публикувано 14.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Прераждане

„В Дзен не идваш отникъде и не отиваш никъде. Ти си просто тук, сега, нито идващ, нито отиващ. Всичко минава край теб; съзнанието ти го отразява, но не се идентифицира. Когато пред огледалото изреве лъв, да не мислиш, че огледалото издава рев? А когато лъвът си отиде и приближи танцуващо дете, огледалото напълно забравя лъва и отрази танцуващото дете – тогава да не мислиш, че огледалото танцува с детето? Огледалото не прави нищо, то просто отразява. Твоето съзнание е само огледало. Ти нито идваш, нито си отиваш. Нещата идват и си отиват. Млад си, стар си;, жив си, мъртъв си. Всички тези състояния са просто отражения в едно вечно езеро на съзнанието.“                                    ОШО

 
 

Коментар:
Картата разкрива еволюцията на съзнанието такава, каквато я описва Ницше в своята книга „Тъй рече Заратустра“. Той говори за трите нива – на камилата, лъва и детето. Камилата е дремеща, апатична, самодоволна. Тя живее в самозаблуда, мислейки си, че е нещо върховно, но всъщност е толкова загрижена за чуждото мнение, че почти няма своя енергия. От камилата се появява лъвът. Когато осъзнаем, че не сме живели пълноценно, започваме да казваме „не“ на исканията на другите. Отделяме се от тълпата, сами, горди, защитавайки с рев своята истина. Но това не е всичко. Накрая идва детето, което нито се подчинява, нито се бунтува, а е невинно, спонтанно и вярно на своето същество.
В каквото и пространство да си сега – заспало и потиснато или бунтарско, знай, че то ще еволюира в нещо ново, ако му позволиш. Това е време на растеж и промяна.