публикувано 12.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Осъзнато преживяване

75433989_3RMx4cHB_POSTIMAGESzen041Experiencing„Просто се огледай наоколо, погледни в очите едно дете или пък любимия човек, майка си, приятел – или просто докосни и почувствай едно дърво. Някога прегръщал ли си дърво? Прегърни го и един ден ще разбереш, че не само ти го прегръщаш, но и то откликва, то също те прегръща. Тогава за първи път ще осъзнаеш, че дървото не е само форма, не е само вид, за който говорят ботаниците – то е непознат Бог, изпълнил двора ти със зеленина и цветове, толкова близо до теб и отново и отново те вика.“      ОШО

 

 

 

 

Коментар:
Случката – experience – е нещо, което може да се запише в тетрадка, да се улови на снимка и да се залепи в албума. Изживяването – experiencing – е самото чувство на удивление, тръпката от общението, нежното докосване на нашата свързаност с всичко, което ни заобикаля.
Жената на тази карта не просто докосва дървото – тя е в общение с него, едва ли не е станала едно с него. Дървото е старо, преживяло е много. Докосването на жената е деликатно, благоговейно, а бялото от вътрешната страна на нейната пелерина отразява чистотата на сърцето й. Тя е смирена, естествена – именно така трябва да се подхожда към природата. Природата не бие барабани, когато разцъфтява, нито свири погребални песни, когато през есента дърветата остават без листа. Но приближим ли се към нея в подходящия дух, тя има много тайни за споделяне.
Ако напоследък не си чувал природата да ти нашепва, моментът сега е добър да й дадеш тази възможност.