публикувано 10.12.2009 от Камелия Хаджийска в Групи за личностно развитие
 
 

Обичта към себе си

двудневна група за терапия с полето на знанието

проведена на 14/15 февруари и 7/8 март 2009

Идеята за темата на тази група дойде от един изпратен новогодишно в електронната ми поща линк към текст, озаглавен “Духовни партньори и духовни семейства”, който ме порази с точността на думите си за това, какво всъщност търсим, когато търсим любовта в живота си. Ето края на този текст, в който авторът на статията, Джон Пейн, задава въпроса „Защо толкова много от нас непрестанно търсим „единствената истинска любов, надявайки се да открием духовния си партньор?” и дава следния отговор:           

“Това, което търсите, е приемане. Вие вярвате, че тази „единствената истинска любов” ще ви приеме безусловно. Търсенето ви на този човек всъщност е търсене на самоприемане. Всяка връзка съществува, за да ви даде възможност да се опознаете. Чрез самоопознаването можете да се научите да приемате себе си и да се обичате. Единствената истинска любов е любовта към самия себе си, друга любов не съществува.
            Най-голямата от всички тайни, открити от Христос и Буда, а и много други, била тайната на влюбването в самия себе си. Когато обичате себе си, вие сте в състояние на приемане, пълно приемане. Когато приемате, вие преставате да се съпротивлявате на света и всичко в него. Преставайки да се съпротивлявате, позволявате на всичко да е такова, каквото е. Позволявайки на всичко да е такова, каквото е, Бог може да работи чрез вас.”
           

Във фокуса на работата в тази група ще бъде обичта към себе си като безусловно приемане на нас такива, каквито сме. Ще изследваме по-лесно или по-трудно уловимите начини, по които не обичаме себе си и подкопаваме чувството си за собствена стойност. Начини, които спъват радостта от живота ни, ограбват щастието в партньорските ни връзки, ограничават увереността ни и експанзията, с която завладяваме нови територии в кариерата и постигаме успехи…            

Обичта към себе си е фундаментално важна за нашето щастие и успех, но колкото и добре да знаем тази банална истина, истинската трудност е да я живеем… Трудно ни е да откриваме подмолното действие на не-любовта… Трудно ни е да отграничаваме здравословните от нездравословните й форми на проявление като егоизма и чувството за собствено величие… Тази  група е покана към тези от вас, които искат да приемат предизвикателството на тези трудности, за да внесат повече осъзнаване за начините, по които осъществяват вътрешния диалог със себе си… и да видят доколко там има любов или осъждане. Метода на работа ще бъде както обикновено смесица от различни терапевтични методи и техники на работа, но в основата си на два – психодрамата и семейните констелации.