публикувано 30.11.2010 от Камелия Хаджийска в От мен
 
 

Създаване на нова категория в сайта: Уроците на любовта

„Любовта е най-същественият екзистенциален факт. Тя е нашата основна действителност и нашата цел на Земята. Съзнателното й опознаване, изпитването й към нас и към другите, е смисълът на живота.“

Мериън Уилямсън, „Завръщането към любовта“

С тази публикация бих искала да ви информирам за създаването на една нова категория в сайта – „Уроците на любовта“. Създадох я с голямо желание, тъй като знам колко важни са взаимоотношенията в живота на всеки от нас и същевременно с колко погрешни вярвания често са свързани. Темата за любовта е нашето най-чувствително място, но се оказва, че толкова малко знаем за това как да я поканим в живота си така, че да доведе до изграждането на пълноценни връзки с другите. Ние знаем за любовта от нашето родно семейство, от училището, приятелите и колегите, от книгите, телевизията или радиото.  Значимият въпросът в случая, обаче, е: „Виждате ли в тези източници на знание за любовта живи примери за пълноценна и щастлива връзка?“ За тези от тях, за които отговорът е „не“, това може да означава само едно нещо – съветите, които те ви дават, не са валидни!

Колко от вас биха казали, че искат да имат същият семеен живот, какъвто е имало между родителите ви? Ако въобще има отговор „да“, съмнявам се че той е масов! Нашите родители носят ограниченията на времето, в което те са живели и ограниченията на семейството, в което са родени, и това няма нищо общо с тяхната пълноценност като човешки същества. Това има общо с нивото на самосъзнание на обществото, в което живеем. Сапунените сериали, огромната част от художествената литература, различните телевизионни предавания и новини за мен също не са „достоверен“ източник на знание за това как се изграждат пълноценни връзки поради същата тази причина – те също са още един  представител на така нареченото средностатистическо ниво на психично здраве и като такъв ни дават по-скоро примери за това как изглеждат проблемите в любовта, но не сочат кои са решенията на същите тези проблеми. Решението може да дойде само от източник, който е достоверен – за мен това означава, да има ниво на психично здраве в по-високите зони на скалата за психично здраве (там, където е толкова малка част от хората все още, че почти не ги срещаме по улиците:) и  чийто живот е жив пример за това, как изглежда автентичната любов.

Публикациите в тази категория са цитати – текстове върху любовта, писани от хора, които възприемам като такъв достоверен източник. Те поставят под въпрос широко разпространените заблуди по отношение на  това как се изграждат пълноценни връзки (и особено на мита за романтичната любов, за специалната връзка!) и дават алтернативни гледни точки за това какво е  любовта. Това са хора, които са жив пример за живот в любовта (което не е задължително да съвпада с наличието на интимeн партньор в живота им!) Затова им вярвам. И затова споделям написаното от тях във формата на различни „уроци за любовта“ – за да може този алтернативен източник на знание за това какво е любовта да стигне до повече хора.

За да може максимално ползотворно да се използва тази категория, съм я представила за четене на принципа на синхроничността. Вече представих този принцип в сайта и за хората, които са го прочели, надявам се да е станало ясно, че „нищо не е случайно“ и идва в подходящия момент от живота ни, дори и в електронен вариант:)! А когато става дума за основните елементи, от които се изграждат пълноценните взаимоотношения с другите – това означава, че е това е „урокът на любовта“, който е най-актуален за питащия в точно този момент от живота му. И този урок може да бъде много различен – дори противоположен на другите уроци за пълноценните взаимоотношения. Нека това не е повод за съмнение, а още едно напомняне, че условието за вътрешната Цялостност е пълнотата на опита, който имаме. Понякога урокът е да се научим да „напускаме“ една връзка, друг път – да се научим да оставаме в тази връзка, дори тя да е трудна за нас. Субективното чувство за истинност е критерият за достоверност дали принципът на синхроничността е донесъл правилния отговор за нас в дадения момент от живота ни. Също така, за да използвате тази категория най-пълноценно, важно е да не се злоупотребява с честотата на задаваните въпроси, защото това се отразява на качеството на получените отговори.

„Уроците на любовта“  изцяло отговаря на основната цел на този сайт – да бъде средство за самопомощ в процесите на лично съзряване и духовно развитие. Използвайте и другите категории в него, които са представени на същия принцип на синхроничността, за да подпомагате този вътрешен и толкова уникален за всеки един човек процес (Ошо зен Таро, Мисъл на деня, Self-help). Между нас и външния свят стоят „очилата“ с които го гледаме – ако сменим очилата, ще се променим и ние, и светът. Тези публикации дават възможност да сменим очилата си – това не означава, че ще започнем „да виждаме всичко в розово“, а че ще се доближим до начина, по който Бог гледа на нас  – с очите на любовта – Единствената Реалност, според духовните текстове.

Използвайте категорията „Уроците на любовта“, за да направите това пътуване към себе си и към другите по-осъзнато и ползотворно. Текстовете в нея ще продължават да се умножават, за да дадат възможност за по-голямо богатство на „учебната програма“:). Ако в бъдеще получите пост от тази категория с мой коментар накрая, това означава, че той е включен в четенето им на принципа на синхроничността. Надявам се, че текстовете в тази категория ще бъдат ценен съветник за вас по „уроците на любовта“!

Камелия