публикувано 07.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Творецът

75433970_vOXucpMI_POSTIMAGESzen024TheCreator„Има два типа творци на света. Единият работи с обекти – например поетът, художникът, те работят с обекти, създават неща. Другият тип творец е мистикът -той твори себе си. Той не работи с обекти, а със субекта, той работи върху себе си, върху своето същество. Той е истинският творец, истинският поет, защото превръща себе си в шедьовър.
В себе си ти носиш скрит шедьовър, но си застанал на пътя му. Просто се отмести и той ще се разкрие. Всеки човек е шедьовър, защото Бог никога не създава нещо по-малко от това. Всеки носи този шедьовър скрит в продължение на много животи, без да знае кой е, опитвайки се на повърхността да стане някой.
Откажи се от идеята да ставаш някой, защото ти вече си шедьовър. Не можеш да бъдеш подобрен. Трябва само да го откриеш, да го познаеш и осъзнаеш. Сам Бог те е създал. Не можеш да бъдеш подобрен.“          ОШО

 

Коментар:
Овладелият себе си Дзен учител на тази карта е обуздал енергията на огъня и е в състояние да я използва съзидателно, а не разрушително. Той ни приканва да признаем и да споделим с него разбирането, постигнато от онези, които са овладели огъня на страстите, без да го потискат или да му позволят да се разрази в унищожителна стихия. Той е толкова интегриран, че вече няма разлика между това, което е той отвътре, и това, което е във външния свят. Този дар на разбиране и интеграция той предлага на всички, които дойдат при него -дара на творческата светлина, която идва от центъра на съществото му.
Кралят на огъня ни казва, че всичко, което предприемем сега с разбирането, идващо от съзряването, ще обогати живота ни и живота на другите. Като използваш уменията, които имаш, това, което си научил от собствен опит, време е да изразиш себе си.