публикувано 07.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Минали животи

„Детето може да стане съзнателно само ако в миналия си живот е медитирало достатъчно, създало е достатъчно медитативна енергия, за да се пребори с мрака, който носи смъртта. Иначе човек изпада в забвение, а после изведнъж намира нова утроба и напълно забравя за старото тяло. В този случай липсва приемственост. Този мрак, това безсъзнание е причина за прекъсването.
Изтокът винаги е полагал особени усилия да преодолее тези препятствия. И десет хиляди години работа не са били напразно. Всеки може да проникне в миналия си живот или в много минали животи. За тази цел обаче трябва да навлезеш по-дълбоко в медитацията си по две причини – първо, ако не навлезеш по-дълбоко, не можеш да намериш вратата към друг живот, и второ, трябва да бъдеш в дълбока медитация, защото ако намериш вратата, поток от събития ще залее ума ти.  Достатъчно трудно е да носим и един живот…“      ОШО

Коментар:
Ръцете на съществуванието оформят очертанията на женските полови органи, отвора на космическата майка. Вътре се виждат много образи, лица от други времена.
Въпреки че може би е забавно да си фантазираме, че сме били известни в минали животи, това е само отвличане на вниманието. Истинският смисъл е да видим и разберем кармичните модели в животите си и техните корени в безкраен повтарящ се цикъл, който ни кара да действаме несъзнателно.
Двата пъстри гущера от двете страни символизират знаенето и незнаенето. Те са пазители на несъзнаваното и проверяват дали сме подготвени за видение, което би могло да ни разтърси.
Надзъртването във вечността на нашето съществувание е дар, а разбирането на функцията на кармата в живота ни не е нещо, което можем да получим само с добро желание. Това е призив за събуждане. Събитията в живота ти се опитват да ти покажат модел, древен като пътя на душата ти.