и на двете, не се привързвай към нито едната. Не казвай: Бих искал да съм винаги на върха. Това е невъзможно. Просто виж факта – невъзможно е. Никога не се е случвало и никога няма да се случи. То е просто невъзможно, не е в природата на нещата. Тогава какво да правиш? Наслаждавай се на върха, докато си там, а после се радвай на долината, когато тя настъпи. Какво й е лошото на долината? Тя е отпускане. Върхът е вълнение, а никой не може да съществува в състояние на непрестанно вълнение.“                   ОШО

Коментар:
Този човек очевидно се намира „на върха на славата“ в момента и целият свят празнува неговия успех, обсипвайки го с ленти в парадното му шествие. Тъй като с готовност си приел последните предизвикателства на живота, сега – или скоро – ще се насладиш на прекрасната разходка върху гърба на тигъра на успеха. Приветствай я, изживей я и сподели радостта си с другите – и помни, че всички тържествени паради имат своето начало и край.
Ако не забравяш това и изстискаш до последна капка щастието, което изпитваш в момента, ще си в състояние да приемеш бъдещето, когато то настъпи, без съжаления. Не се опитвай обаче да задържиш този момент на изобилие или да го „вакуумираш“, за да продължи вечно. Най-голямата мъдрост, която можеш да проявиш, що се отнася до всички явления в парада на твоя живот, били те долини или върхове, е да знаеш, че „и това ще мине“.
Празнувай, да, продължавай да яздиш тигъра.