публикувано 22.08.2011 от Камелия Хаджийска в Self help
 
 

Обичай всяка възможност

 

Една приятелка ми прати този текст – и аз сега го споделям с вас, т.е. препращам го нататък. Вероятно така се плетат мрежите – чрез спо-деляне на мисли с хора, които ги с-поделят… Причината да реша да го споделя е проста – виждам ценността в написаното и тя е в това, че ни дава идея да погледнем на нещата от живота по друг начин. Тя ни помага да обичаме нещата, които се случват в живота ни и които ни е трудно да обичаме, като просто променя гледната ни точка към тях –  а тя е като възможности, които ни отвеждат към нещата, които ни е по-лесно да обичаме… Ето го и текста (благодаря на моята приятелка за направения от нея превод от английски!):

 

„Казват, че трябва да обичаш, това което правиш, но в крайна сметка съвсем не е задължително да е така. Вярно е обаче, че трябва да обичаш всяка една възможност, която ти се предоставя. Възможността да изградиш живота си, бъдещето си, да стигнеш успеха, да последваш съдбата си. Да почукаш на нечия врата, може да не е нещо, което ще направиш с удоволствие, но приеми възможността, която ти се дава, за да провериш, какво точно има от другата страна.
Например, ако някой каже: „Аз се занимавам с копаене на дупки“, това означава ли, че трябва непременно да обичам копаенето на дупки? Отговорът е – не е необходимо да обичаш копаенето на дупки, за да го правиш, но ако това е твоето първо стъпало от стълбата на твоя успех, ей, човече, кажи си: „Радвам се, че някой ми даде възможност да копая дупки и ще го правя толкова добре, че много скоро вече няма да съм тук.”
Можеш да намираш голямо вдъхновение във всички открития, които правиш. Да, в началото е възможно да правиш грешки и дори да е така, и дори да е стресиращо, неприятно или отблъскващо да започнеш изучаването на нова дисциплина или област на познание, за които не знаеш абсолютно нищо. Направи го!
Не е необходимо да обичаш това, което правиш, само се научи да го разбираш и цениш. Научи се да разбираш и оценяваш държавата, в която живееш, възможностите, които получаваш, бъди признателен на човека, който ти е донесъл добри новини; на този, който те е открил. Бъди признателен на човека, който е повярвал в теб, преди самият ти да си го направил; бъди признателен на човека, който ти казва – „Хей, щом аз мога да го направя, ти също можеш да го постигнеш.”
Ако гледаш на новото занимание като на чудесна възможност, скоро с изненада ще откриеш, че твоята самоувереност започва да нараства и от скептик си се превърнал в човек, който вярва, знае и иска. Скоро, когато започнеш да срещаш повече и повече хора, и започнеш да разговаряш с тях, ще разбереш, че си открил толкова вълнуващи възможности.
Срещата с всеки един човек –какво би могло да бъде това? Безгранична възможност! Да намериш приятел за цял живот. Човек, който ще ти даде ценна посока. Или пък човек, с когото да осъществиш чудесни проекти. А следващият човек, може би това ще е колега за много години напред. Или пък човека, с който ще посетиш следващото световно по футбол. Това си е голяма работа. И понякога, когато си съвсем в началото, когато си на прага да започнеш или току що си започнал, не винаги виждаш, колко голямо е всичко.
Така че преди и да си помислиш да се откажеш или да се обезкуражиш, запомни, че всеки един успех се основава на дългосрочен ангажимент, вяра, дисциплина, лично отношение и няколко камъка, върху които да стъпваш, за да можеш продължиш по пътя. Може да не харесваш камъка, върху който се намираш точно в момента, но със сигурност това е един от онези камъка, които ще те отведат до великите възможности в бъдеще.“

Love the Opportunity by Jim Rohn

Ако днес думите на Джим Рон идват при вас, може би не е случайно? Може би, точно сега пред вас има възможности, които не са разпознати или преживявания, чиято ценност не е видяна? Може би, за да ги видите е достатъчно да дадете име на това, на което сте стъпили сега и след това да видите накъде искате то да ви отведе…? Следващата крачка, обаче, според Джим Рон  се случва само, ако отдадем себе си на сто процента там, където сме в момента. Някои духовни учители вероятно биха нарекли това пълнотата на това да живееш „тук и сега“.             Камелия