Психично здраве и духовно развитие

 


Кундалини

“Избухването на енергията кундалини от нейното тайно гнездо в основата на гръбнака е била почитана от някои като носеща екстаз и просветление и омаловажавана от други само като инвалидизираща, ужасяваща и опасна. Мистиците може да я нарекат метод за трансформация. Скептиците гледат на нея като на въображение. Всеки, който я е преживял, знае, че тя е мистерия и опит, който дълбоко променя живота на човека.”

Бони Грийнуел,  „The Kundalini Guide: A Companion for the Inward Journey“

 

Спонтанното събуждане на кундалини-енергията има съвсем реални телесни, психични и духовни прояви, които могат силно да обезпокоят човека, който не е запознат с феноменологията на този процес. С цел предоставяне на информация и подкрепа на тези хора, в този сайт са публикувани и ще продължават да се публикуват статии за този дълбоко трансформиращ духовен процес.

Поредицата от статии, посветени на спонтанното събуждане на кундалини, започна с публикуването на статията ми за Паник-атаките от духовна перспектива, която се оказа най-четената и популярна статия в този сайт. След това обещах, че ще публикувам втора статия, която да обхване и останалата част от феноменологията на събудената кундалини, но вместо обещаната статия аз инициирах проект за превод на една книга, която доста подробно и изчерпателно описва различните аспекти на този процес (виж статията Паралакс, кундалини, една книга и една молба). Става дума за книгата на Ел Колли – „Белязана от Духа“, в която авторката описва един личен, искрен и дълбоко изстрадан начин как изглеждат някои от най-драматичните прояви на тази дълбоко трансформираща енергия.

По-късно се осъществи превод и на още една книга, посветена на процесите на спонтанното събуждане на кундалини – „Кундалини – еволюционната енергия в човека“, автор Гопи Кришна и коментари на Джеймс Хилман, който свързва събуждането на кундалини с процесите на индивидуацията в аналитичната психология. Преводач от руски е Петя Стоянова.

Списъкът със заглавия на статии, посветени на темата за спонтанното събуждане на кундалини ще продължава да се допълва с времето. Други статии по тази тема са:

Камелия Хаджийска