публикувано 10.12.2009 от Камелия Хаджийска в Групи за личностно развитие
 
 

Хироновата рана

Срещи със себе си: Хироновата рана и вътрешния лечител
 

 група за личностно развитие и себепознание с полето на знанието, 7-8 ноември 2009

                     Този път срещата със себе си ще бъде с тоя вътрешен аспект, който е свързан с най-дълбоката рана в душата ни – чиито корени й отиват в най-далечното ни минало и за чийто произход дори не си спомняме. Срещата ще бъде и с вътрешния лечител – другата част от нас, която има ресурсите да лекува тази рана, като я превръща в източник на сила, състрадание и мъдрост. Свикнали сме да гледаме на раната и лекуващия раната като на две отделни неща, но, както ще видим в тази група, те са различни аспекти на вътрешния ни живот, които са тясно свързани един с друг. Толкова тясно, че едното не може без другото и които заедно създават архетипа на “ранения лечител” – архетипа, който подхранва лечебната мотивация на психотерапевтите, но не е привилегия само на тях, а на всички хора.
                       В хороскопа на човека тая зона от психичния живот на човека е представена от Хирон – планетата(астероид), кръстена на името на кентавъра, който е учил другите на лечителското изкуство, но сам е бил ранен (по погрешка) и е умрял от раните си (по-точно е избрал да умре). Всеки от нас има в хороскопа се ранения лечител Хирон и разбира, че преживява неговата енергия, като се сблъсква с най-болезнените уроци в живота си – често във вида на незаслужено страдание, но винаги като дар и покана за трансформация и вътрешно израстване.
                     Митът за Хирон е богат и сложен – и неговото разчитане и тълкуване носи ценни указания за това какво представлява Хироновата рана, какво е това, което я лекува и какъв е смисъла всички ние да преживяваме този вид страдание в живота си. Целта на тази група е свързана именно с “прочита” – чрез преживяванията с  “полето на знанието” – на Хирон като вътрешния ранен лечител. Ще се свържем с тези вътрешни части от нас, които носят много болка, но са заровени надълбоко в душата ни и ще ги лекуваме с помощта на единствения лечител – висшето ни Аз. Това ще бъде среща не само между нас и тези два аспекта на вътрешния ни живот, но среща и между вътрешните ни конфликтни и болезнени части – една алхимична среща, която превръща метала в злато, болката в мъдрост, напрежението в динамична и хармонична сила. 
                    В тази група, както обикновено напоследък, в работата си ще добавям към психотерапевтичния прочит на “полето на знанието” и малко астрология – този път това ще бъде теорията за разположението на Хирон по домове и знаци в рождената карта. Според едно от астрологичните тълкувания, Хирон в рождената карта показва рана, която сме получили в минал живот и която продължава да присъства и влияе начина по който се чувстваме и в настоящия ни живот. От опита ми с метода на семейните констелации, мога да разпозная хиронови рани и в записите на генетичната ни памет – в случаите, когато от т.нар. “сляпа любов” повтаряме тежката съдба на  неизвестни за нас предшественици. Именно изследването на най-дълбокото минало ще бъде плоскостта на работа в тази група, безотносително дали това ще бъдат минали животи или записи в семейната ни душа. Достъпа до тези записи в дълбокото ни несъзнавано ще минава през работата с полето на знанието и влизането в значимите за неговата тема роли. Изпитвам безкрайна благодарност за тази възможност за лечение чрез енергиите на истината и любовта, която Вселената ни предоставя чрез „полето на знанието“!