публикувано 07.12.2009 от Камелия Хаджийска в Ошо Зен Таро
 
 

Интензивност

75433972_XAKg6nhj_POSTIMAGESzen026Intensity„Дзен казва: Всички велики писания и учения приеми за свой смъртен враг. Избягвай ги, защото трябва да откриеш своя собствен източник. Не бива да ставаш последовател, имитатор. Трябва да бъдеш автентичен индивид, трябва сам да намериш най-съкровената си същност, без водач, без напътстващи писания. Нощта е тъмна, но в яркия пламък на своето търсене не може да не стигнеш изгрева.
Всеки, който е горял в интензивния огън на търсенето, е намерил изгрева. Останалите само вярват. Тези, които вярват, не са религиозни. Те просто избягват великото приключение на религията като вярват.“        ОШО

 

 

Коментар:
Човекът на тази карта е добил формата на стрела, движейки се с целенасочения устрем на този, който знае точно къде отива. Скоростта му е толкова голяма, че той почти се е превърнал в чиста енергия. Тази интензивност обаче не бива да се бърка с маниакалната енергия, която кара хората да шофират като луди, за да стигнат от точка А до точка Б. Тяхната интензивност принадлежи на хоризонталния свят на пространство и време. Интензивността, символизирана от Принца на огъня, принадлежи на вертикалния свят на настоящия момент – признание, че сега е единственият момент, който съществува, и тук е единственото пространство.
Когато действаш с интензивността на Принца на огъня, има вероятност да развълнуваш водите около себе си. Едни ще се почувстват възвисени и освежени от присъствието ти, други може би застрашени и раздразнени. Мнението на хората обаче е без значение. Точно сега нищо не може да те спре.