публикувано 06.05.2011 от Камелия Хаджийска в Ошо-просветлявания
 
 

Нищо не може да стане, защото…

„Нищо не може да стане, защото медитация, Бог и молитва не са въпрос на техника. Ти можеш да научиш техниката, но нищо няма да стане, докато първо не се чуе въпросът, докато той не се превърне в едно дълбоко желание в теб, заради което да можеш да заложиш живота си – докато не се превърне във въпрос на живот и смърт, докато не проникне в самия център на твоето същество, докато не стане трън в сърцето, докато не се превърне в дълбока мъка и болка. Ако въпросът е чут, тогава и отговорът…“ Ошо, „Беседи за Исус“, т.1

Коментар: За мен тази мисъл на Ошо е много много важна…. тя указва на най-основната причина защо промените в живота ни, към които толкова силно се стремим, все още не се случват. В такива моменти изглежда, че всичко правим както трябва, полагаме правилните усилия, но нищо не се случва. И си задаваме въпроса „защо?!!!“ Това е отговорът – защото промените се случват едва когато желанието проникне в самия център на нашето същество и можем да заложим всичко, за да го постигнем. В битката между нашите противоречиви вътрешни желания печели най-силното… И това не е въпрос на техника. Това е въпрос на живот и смърт. Само с такъв въпрос можем да трансформираме живота си и с нищо по-малко.

Ако напоследък сте се уморили да променяте живота си и въпреки това нищо не се случва, може би, тази мисъл на Ошо идва точно навреме?

Камелия