публикувано 28.12.2011 от Камелия Хаджийска в От мен
 
 

Животът е желание

„За какво ти е смисълът? Животът е въпрос на желание, не на смисъл.“

Чарли Чаплин

Докато Мъдрецът в нас търси смисъла, то вътрешният Магьосник твори със силата на желанието. Според книгата „Силата на Кабала“, материята, от която е създаден човека, се нарича „желание“. И въпреки, че тази теза на пръв поглед противоречи на будизма, според който страданието се корени в нашите желания и затова, ако искаме да се освободим от страданието, трябва да се освободим от желанията, аз не виждам противоречие.

Традицията на Кабала не само, че възхвалява силата на желанието като основен градивен материал на човека, но и смята, че няма такова нещо като добри и лоши желания. Всички желания са добри – и всички желания са духовни, защото нали точно те са материята, от която сме направени! Например желанието да бъдеш богат може да изглежда твърде материалистично, но докато се напъваме да печелим пари и да ставаме богати, ние преминаваме през толкова много различни опитности – поемаме рискове, трудим се, общуваме с другите, опознаваме как действа света и много много други неща – така че накрая – когато богатството вече е спечелено, ние вече не сме същия човек. След това, дори и да загубим своето богатство не можем да загубим това, което сме спечелили като опит, като преживяване и обогатяване, като израстване и развитие. А това е постижение на Душата. Така че – желанието е свещено. Въпрос на мъдрост е как да го постигнем в синхрон със законите на Светлината и преодолявайки Съпротивлението (друг термин от Кабала).

Как тогава се решава противоречието с другата духовна традиция – на будизма, според която желанията са източник на страдание.  Според мен ето така – като си признаем, че всъщност няма такова нещо като да нямаш желания. Защото, да нямаш желания е също вид желание, а желанието да постигнеш просветление, което е основното за духовно търсещите, за мен изглежда много по-трудно постижимо от това да станеш милионер! Нещо повече, и след като постигнеш просветление, пак ще се водиш от желанията – иначе как би могъл да вземеш решение дали да направиш едно или друго нещо, дали да пиеш сок или лимонада. Не мога да си представя например Ошо, който е просветлен Учител, че би провел стотици беседи със своите последователи, ако не е  имал желание за това. Има толкова много просветлени Учители, които избират да споделят своята същност по толкова различни начини. Причината за това,  според мен, е в желанието.

Наистина ми допада да гледам по този начин на желанието, защото това ми дава ресурси за разбиране на неща, които по друг начин не бих могла да разбера. Когато гледам на желанието като на горивото в резервоара на нашата кола, като енергията, която ни кара да се движим, да живеем, да имаме цели и да ги преследваме, мога да разбера защо понякога нещата не се получават точно така, както сме си ги представяли. Едно от тях е защо често пъти искаме едно нещо, а то не се получава, получава се нещо друго или точно обратното. Това е случаят с желания, които не се осъществяват.

Моите разсъждения по темата за трудностите свързани с осъществяване на желанията ни ще споделя в следващата публикация на тема „За разликата между искам и нуждая се“, защото тази публикация ще стане доста дълга:).

Камелия