публикувано 08.09.2010 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

„Общуване без агресия“, Маршал Розенберг

Препоръчвам ви тази книга! 

Препоръчвам я на приятели, на клиенти, на хора, които обучавам в тренингите за емоционална интелигентност, на всеки, който иска да подобри уменията си за общуване с другите. Вярвам, че ако прочетете тази книга внимателно, сякаш четете учебник… и започнете да прилагате в живота си нещата, за които се пише там, вашия живот може изключително много да се обогати в областта на пълноценното общуване с другите.

Книгата е написана на много достъпен език, има много примери и описва прилагането на модела на Ненасилствената Комуникация (ННК – това е името на представения модел за общуване в книгата) в най-различни сфери от живота ни. Ако позволите написаното там да докосне вашето съзнание, ще научите как да изразявате всякакъв вид чувства – включително и най-негативните и силни чувства, по начин, по който да не нараните човека, който ги е породил, и същевременно да не нараните себе си като ги потискате. А изразяването на чувствата е много много важно умение – умение, което за съжаление, не ни учат в училище. Не ни учат и в къщи – високите степени на осъзнатата комуникация с другите, в която поемаме отговорност за начина, по който се чувстваме, и не лепим етикети на другите, е нещо, което все още рядко се среща в нашата култура. Свикнали сме да изразяваме чувства като гняв, болка, отчаяние, уязвимост… или – като обвиняваме другите за начина, по който се чувстваме, или – като ги потискаме и ги крием от другите. Но и в двата случая страда не само психичното ни благополучие (защото всяка потисната емоция се обръща срещу нас и започва да подкопава самоуважението и щастието ни), страдат и взаимоотношенията ни с другите. Така се появяват депресивните състояния (знаете ли, че едно от определенията за депресия е „гняв, обърнат навътре“, т.е. обратното на агресията, която е „гняв, обърнат навън“?)… страдаме от самота и чувство на отчуждение и изолация…

Тази книга дава модел, който ни помага да се справим с капаните на потиснатите чувства като ни предоставя ясни напътствия как да използваме езика, за да ги изразим по един обогатяващ живота ни начин. Моделът наистина е много прост – състои се от четири основни елемента. Но това не означава, че е лесен. Неговото прилагане в живота изисква висока степен на осъзнатост и психична зрелост, за да можем да започнем да променим езиковите си навици на емоционална експресия. Много хора се отказват от него, защото в началото на неговото прилагане той изглежда малко сковано-тромав и техничен. Но тава е само в началото! Както при всяко начало, например при изучаването на чужд език, наистина неговото прилагане първоначално изглежда сухарско и лишено от спонтанност. След това, обаче, ако успеете да го превърнете в навик, във втора природа, ще разберете какъв ценен дар е това.

Този модел е действен – той наистина има силата да променя! Можете да видите това от  примерите в книгата, в които нейният автор – Маршал Розенберг, споделя как с негова помощ е успявал до помири враждуващи банди в Щатите, да изгради мостове на разбирателство сред затворници – едни изключително трудни места, в които възможностите за диалог са на възможния минимум… Твърдо вярвам в силата на метода и защото виждам неговите ефекти всекидневно в своята професионална практика – това е всъщност модела на лечение чрез емпатия, който е в сърцевината на хуманистичната психотерапия. Това е метод на общуване, който може да лекува! Представете си свят, в който всеки общува по начин, който излъчва любов…

Хубаво е, че има книги като тази, които ни помагат да научим от тях неща, които няма откъде другаде да ги научим. Хубаво е и, че има семинари посветени на същата тема и даващи възможност за практическа работа с основните идеи от този модел. Ето линк към един такъв семинар, който предстои скоро да се случи – нарича се с поетичното име „Светът през очите на жирафа“ с водещ – Емилия Илиева. Знам, че е направен професионално! Ако нямате възможност, обаче – вземете си книгата. Аз наистина много я харесвам!

Камелия