публикувано 12.07.2011 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

От вътрешната страна на асцендента

Аз не съм астролог, но чета астрологически книги често. И някои от най-важните отговори за спецификата на моя живот като Камелия съм намерила именно в тях. Няма как да не им вярвам, защото не веднъж съм била поразена от точността на нещата, които се описват там. С други думи, както обикновено за мен, когато се отварям към ново знание, то минава през проверката на личния ми опит и наблюдения. Когато става дума за астрология, ценността на знанието, което получавам от нея е двустранно – от една страна, разбирам по-добре архетипния строеж на човешката душа, от какво сме съставени и кои са базисните първични сили, които действат вътре във всеки от нас. И, от друга, как точно в моя случай като Камелия, тези първични сили са се смесили, за да дадат в своето съчетание уникалността на рождената ми карта – моята уникална житейска пътека.

Тъй като астрологията е твърде сложно нещо за мен като аматьор, аз съм свела нещата, за които правя справка за другите до няколко неща – слънчев знак, Лунни възли и асцендент. За Лунните възли вече писах в публикацията „Кой е твоят урок?“, а сега искам да споделя какво разбрах за ролята на асцендента от книгата на Мартин Шулман „Кармична астрология“ т.3. Езикът там е астрологичен, но както обикновено, астрологичните понятия имат точни психологически съответствия. Така е и с понятието асцендент – то отговаря на понятието за Его в духовната литература и на понятието за личността в психологическата литература. И в двата случая то описва тази част от нас, която ни представя пред външния свят, нашата маска. Това, обаче, е само най-повръхностното разбиране за асцендента, на което не бих обърнала никакво внимание, ако не се бях запознала и с по-дълбоките му значения – значения, които свързвам с прочетеното в други книги и които придобиват един по-дълбок смисъл за мен. Едно от тях е, че ако нашият слънчев знак е Героят, то нашият асцендент показва начинът, по който нашият Герой, т.е. ние самите, осъществяваме своето пътешествие. Нашият асцендент, се оказва, че ни казва какво е въоръжението, с което можем да вървим през живота си, за да изразим своята най-съкровена същност. Ако знаем, че знаците са дванайсет, можем да обособим и дванайсет начина за осъществяване на пътешествията в живота ни – точно толкова, колкото са и архетипите в прекрасната книга на Керъл Пирсън „Да събудиш героите в теб„. В дадения случай аз не говоря за съответствието между знаците в астрологията и архетипите от книгата на Пирсън, а за това, че самите зодиакални знаци в астрологията са в своята същност архетипи. Да знаем кой е нашия асцендент и как да го използваме пълноценно, означава да знаем коя от архетипните енергии е по-важна за нас като уникални същности.

Според Шулман асцендентът отговаря на Егото, а Егото отговаря за връзката между нас и външния свят. Той казва съвсем същото, което пише и Памела Крибе за връзката между Душата и егото, а именно, че Егото има изключително важна функция и тя е да дава фокус на активностите ни във външния свят – фокус, без който бихме плували в живота си  като корковата тапа по повръхността на вода. „Така асцендентът символизира личността на индивида, защото личността е просто начина, по който вътрешната същност влиза в контакт с външната среда. Когато хората не използват правилно влиянието на своя асцендент, вътрешната същност интерпретира погрешно своята връзка с външния свят. В резултат някои хора преживяват проблеми, свързани с личността им.“ (М.Шулман)

Проблемите идват, защото без ясна идея за това кои сме, т.е. коя е основната багра на нашата идентичност, ние нямаме ясен фокус. Този фокус идва от разбирането, че асцендентът е своеобразна врата, която свързва вътрешния ни потенциал с възможностите от външния свят. Асцендентът като „врата“ се превръща във филтър между всичко, което съществува вътре в картата (вътрешната ни уникална същност) и всичко, което е във външния свят.

„Ако си представяме картата без кръга около нея, тогава всички чувства, идеи и възможности, които усещате в себе си, ще се разпилеят във външната среда създавайки един живот на безсмислено разпиляване. Може да сте омаяни от толкова много външни обстоятелства, че да се чувствате безпомощно малки в един свят, който изглежда твърде голям, за да ви приюти. Но ако затворим кръга и оставим само асцендента като място на вашия личен достъп до външния свят, тогава можете да фокусирате и концентрирате вашите енергии в рамките на една значима област или изява. Асцендентът е филтъра, през който можем да спечелим контрол върху себе си.“ (М.Шулман)

Именно наличието на ясно обособена идентичност, ни дава възможност да разберем кое от външния свят се отнася до нас и кое не. Ако продължа да използвам езика на Шулман, това означава да стоим от вътрешната страна на асцендента си, да стоим зад вратата и да пускаме през нея да преминават само тези неща, които усещаме с Душата си, че се отнасят до нас. Да направим обратното, т.е. да стоим от външната страна на асцендента, да сме застанали на вратата между нас и външния свят но от външната й страна, означава „да се загубим в полето на колективната карма“ (М.Шулман) и да загубим връзката с вътрешния си център. Точно това е причината, заради която реших да споделя информацията за важността на асцендента при разбирането на това кои сме ние – тя е да подчертая изключителната важност на връзката с вътрешния ни център! Защото постоянно се натъквам на един и същи факт – както от работата ми с хора, така и от работата със самата себе си, а именно – ние губим връзката си с вътрешния център, защото се разпиляваме в многобройните стимули от външната среда и това е пагубно за нас. Да разгледам тази тема за връзката с вътрешния ни център през призмата на асцендента, за мен означава възможност да кажа, че ние, хората, сме различни и пътищата към развиване на силен вътрешен център също са различни. Както обикновено, ролята на астрологията в този случай е да дава отговори, които не са общи, а са специфични за съдбата на всеки отделен човек. За да стане ясно това, ще дам пример. Но не сега, че стана дълго… Сега – само напомняне да стоим от вътрешната страна на асцендента – т.е. да бъдем в контакт с Душата си, с вътрешната си същност, и да имаме здравословна дистанция между нас и стимулите от външния свят!

Камелия