публикувано 07.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Пълнота

„Такъв е начинът на Дзен, да не казва нещата докрай. Това трябва да бъде разбрано, тъй като е много важна методология. Да не казваш всичко означава да дадеш възможност на слушащия да довърши.
Всички отговори са непълни. Учителят ти е дал само посока… Докато стигнеш предела, ще знаеш какво остава. По този начин, ако някой се опитва да разбере Дзен интелектуално, ще се провали. Важен е не отговорът на въпроса, а нещо повече. То посочва самата реалност…
Буда природата не е нещо далечно – самото ти съзнание е буда природата. Съзнанието ти е свидетел на нещата, които изграждат света. Светът ще свърши, но огледалото ще остане, отразявайки нищото.“         ОШО

 

 

Коментар:
Последното парченце от пъзела се поставя на място, там, където е третото око, мястото на вътрешното възприятие.
Дори във вечно променящия се поток на живота има моменти, когато стигаме до завършеност. В тези моменти сме в състояние да видим цялата картина, съчетанието от всички парченца, които от толкова време занимават вниманието ни. Тогава можем или да тъжим, защото не искаме това положение да свършва, или да бъдем благодарни и да приемем факта, че животът е пълен със завършеци и нови начала.
Това, което от доста време поглъща твоето време и енергия, е вече към своя край. Приключвайки с него, ще разчистиш място за нещо ново. Използвай паузата, за да отпразнуваш и двете – края на старото и идването на новото.