публикувано 01.01.2012 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

Поглед към бъдещето

Едно от нещата, които Магьосниците умеят, е да виждат в бъдещето. Не всички Магове се специализират в „курсовете за ясновидство в училищата за Магьосници“, но всички те се докосват повече или по-малко до кристалната топка – същата тази топка, в която се виждат картини от бъдещето (и не само) и която е един от основните инструменти в магическия арсенал. Способността за виждане в бъдещето е налична у всеки един човек – и може да се проявява по най-различни и на пръв много обикновени начини в нашето всекидневие. Не е необходимо да сме екстрасенси, за да предусетим накъде се развиват нещата и как от определено семенце, ще израсте точно определено цвете в бъдещето. Достатъчно е да имаме интерес накъде се развиват процесите, да наблюдаваме настоящето от гледна точка на зародишите на новите неща, които вече зреят в него и така можем да бъдем първите, които да посрещнат настъпващите промени – още на средата на пътя. Едни от най-успелите хора в света, според мен, са такъв вид магьосници – без значение в коя област от живота работят – предприемачи или служители, артисти или учени, те успяват да видят в бъдещето и да го направят реалност.

Можете да разберете доколко архетипът на Магьосника е активен във вас по много начини и един от тях е нагласата ви да се интересувате от бъдещето, от бъдещите тенденции на развитие и дори да участвате в тяхното създаване.  За мен бъдещето е особено интересна област на наблюдение – а напоследък поражда и доста идеи за творчество в работата ми. Вълнува ме темата за прехода от епохата на Рибите към епохата на Водолея, не спирам да се изумявам как бумът в развитието на технологиите води до толкова много други и при това изключително големи промени в живота ни. Затова и изпитах истинско удоволствие, когато попаднах на една информация в Дневник със заглавие: Смартфон приложенията влизат и в бизнеса с коли под наем -защото разпознах в тази суха на пръв поглед бизнес новина Магьосника в действие в областта на предприемачеството.

За да не преразказвам информацията, вероятно най-добре е да я прочетете сами, а пък аз само ще обърна внимание на основните факти от нея:

1. Двама известни английски предприемачи създават нов бизнес през 2012 година – даване на коли под наем от хора, които не ги ползват постоянно, като за целта ще използват приложение на смартфоните.

2. Основната им цел е ясна – предприемачите търсят печалба. А големите предприемачи търсят големи печалби. Тези двамата са големи предприемачи.

3. Това, обаче дава възможност за печалби на всеки, който има кола, не я използва и иска да печели допълнително от това да я дава под наем.

4. От това печелят и хората, които ще я наемат, защото този бизнес ще предлага наемането на коли на значително по-ниски цени от досегашните.

5. И най-вече – от това ще спечели и планетата Земя, защото прогнозите са, че трафикът на коли ще намалее с до 10 коли за всяка кола, влязла в техния клуб – т.е. в техния бизнес.

Както изглежда, това отвсякъде е ситуация „печеля-печелиш“. А аз, доколкото знам от бизнес-книгите, които чета напоследък, нагласата „печеля-печелиш“ ще става все повече носеща печалба в бъдещето. Също така, това се отнася и до грижата за планетата ни Земя – тя също ще става все по-актуална. Също така – все повече ще се набляга на процеси на съвместно споделяне на ресурси – в дадения случай това са хората, които искат да дават колите си под наем. За мен няма съмнение, че тези двама английски предприемачи  – сър Стелиос Хаджи-Йоану и Брент Хобърмън – са истински Магьосници – в тяхната си област – бизнеса. Те не просто виждат в бъдещето, те го създават. Както пише Керъл Пирсън в книгата си „Да събудиш героите в теб“, целта на Магьосника е да преобразува света от едно не толкова добро място в едно по-добро място. Бъдещето се променя – със сигурност. И за мен тези промени вървят към добро.

Споделям тази статия, защото бих искала да подкрепя тези от вас, които също се интересуват от бъдещето и биха искали да участват активно в неговото сътворяване. И да им напомня, че архетипът на Магьосника не е запазена марка на шепа богоизбрани. Той е за всеки, който има визия, усеща посоката, в която се развиват процесите и може да рискува да я претвори на практика. Всички ние имаме идеи как нещата да станат по-добре. Въпросът е да ги реализираме на практика. Една от трудностите в този процес е да си повярваме.

Преди време бях написала пост на тема за Заучената безпомощност. В нея подлагах на ъпдейтване една стара българска поговорка, че „Преклонена главичка сабя не я сече“. Тогава имаше коментар от Емилия, че „в пълна сила ни потиска и една друга поговорка- че „Сама птичка пролет не прави“. Още тогава исках да напиша нещо по тази тема и да й кажа колко много съм съгласна с нея. От баща ми, който се занимава с астрология, знам, че една от характеристиките на прехода от епохата на Рибите към епохата на Водолея е точно в смяната на парадигмата за това кое ще бъде решаващия фактор за промяната – мнозинството или малцинството. И, че докато по времето на Рибите ние сме били доминирани силно от фактори като културната традиция, семейната, религиозна и политическа среда, то в епохата на Водолея по-силен фактор ще бъде влиянието на отделния индивид върху обществото. Замисляли ли сте се за ефекта извън печалбата за шоу-бизнеса на всички тези реалити шоута по телевизията – в които се обявяват конкурси за търсене на различни таланти – театрални, музикални или други? Сега повече от всякога хората имат шанс, ако имат талант, да преминат през формалните бариери и да постигнат успех. Да не говорим за огромните възможности на Интернет, който дава поле за изява на всеки, който има какво да каже или да сподели. Знам, че чрез именно чрез you tube някои музиканти правят пробив в кариерата си – без всякакви предварителни средства и инвестиции.

Осъвременената версия на поговорката за птичката, ятото и пролетта вероятно ще звучи така: „Птичката може и сама да направи пролет, ако може да събере около себе си достатъчно голямо ято.“ Защото пролетта е пораждането на нещо ново и хубаво, а видението на птичката и на ятото, което я следва, е много силно – тя го е видяла в своята кристална топка и картините на бъдещето са завладели ума и сърцето й.

С пожелание за мечти, за разширение, за намиране на своето ято – и за една нова и вдъхновяваща 2012 година!

Камелия